ΑΛΜΥΡΟΣ

Αλλεπάλληλες καταπατήσεις αγροτικών οδών

αλλεπάλληλες-καταπατήσεις-αγροτικών-542612

Σε δραστικές λύσεις προχωρά η δημοτική αρχή Αλμυρού για την αντιμετώπιση του φαινομένου καταπάτησης αγροτικών δρόμων, το οποίο φαίνεται ότι προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, το σώμα αποφάσισε να παρέμβει, αρχικώς με τη συνεργασία του δήμου με τοπογράφο, και στη συνέχεια με την έγκριση κανονιστικής απόφασης, που θα δίνει λύσει στο χρόνιο πρόβλημα.

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που δυσκολεύονται να φτάσουν με τα μηχανήματά τους στις ιδιοκτησίες τους είναι πάρα πολλοί.

Συμφώνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η εξασφάλιση βατότητας και ομαλής προσπέλασης των αγροτών με τα γεωργικά τους μηχανήματα στα αγροτεμάχιά τους, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έγκαιρη διενέργεια των καλλιεργητικών φροντίδων και την απρόσκοπτη διακίνηση των αγροτικών τους προϊόντων. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι οι δρόμοι των αναδασμών να είναι ανοιχτοί και καθαροί, σύμφωνα με τα σχέδια της Τοπογραφικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, στο Δήμο Αλμυρού σήμερα συχνά γίνονται καταγγελίες πολιτών για καταπάτηση αγροτικών δρόμων. Σε πολλά σημεία των αναδασμών, η υφιστάμενη κατάσταση απέχει παρασάγγας από το αρχικό σχέδιο. Οι ιδιοκτήτες πολλών αγροτεμαχίων δυσκολεύονται να πάνε με τα μηχανήματά τους στις ιδιοκτησίες τους διότι οι δρόμοι εμφανίζονται στενότεροι λόγω καταπάτησής τους, ή ακόμα παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι δρόμοι να μην υφίστανται πλέον, γιατί κάποιοι τους καλλιεργούν.

Επειδή το φαινόμενο αυτό έχει γίνει πια ανεξέλεγκτο, και στο προσωπικό του δήμου δεν υπάρχει η ειδικότητα του τοπογράφου μηχανικού, η Τεχνική Υπηρεσία πρότεινε, και το σώμα ενέκρινε, συνεργασία του δήμου με ιδιώτη τοπογράφου μηχανικού.

Σε περίπτωση καταγγελίας για καταπάτηση δρόμου, ο ιδιώτης τοπογράφος θα ελέγχει τα όρια των ιδιοκτητών σύμφωνα με τα σχέδια των αναδασμών, και αν προκύπτει καταπάτηση, ο καταπατητής θα πληρώνει στο δήμο πρόστιμο και τέλη παράνομης χρήσης – καταπάτησης δημοτικής έκτασης, ανάλογα με το τμήμα που κατέλαβε, και θα επανατοποθετεί τα όριά της ιδιοκτησίας του στη σωστή θέση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Να επισημανθεί ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει για τις καταπατήσεις δημοσίων χώρων Διοικητικής αποβολής (Α.Ν. 263/1968) και επιβολή ποινών, προστίμων και τελών παράνομης χρήσης δημοτικής έκτασης (νόμος 1539/1938 – Κώδικας Εσόδων Δήμων και Κοινοτήτων).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου