ΑΛΜΥΡΟΣ

Τριάντα πέντε άπορες οικογένειες τρίτεκνων στον Αλμυρό

τριάντα-πέντε-άπορες-οικογένειες-τρί-256457

«Αρχηγίνες» μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνες και… άνεργες. Μείζον οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον τριάντα πέντε άπορες οικογένειες στον Αλμυρό. Κάθε χρόνο η κατάσταση φαίνεται ότι πάει από το κακό στο χειρότερο. Το 2017 «πρόσθεσε» άλλες πέντε διαζευγμένες μητέρες με τρία παιδιά, που βρίσκονται στο περιθώριο της εργασίας.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρίτεκνων Αλμυρού, Γιάννης Αποστολόπουλος. Χρειάζονται τρόφιμα, θέρμανση, σχολικά είδη για τα παιδιά, χρηματική βοήθεια.

Ο σύλλογος ενισχύει αθόρυβα τις οικογένειές αυτές. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς διένειμε γραφική ύλη για τα παιδιά. Ακόμη, συμβάλλει ώστε να γίνονται προσφορές από τα βιβλιοπωλεία, να υπάρχουν χαμηλότερες τιμές και από φροντιστήρια γενικής παιδείας και αγγλικών.

Όποτε παρουσιάζεται ανάγκη συνδράμει και οικονομικά. Η οικονομική κρίση όμως, φαίνεται ότι δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες για το σύνολο των τρίτεκνων.

Το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν φέτος λιγότεροι δικαιούχοι και θα είναι μειωμένο και κατά 50%, εξήγησε, ενώ «τα οικογενειακά επιδόματα ακούγεται ότι θα μειωθούν».

Οι τρίτεκνοι λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα 500 ευρώ σε ετήσια βάση για κάθε ένα τέκνο. Αν ένα παιδί υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας του, τότε το επίδομα «χάνεται» και από τα υπόλοιπα δύο παιδιά.

Ακόμη, βάσει εισοδήματος λαμβάνουν ενίσχυση ύψους 40 ευρώ ανά τέκνο τον μήνα, αν όλα τα παιδιά είναι ανήλικα και το εισόδημα είναι μικρό. Διαφορετικά, εάν η ενίσχυση έχει σαν αποτέλεσμα το εισόδημα να ξεπεράσει το αφορολόγητο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι οικογένειες να ζημιωθούν με φόρους με διπλάσια ποσά από αυτά της ενίσχυσης.

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Μαγνησίας μετράει 285 οικογένειες μέλη του. Ακριβή εικόνα για τις άνεργες οικογένειες δεν μπορεί να έχει, καθώς αρκετοί εργάζονται σε δίμηνα και πεντάμηνα προγράμματα στους δήμους.

Όμως, το σύνολο των τρίτεκνων οικογενειών αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο σύλλογος επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι τρίτεκνοι πρέπει να αναγνωριστούν ως πολύτεκνοι, να έχουν εκπτώσεις στις συγκοινωνίες, υψηλότερα επιδόματα, απαλλαγή της φορολογίας.

«Πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα γηράσκει. Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα σε νέα ζευγάρια ώστε να τεκνοποιήσουν. Το δημογραφικό είναι διεθνές πρόβλημα, όμως στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση είναι ακόμη πιο έντονο» εξήγησε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου