ΑΛΜΥΡΟΣ

Σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

σεμινάριο-καρδιοπνευμονικής-αναζωογ-77992

Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)» οργανώθηκε από τον Σχολικό Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης των Γυμνασίων 2ου Αλμυρού, Σούρπης και Ευξεινούπολης κ. Σταχτέα Χαράλαμπο με τη συνεργασία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Ευξεινούπολης.

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΒLS/AED) που τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) και εκπαιδεύτηκαν πάνω σε ειδικά προπλάσματα, απολαμβάνοντας μια θερμή υποδοχή από μαθήτριες του Γυμνασίου Ευξεινούπολης που τραγούδησαν τα κάλαντα της Άνοιξης «χελιδονίσματα» με την καθοδήγηση της κ. Κούτσικου Άννας.

Την επιμόρφωση και εκπαίδευση υλοποίησε ο Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝΛ Στρατιωτικός Καρδιολόγος Γιατρός κ. Παρίσης Χαράλαμπος και ο εκπαιδευτής κ. Μπουλετής Αχιλλέας.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν πως πρέπει να αντιμετωπίζουν σωστά ένα συνάνθρωπό μας που εκδηλώνει καρδιακή ανακοπή εφαρμόζοντας έναν απλό αλγόριθμο και παράλληλα εξοικειώθηκαν λίγο με την χρήση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών που προορίζονται για χρήση από κάθε πολίτη.

Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση των πολιτών αλλά και η παρουσία απινιδωτών σε πολυσύχναστους χώρους και αθλητικά κέντρα αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης των ανθρώπων που εκδηλώσουν καρδιακή ανακοπή.

Σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία με πάνω από το μισό πληθυσμό τους να είναι εκπαιδευμένος και να υπάρχει μέριμνα για απινιδωτές, το ποσοστό των ανθρώπων που θα ζήσουν μετά από επεισόδιο καρδιακής ανακοπής ξεπερνά το 40%, αντίθετα σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εκπαίδευσης το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 5%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης EURECA ONE, στην οποία συμμετείχαν 27 ευρωπαϊκές χώρες. H προσπάθεια για τη βελτίωση των απελπιστικά χαμηλών ποσοστών επιβίωσης μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, που ευθύνεται για το θάνατο 750.000 ανθρώπων ετησίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση του ποσοστού εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από τους παρευρισκόμενους πολίτες, αφού έχει καταδειχθεί ότι η άμεση έναρξη βασικής υποστήριξης της ζωής (BLS) από τους παρευρισκόμενους μάρτυρες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED) στις περιπτώσεις που αυτός είναι διαθέσιμος, μπορεί να καλύψει το κενό μεταξύ του χρόνου κατάρρευσης και της άφιξης των υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης.

Ο κ. Παρίσης ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για την επίσημη Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση που έλαβαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στην ΚΑΡΠΑ την 1η Φεβρουαρίου 2018, στα πλαίσια του 1ου Πανελλαδικά Επίσημου Σεμιναρίου Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε σχολική μονάδα, που οργανώθηκε στο Γυμνάσιο και αναφέρθηκε στο επίσημο site του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης ( ERC) https://www.erc.edu/news/greek-students-save-lives που φιλοξενεί το course της Ευξεινούπολης.

Οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές των τριών σχολείων Βοιβόνδας Σταύρος, Παπαδόπουλος Ιωάννης και Σταυραντώνη Μαρία ευχαριστούν τον Σχολικό Σύμβουλο κ. Σταχτέα Χαράλαμπο για την οργάνωση της σημαντικής επιμόρφωσης, τον κ. Παρίση Χαράλαμπο και τον κ. Μπουλετή Αχιλλέα για την υλοποίηση της επιμόρφωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου