ΑΛΜΥΡΟΣ

Επίθεση Εσερίδη σε Χατζηκυριάκο για τα οικονομικά του Δήμου Αλμυρού

επίθεση-εσερίδη-σε-χατζηκυριάκο-για-τ-78878

Σε ολομέτωπη επίθεση κατά του πρώην δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου προχώρησε ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, με αφορμή την κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οικονομικά του δήμου για τα έτη 2011, 2012, 2013.

Ο δήμαρχος Αλμυρού, απαντώντας στον ισχυρό περί βροχής καταγγελιών της δημοτικής αρχής κατά του πρώην δημάρχου, λέει ότι ο ίδιος και η δημοτική αρχή δεν προέβησαν σε καμία αναφορά αλλά προσκόμισαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τους ορκωτούς λογιστές. Ισχυρίζεται ότι το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου κάνει λόγο για καταλογισμό ευθυνών, ενώ το πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου αναφέρεται σε μεγάλη κακοδιαχείριση.

Αναλυτικά, στην απάντησή του, ο κ. Εσερίδης λέει τα εξής:

«Πολλά και διάφορα διαβάζουμε στον τύπο ως «επιβεβλημένη απάντηση» του κ. Χατζηκυριάκου. Για την ταμπακιέρα όμως τσιμουδιά.

Δυστυχώς γι’ αυτόν δεν έχουμε τη διάθεση να επωμιστούμε όλα τα οικονομικά καμώματα της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Για τον λόγο αυτό πρέπει ο κύριος Χατζηκυριάκος να γνωρίζει τα εξής:

  1. Πρώτα απ’ όλα δεν καταγγείλαμε κανέναν. Προσκομίσαμε αρμοδίως τα στοιχεία των ελέγχων των ορκωτών λογιστών της δικής του θητείας, ως είχαμε υποχρέωση.
  2. Το πόρισμα του ελέγχου των δημοσιονομικών ελεγκτών αναφέρεται σε καταλογισμό ευθυνών και κατασταλτικό έλεγχο, το οποίο σημαίνει απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα και όχι αόριστα. Στην ίδια κατηγορία αναφέρεται και ο εισαγγελέας στην τελευταία παράγραφο που ο κύριος Χατζηκυριάκος «ξεχνάει» να την αναφέρει.
  3. Το δε πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου αναφέρει ότι υπήρχε μεγάλη κακοδιαχείριση στον δήμο (αναλυτικά πάνω από 20 περιπτώσεις κακοδιαχείρισης) και στο Νομικό Πρόσωπο.
  4. Είναι αυτονόητο ότι και εμείς -όπως και ο ίδιος υποθέτουμε- έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, οπότε αναμένουμε.
  5. Όσο για τα σημαντικά έργα των 50.000.000€, έχει το δικαίωμα και ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι πάντα να ονειρεύονται. Το δύσκολο είναι να καταγράψει τα έργα ένα-ένα.
  6. Για τη μεγάλη προίκα που μας άφησε, όπως ισχυρίζεται, θα ήθελα να μας διευκρινίσει, γιατί παρέλειψε να πληρώσει τις 314.000€ που προέκυψαν έπειτα από προφορικές συμφωνίες δικές του, χωρίς την τήρηση των νομίμων διαδικασιών και έφτασαν να πληρώνονται με αποφάσεις δικαστηρίων επί της δικής μας θητείας;
  7. Γιατί παρέλειψε να πληρώσει περίπου 100.000€ τιμολόγια αρδευτικού και ηλεκτρολογικού υλικού που τα παρέλαβε ο ίδιος και όχι η αρμόδια επιτροπή παραλαβής, ως ορίζει ο νόμος, αφού υπήρχε εύρωστο ταμείο -όπως ισχυρίζεται-, και πέρασε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να πληρωθούν τελικά όλα αυτά από εμάς;
  8. Γιατί δεν πλήρωσε 674.000€ σε αιρετούς που διεκδίκησαν τη μισθοδοσία τους στα δικαστήρια, ενώ κάποιους άλλους (δικούς του) τους πλήρωνε κανονικά;
  9. Πιστεύει άραγε ότι οι καταγγελίες που έγιναν για τα κατακείμενα ξύλα στο Κουρί που δόθηκαν προς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, είναι προς όφελός του; Τι λένε οι πολίτες γι’ αυτό;
  10. Όσον αφορά στο καφενείο του ΚΑΠΗ, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τον λόγο για τον οποίο οδηγηθήκαμε στο κλείσιμό του! Σήμερα λειτουργούν οι κοινωνικές δομές του δήμου για τους ηλικιωμένους και παράγουν πολύ σημαντικό έργο.

Επίσης, θα ήθελα να μας διευκρινίσει ο κύριος Χατζηκυριάκος, τον λόγο για τον οποίο δεν μου παρέδωσε τα κλειδιά του πυροφυλακείου στο Τσατάλι και δεν με ενημέρωσε ότι είναι ιδιοκτησία του δήμου, όταν μου παρέδωσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του δημάρχου.

Εμείς ξεκινήσαμε βάζοντας τελεία σε όλα όσα παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Σταματήσαμε τις σπατάλες και έχουμε ισχυρό ταμείο ως δήμος. Διότι αν δεν το έχει καταλάβει, κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό του δήμου στη θητεία του.

Στην παρούσα φάση, με 24 διαφορετικές αποφάσεις, τρομερή γραφειοκρατία, μείωση των επιχορηγήσεων στα τακτικά έσοδα κατά 76% και μια νομοθεσία πολύπλοκη, η οποία δεν υπήρχε στη θητεία του, παραμένουμε δίπλα στον πολίτη και πληρώνουμε αμέσως τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους προμηθευτές του δήμου, ενώ στην προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έδιναν ούτε ένα μπουκάλι γάλα για τον Παιδικό Σταθμό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου