ΑΛΜΥΡΟΣ

Προγραμματική για την ανάδειξη των ναυαγίων

προγραμματική-για-την-ανάδειξη-των-να-185798

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του Δήμου Αλμυρού για την ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής του κληρονομιάς. Με στόχο την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την ανάδειξη των ναυαγίωνΚικύνθου Αμαλιάπολης, ακρωτηρίου Γλάρου Νηών/Σούρπης και ακρωτηρίου Τηλέγραφου Νηών Σούρπης, ο δήμος θα συνάψει σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου.

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, η σύμβαση θα είναι προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στο έργο «Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων στην Αλόννησο και τον Δυτικό Παγασητικό».

Σκοπός της σύμβασης είναι η εκτέλεση των αναγκαίων αρχαιολογικών έργων και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία των ανωτέρω επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Στο πλαίσιό της, το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβειμελέτες, έρευνες και εργασίες όπως: εργασίες τεκμηρίωσης (φωτογράφηση, αποτύπωση, βιντεοσκόπηση, μελέτη), δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος, καθαρισμοί, σημάνσεις, πόντιση ναυδέτων, δημιουργία διαδρομών πρόσβασης, εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης, εξοπλισμοί εποπτείας ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, υλικό δημοσιότητας κ.τ.λ., που απαιτούνται για τη δημιουργία και λειτουργία των τεσσάρων επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων που αναφέρονται στο προοίμιο.

Επίσης, το υπουργείο θα αναλάβει δράσεις δικτύωσης και δημοσιότητας σε συνεργασία με συμβαλλόμενους φορείς και συμβουλευτικές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για την υλοποίηση του έργου.

Έργο του Δήμου Αλμυρού θα είναι η μελέτηκαι η κατασκευή έργων καθώς και η προμήθεια των απαιτούμενων υποδομών για τη δημιουργία και εξοπλισμό των απαιτούμενων φυλακίων στέγασης ελεγκτικού προσωπικού και χώρων υποδοχής – εισόδου – εξόδου σε προεπιλεγμένα και κατάλληλα προστατευμένα χερσαία σημεία απόπλου και κατάπλου στην Αλόννησο και στην περιοχή Αμαλιάπολης – Νηών Δήμου Αλμυρού, ώστε να καταστούν λειτουργικές οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ («Κέντρα Ευαισθητοποίησης της Γνώσης»).

Αντίστοιχα, έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου και οι δράσεις δικτύωσης και δημοσιότητας για το συνολικό έργο και τη λειτουργία του, σε συνεργασία με τους συμβαλλόμενους φορείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου