ΑΛΜΥΡΟΣ

Αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός στην Ανάβρα

αυτόματος-μετεωρολογικός-σταθμός-στ-489107

Στην εγκατάσταση και λειτουργία αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού στην Τοπική Κοινότητα Ανάβρας θα προχωρήσει το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μετά το πράσινο φως που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού με ομόφωνη απόφασή του, το Ινστιτούτο θα λειτουργήσει τον σταθμό σε χώρο του καταστήματος της Τοπικής Κοινότητας Ανάβρας, η οποία συμφωνεί με το εν λόγω έργο.

Οι µακροχρόνιες καταγραφές των δεδοµένων ενός µετεωρολογικού σταθµού βοηθούν στην αποτύπωση του κλίµατος µιας περιοχής και µπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού. Πέρα από την ενηµέρωση των κατοίκων ή των επισκεπτών για τις τρέχουσες µετεωρολογικές συνθήκες, τα δεδοµένα µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για την εκδήλωση κάποιου έντονου καιρικού φαινοµένου όπως παγετός, πληµµυρικά φαινόµενα, θυελλώδεις άνεµοι κ.λπ., καθώς επίσης και για την εξέλιξη µιας κακοκαιρίας ή τον επιχειρησιακό προγραµµατισµό αντιµετώπισης
πυρκαγιάς.
Τα μετεωρολογικά δεδομένα θα καταγράφονται και θα προβάλλονται στο διαδίκτυο ώστε να υπάρχει ευρεία ενημέρωση.
Ο τόπος της εγκατάστασης επιλέχτηκε με δεδομένο ότι η θέση του σταθμού πρέπει να πληροί όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός θα πρέπει να είναι στο έδαφος µακριά από ψηλά κτήρια και δέντρα, και αν είναι δυνατόν πάνω από χόρτο, γρασίδι ή χωµάτινη επιφάνεια.

Θα αποτελείται από την εξωτερική µονάδα και την εσωτερική µονάδα – κονσόλα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του σταθµού είναι η απόσταση µεταξύ της εξωτερικής µονάδας και της κονσόλας να µην υπερβαίνει τα 50-80 µέτρα.

Τέλος για την καταγραφή των µετεωρολογικών δεδοµένων, καθώς και επίσης και για την προβολή των δεδοµένων στο διαδίκτυο, χρειάζεται να υπάρχει µία σύνδεση INTERNET είτε µέσω ενός απλού πακέτου του ΟΤΕ, είτε µέσω άλλου υπάρχοντος δικτύου/σύνδεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου