ΑΛΜΥΡΟΣ

Eφοδος κλιμακίων στον Αλμυρό

eφοδος-κλιμακίων-στον-αλμυρό-280083

«Στα κεραμίδια» επαγγελματίες του Αλμυρού, που μόλις σε ένα 24ωρο δέχτηκαν διαδοχικούς ελέγχους από ΣΔΟΕ και Επιθεώρηση Εργασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν κυριολεκτικά ανάσα. Η «έφοδος» έγινε πριν από λίγες μέρες και περιλάμβανε ελέγχους κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης και συνεργεία. Επρόκειτο για στοχευμένους ελέγχους, σύμφωνα με τις παραπάνω υπηρεσίες, μετά από οδηγία του Υπ. Εργασίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στην περίπτωση των ελέγχων από το κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι ελεγκτές «κέρασαν» πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ πρωτίστως για ανασφάλιστη εργασία καθώς επίσης και για αλλαγή βάρδιας και ρεπό. Ακολούθησε σαφάρι και από το ΣΔΟΕ για αποδείξεις και έλεγχο τιμολογίων.

Οι ελεγκτές, οι οποίοι εξόρμησαν φέρεται να μοίρασαν πρόστιμα περίπου 40.000 ευρώ.

«Αναγκαίοι οι έλεγχοι, θεμιτή η τιμωρία, αλλά τα πρόστιμα μοιάζουν εξωπραγματικά και δύσκολα μπορούν να πληρωθούν, διότι τέτοια λεφτά δεν διαθέτει κανένας πλέον», έλεγαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην πόλη του Αλμυρού που ρωτήθηκαν σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών, ο οποίος λαμβάνει μηνιαίο μισθό 568,08 ευρώ, προβλέπεται επιβολή προστίμου σε βάρος του εργοδότη ύψους 10.549,44 ευρώ, ενώ για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο οποίος λαμβάνει μισθό 510,95 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 9.197,10 ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, μέχρι πριν από λίγες μέρες τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το ΣΕΠΕ Μαγνησίας ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα της ένστασης και της προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο, ωστόσο πολύ δύσκολα δικαιώνονται.

Πρόσφατη μάλιστα απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας «ψαλίδισε» στο ελάχιστο τις πιθανότητες επιχείρηση να απαλλαγεί από τα υψηλά αυτά πρόστιμα, καθώς έκρινε συνταγματική την υπουργική απόφαση του 2013, που προβλέπει την επιβολή των υψηλών προστίμων στους εργοδότες, για κάθε έναν αδήλωτο εργαζόμενο που ανακαλύπτουν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Πρόκειται ουσιαστικά για πιλοτική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την οποία ακολουθούν πλέον ως «ευαγγέλιο» όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, όπου εκκρεμούν υποθέσεις εργοδοτών, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για αδήλωτη εργασία.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι η επιβολή των επίμαχων προστίμων «έχει υπαγορευθεί από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, η οποία αφενός μεν παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, με συνέπεια να μεταπίπτει η εργασία από κοινωνικό λειτούργημα σε αντικείμενο εμπορίας, αφετέρου δε στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικά έσοδα, με συνέπεια την αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα».

Στον Βόλο υπολογίζεται ότι επιβάλλονται τουλάχιστον 15-18 πρόστιμα των 10.500 ευρώ το μήνα. Το τελευταίο διάστημα πάντως εκτός από την αδήλωτη εργασία στο στόχαστρο των ελέγχων έχει μπει και η ημιασφάλιση.

Σε πολλές επιχειρήσεις οι εργοδότες προκειμένου να μη βεβαιωθούν ως παραβάτες και υποχρεωθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα των 10.500 ευρώ, ασφαλίζουν το προσωπικό για μία ή δύο ώρες, τους απασχολούν όμως για ολόκληρο το 8ωρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις βεβαιώνεται επίσης παράβαση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου