ΑΛΜΥΡΟΣ

Γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στον Παλιό Πλάτανο

γιορτή-ανταλλαγής-ντόπιων-σπόρων-στο-485360

Η 7η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων διοργανώνεται στον Παλιό Πλάτανο Αλμυρού από την τοπική ομάδα του Πελίτι, την ερχόμενη Κυριακή 30 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι.

Στόχος της ομάδας και της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι η διαφύλαξη της ποιότητας των σπόρων που παρέχονται δωρεάν, και παράλληλα η επαφή και γνωριμία των καλλιεργητών μεταξύ τους, προκειμένου να ενισχυθεί και να διατηρηθεί η παράδοση αιώνων.

«Καλούμε λοιπόν τους φίλους που έχουν τα δικά τους σπόρια ή έχουν κρατήσει σπόρους από το Πελίτι και θέλουν να τους φέρουν στη γιορτή, να επικοινωνήσουν έγκαιρα στα τηλέφωνα που αναφέρονται παρακάτω, ώστε να έχουμε ομοιόμορφη συσκευασία και, κυρίως, να αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία που θα συνοδεύουν κάθε φακελάκι με σπόρους. Για την αλληλογνωριμία είναι αναγκαία η παρουσία των καλλιεργητών στους πάγκους που θα προσφέρονται οι σπόροι και τα φυτά», υπογραμμίζει ο Αντώνης Παπαλεξανδρής, εκ μέρους της τοπικής ομάδας.

Στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιηθεί χαριστικό παζάρι και, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, «ό,τι πιάνει τόπο σε αποθήκες και ντουλάπια μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο, γι’ αυτό φέρτε το σ’ εμάς και χαρίστε το». Επίσης οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους φίλους της παραδοσιακής σποράς κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, «που και φέτος θα μάθουν να φροντίζουν με τα χεράκια τους τα φυτά που -με καθοδήγηση- τα ίδια θα έχουν φυτέψει».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τη φιλοσοφία του Πελίτι και την πορεία του κινήματος, για την ελευθερία των σπόρων στην πατρίδα μας, αλλά και στον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα προβλήματα της καλλιέργειας των ντόπιων ποικιλιών και τα μοντέλα αγροτικής παραγωγής που επιλέγει η ομάδα. Οι Γιώργος Κολέμπας και Γιάννης Μπίλας θα μιλήσουν για την αποτυχία του προωθούμενου μοντέλου ανάπτυξης και τις επιλογές μας μέσω της Τοπικοποίησης – Αποανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 6974374582 και 2422025953.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου