ΑΛΜΥΡΟΣ

Γιορτή τσαγιού Βρύναινας

γιορτή-τσαγιού-βρύναινας-396230

Τα τοπικά προϊόντα της Βρύναινας και της Όθρυος γενικότερα αποτελούν το επίκεντρο της γιορτής τσαγιού που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 15 Ιουλίου στις 19.00 στην πλατεία Βρύναινας Αλμυρού, στο πλαίσιο του αφιερώματος της «Μαγνήτων κιβωτού» στον πολιτισμό των γεύσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, την Τοπική Κοινότητα Βρύναινας, τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Βρύναινας «Η Όθρυς», το Κέντρο αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών Όθρυος και με τη συνδρομή μεμονωμένων παραγωγών της Βρύναινας.

Η πρώτη δράση του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του νέου τότε θεματικού έτους με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», ήταν η συνεργασία με τον Ελληνορωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας Νομού Μαγνησίας και τον κύριο Γιώργο Μυλωνά, εκπρόσωπο ομάδας παραγωγών τσαγιού από τη Βρύναινα Αλμυρού για το τσάι.

Υπόσχεση δόθηκε τότε από τον πρόεδρο του φορέα, Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ότι θα επακολουθούσε ανάλογη εκδήλωση και στην πλατεία του σπουδαιότερου τόπου παραγωγής τσαγιού, της Βρύναινας. Υλοποίηση της παραπάνω υπόσχεσης είναι η εκδήλωση στη Βρύναινα και οι δράσεις που την πλαισιώνουν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τελεστεί εσπερινός στις 7.00 το απόγευμα, στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα, που θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς επισήμων και εκπροσώπων των διοργανωτών φορέων.

Εισηγητές είναι η Μαρία Μακρή, πτυχιούχος Λογιστικής ΤΕΙ Καβάλας, με θέμα: «Ιστορικά στοιχεία της Βρύναινας».

Ο λέκτορας στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Λύκας, θα μιλήσει με θέμα: «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τσαγιού και οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε ορεινές περιοχές».

Κατόπιν, εισήγηση θα κάνει ο γνωστός βοτανολόγος ιατρός Μανώλης Μάνος με θέμα: «Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σιδερίτη (τσάι του βουνού) στη βοτανική ιατρική».

Η τελευταία εισήγηση θα είναι από τον Χρήστο Μυλωνά, φοιτητή στο 5ο έτος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος οικογένειας καλλιεργητών τσαγιού, με θέμα: «Η καλλιέργεια του τσαγιού στη Βρύναινα».

Στο τέλος ο κ. Ιγνάτιος, θα τοποθετηθεί συμπερασματικά και θα απονείμει διπλώματα συμμετοχής. Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης έχει το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» και υπεύθυνος επαρχίας Αλμυρού, Κώστας Γκουντάρας.

Η εκδήλωση ακόμη περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας από την καλλιέργεια του τσαγιού στην Βρύναινα και παραδοσιακούς χορούς από τον «Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Βρύναινας «Η Όθρυς» και θα κλείσει με λαϊκό γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Θανάση Δραγάνη.

Σημαντική παραγωγή

Η παραγωγή τσαγιού στη Βρύναινα άρχισε πριν πενήντα περίπου χρόνια και είναι η κύρια απασχόληση των κατοίκων του χωριού. Η παραγωγή είναι πλήρως βιολογική και διακρίνεται για την ποιότητά του.

Ο βασικός παράγοντας που δεν επέτρεψε την ερήμωση της συγκεκριμένης περιοχής, είναι τα αρωματικά φυτά και κυρίως το τσάι που συγκράτησε τους ανθρώπους στο χωριό, αλλά και η κτηνοτροφία, εξαιτίας κάποιων μέτρων υπέρ της στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η μελισσοκομία και η υλοτομία.

Το τσάι που καλλιεργείται στη Βρύναινα είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Θεόφραστο (372-287 π.Χ.) και τον Διοσκουρίδη (10 μ.Χ. αιώνα). Το επιστημονικό του όνομα Sideritis προέρχεται από τη λέξη σίδηρος και κατά μια εκδοχή δόθηκε στο φυτό, εξαιτίας της ικανότητάς του να θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται από σιδερένια αντικείμενα. Σύμφωνα με άλλη, επειδή αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου, αφού στα ροφήματα που παρασκευάζονται από αυτό περιέχεται αρκετός σίδηρος. Μια τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα των δοντιών του κάλυκα, που μοιάζουν με αιχμή λόγχης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, εξάλλου, θα παρουσιάζεται παρασκευή ροφημάτων διαφόρων βοτάνων, τα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου