ΑΛΜΥΡΟΣ

Καταστροφές στο έργο στις λίμνες Ζηρέλια

καταστροφές-στο-έργο-στις-λίμνες-ζηρέ-441760

Ζημιές ύψους 50.000 ευρώ άφησαν πίσω στους στο έργο «Ανάδειξη – προστασία και αξιοποίηση της περιοχής Λίμνες Ζηρέλια» οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου.

Η ανάδοχος του έργου κατέθεσε αίτημα στον Δήμο Αλμυρού για αποζημίωσή της, καθώς οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν φθορές στα υλικά επίχωσης, ενώ κατέστησαν ανύπαρκτη τη μόνωση και τον χρωματισμό του κτηρίου των πολλαπλών χρήσεων.

Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού, η οποία εξέτασε το πρακτικό που συνέταξε αρμόδια επιτροπή, κάνοντας πρόταση για το αίτημα της αναδόχου εταιρείας.

Μετά από διεξοδική συζήτησά της, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εκτίμησαν ότι όντως οι καταστροφές που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες και ομόφωνα αποφάσισαν την αποζημίωση της αναδόχου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτικό των ζημιών, στον κεντρικό δρόμο προς τη λίμνη του Μεγάλου Ζηρελίου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης όμβρια ύδατα που οδεύτηκαν μέσω των λεκανών αποστράγγισης, τα οποία σχηματίζονται στα εκατέρωθεν αγροτεμάχια, προσπαθώντας να εκβάλλουν στη λίμνη, είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν υλικά επίχωσης, να δημιουργηθούν χάνδακες και τα κράσπεδα πλέον να είναι εκτεθειμένα και ορατά σε πολλά σημεία.

Στον κεντρικό δρόμο προς τη λίμνη Μικρού Ζηρελίου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, όμβρια ύδατα οδεύτηκαν μέσω των πρανών εκατέρωθεν της διαδρομής, προσπαθώντας να εκβάλλουν στη λίμνη και είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα υλικά επίχωσης.

Στο κτήριο πολλαπλών χρήσεων, όμβρια ύδατα εισέρρευσαν στο υπόγειο του κτηρίου με αποτέλεσμα να αποκολληθούν τμήματα επιχρισμάτων των τοίχων του υπογείου καθώς και να «φουσκώσουν» οι τοίχοι από γυψοσανίδα που υπάρχουν στον χώρο και να καταστραφεί η μόνωση και ο χρωματισμός τους.

Οι ζημιές εκτιμάται ότι ανέρχονται στο ποσό των 40.203 ευρώ. Η Επιτροπή που έκανε την αυτοψία, έλαβε υπόψη της τον φάκελο της μελέτης του έργου, τη δήλωση της αναδόχου και την εισήγηση της διευθύνουσας το έργο υπηρεσίας.

Η επιτροπή, σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε, εκτίμησε ότι όντως οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές, για τις οποίες απαιτείται αποζημίωση του αναδόχου με το ποσό των 50.000 ευρώ. Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει το πρακτικό με τις ζημιές, καθώς και την αποζημίωση του εργολάβου.

Να επισημανθεί ότι το έργο για την ανάδειξη-προστασία και αξιοποίηση της περιοχής Λίμνες Ζηρέλια, δημοπρατήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και μειοδότης αναδείχτηκε η Κοινοπραξία ΘΕΚΑΤ Α. Τ.Ε- ΤΑΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε. με έκπτωση 48,79%. Η σύμβαση του έργου ήταν της τάξης των 1.207.390 ευρώ και υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2014. Η ημερομηνία περαίωσης του έργου ήταν αρχικά 20/3/15 και παρατάθηκε στις 20/12/16.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου