ΑΛΜΥΡΟΣ

Δημιουργία πράσινου σημείου για τα ανακυκλώσιμα υλικά

δημιουργία-πράσινου-σημείου-για-τα-αν-425372

Τα πράσινα σημεία, κεντρικός πυλώνας της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

Στη διαμόρφωση ενός χώρου κατά τρόπο ώστε να λειτουργήσει ως πράσινο σημείο για την εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών θα προχωρήσει η δημοτική αρχή Αλμυρού το επόμενο διάστημα.

Το θέμα συζητήθηκε στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά τη συνεργασία της υπηρεσίας προγραμματισμού με την τεχνική υπηρεσία του δήμου, αποφασίστηκε η οριοθέτηση ενός πράσινου σημείου σε έκταση κοντά στο αμαξοστάσιο ή στον βιολογικό καθαρισμό ή στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευξεινούπολης.

Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίας θα αποφασίσουν ποιος από τους προαναφερόμενους χώρους τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.

Με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού – Οργάνωσης Πληροφορικής, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, η λειτουργία πράσινων σημείων αποτελεί πλέον κεντρικό πυλώνα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Κάθε δήμος υποχρεούται να λειτουργεί τουλάχιστον ένα πράσινο σημείο, το οποίο θα είναι ενταγμένο στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) και στον οικείο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.

Πρόκειται για έναν οριοθετημένο και διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλη κτηριακή υποδομή και εξοπλισμό, οργανωμένο από τον δήμο, ώστε οι δημότες να εναποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά χωριστά συλλεχθέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου αυτά να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός αναμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δήμου, αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, εξασφαλίζει ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου και είναι απόλυτα συνυφασμένος με το εκάστοτε Τοπικό ή Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Τα σταθερά πράσινα σημεία κατασκευάζονται εντός, περιφραγμένου και κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου. Η πρόσβαση των χρηστών σε αυτά γίνεται συνήθως με όχημα. Για την ασφαλή πρόσβαση των χρηστών μέχρι τα σημεία συλλογής των υλικών διαμορφώνεται κατάλληλη εσωτερική οδοποιία με την οποία εξασφαλίζεται και η πρόσβαση οχημάτων μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών εκτός του Π.Σ.

Η απαιτούμενη έκταση ενός σταθερού τέτοιου χώρου είναι από 500 τ.μ. έως και άνω των 10.000 τ.μ.

Σε επίπεδο ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης προβλέπεται η αξιοποίηση ειδών ηλεκτρονικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, η εγκατάσταση κάδων ανακύκλωσης φορητών ηλεκτρικών στηλών, ανακύκλωσης λαμπτήρων φωτιστικών ειδών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόθεσης μεγάλων οικιακών συσκευών, καταναλωτικών ειδών και οργάνων παρακολούθησης και ελέγχου.

Επίσης, πρόβλεψη υπάρχει και για την επαναχρησιμοποίηση ρούχων-υφασμάτων, ογκωδών αποβλήτων, υπολειμμάτων κήπου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου