ΑΛΜΥΡΟΣ

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ενημερώνονται για την επικινδυνότητα του καπνίσματος

οι-μαθητές-του-γυμνασίου-ευξεινούπολ-462749

Στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας που υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης από τις 8 έως 12 Μαΐου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να ενημερωθούν για το κάπνισμα την Τρίτη 9 Μαΐου 2017 από τις επισκέπτριες του Κέντρου Υγείας Αλμυρού Ζαχαράκη Ελένη και Κεσμετζή Ειρήνη.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η πρόληψη και συγκεκριμένα η προληπτική Αγωγή Υγείας επικεντρώνεται στους νέους. Το θέμα της αντιμετώπισης της επιδημίας του καπνίσματος αποτελεί ένα πολύμορφο και πολύπλοκο πρόβλημα.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τις τοξικές – καρκινογόνες ουσίες του καπνού, τις αιτίες που οδηγούν στο κάπνισμα, τις επιπτώσεις στην υγεία και τις εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή καπνίσματος. Έμαθαν ότι η νικοτίνη είναι η τοξική ουσία που περιέχεται στο τσιγάρο και προκαλεί τον εθισμό.

Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και ασθενειών που θα μπορούσε να αποφευχθεί στην Ευρώπη και σε άλλες βιομηχανικές χώρες. Στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 500.000 άτομα λόγω των συνεπειών του καπνίσματος. Η νικοτίνη είναι μια εξαιρετικά εθιστική ουσία.

Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 60 ως 80% των συστηματικών καπνιστών είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη. Ενδείξεις εξάρτησης είναι η έντονη επιθυμία για κάπνισμα, οι ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, η ανάπτυξη ανοχής και η εκδήλωση συμπτωμάτων στέρησης όταν ο καπνιστής περιορίζει ή σταματά το κάπνισμα.

Ακόμη το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως συνέπεια το βρέφος να γεννιέται λιποβαρές και να αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού και εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη.

Τέλος έγινε αναφορά στα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Τα παιδιά προβληματίστηκαν και ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Στο τέλος της ενημέρωσης οι μαθητές συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια, τα οποία θα εξεταστούν στατιστικά από τις επισκέπτριες του Κ.Υ.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ευχαριστούν θερμά τις επισκέπτριες του Κ.Υ. κ. Ζαχαράκη Ε. και Κεσμετζή Ε. για την σημαντική και εποικοδομητική ενημέρωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου