ΑΛΜΥΡΟΣ

Χορτολιβαδική η έκταση της στεγασμένης λαϊκής

χορτολιβαδική-η-έκταση-της-στεγασμέν-551506

Οι δασικοί χάρτες ανατρέπουν το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής

Δυναμίτη στα σχέδια της δημοτικής αρχής για την ανέγερση στεγασμένης λαϊκής στη θέση Πλατάνια, όπου λειτουργεί η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη, βάζουν οι δασικοί χάρτες.

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έχει γίνει, στην επίμαχη έκταση υπάρχει μία λωρίδα γης που εκτείνεται κατά μήκος της νότιας πλευράς του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, η οποία χαρακτηρίζεται ως χορτολιβαδική, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται και κτίσματα κοινής ωφελείας όπως σχολεία κ.ά.

Οι άδειες για αυτά τα κτίσματα είχαν εκδοθεί είτε μετά από βεβαίωση του δασαρχείου ότι δεν βρίσκονται σε δασική έκταση, είτε μετά από έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού.

Για το χαρακτηρισμό της έκτασης για την εγκατάσταση στεγασμένης λαϊκής, η δημοτική αρχή Αλμυρού είχε υποβάλει αίτημα προς το Δασαρχείο, η σχετική βεβαίωση ωστόσο δεν είχε εκδοθεί, καθώς εκκρεμούσαν οι δασικοί χάρτες.

Στον προϋπολογισμό του δήμου του 2017 έχει προβεφτεί κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ για την κατασκευή του έργου, για το οποίο οι Τεχνικές Υπηρεσίες εκπόνησαν μελέτη.

Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στα πρότυπα της λαϊκής αγοράς των Φαρσάλων. Η λαϊκή θα είναι σκεπαστή, με σταθερή κατασκευή και όχι πτυσσόμενη, ανοικτή περιμετρικά, με περίφραξη και προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ θα παρέχει και ηλεκτροδότηση.

Η ανέγερση της στεγασμένης λαϊκής αποτελεί προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής Αλμυρού. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, επισκέφτηκε την Πέμπτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και κατάθεσε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελου επιστολή, ζητώντας αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας, επικαλούμενος το πρόσφατο ψήφισμα διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες αλλά και τα αποτελέσματα της εκδήλωσης που έγινε την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Εξάλλου, τα προβλήματα που προκαλούν οι δασικοί χάρτες στον Αλμυρό αφορούν εκατοντάδες αγρότες. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος στην επιστολή για τη συζήτηση για τους δασικούς χάρτες, ενώ είναι αναγκαία η κτηματογράφηση της χώρας, αυτή οφείλει να γίνει με ευθύνη και δαπάνες του κράτους και όχι να μετακυλήσει η ευθύνη και το κόστος στους πολίτες, που θα πληρώσουν παράβολο και θα προβούν σε έξοδα για τοπογραφικά, συμβούλους δασολόγους, τοπογράφους, μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους, κ.λπ.

«Όλα αυτά σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα -και δη οι αγρότες- είναι εξουθενωμένα οικονομικά και δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος τους (και με εξαίρεση λίγες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη τουριστική αξία), οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αφορούν σε χαμηλής εμπορικής αξίας γη, σε ορεινές και ημιορεινές κυρίως περιοχές, οι οποίες κατά το διάστημα μέχρι το 1945, αλλά και μεταγενέστερα για προφανείς λόγους, (πόλεμοι, εμφύλιος, εξορίες…) είχαν εγκαταλειφθεί και κατά συνέπεια «δασωθεί», εφόσον εξέλιπαν οι αγρότες που θα τα καλλιεργούσαν» τονίζει.

Ο δήμαρχος σημειώνει ακόμη ότι «οι επιδοτήσεις που ελάμβαναν και λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες έχουν υπολογισθεί, βάσει των συγκεκριμένων καλλιεργουμένων εκτάσεων. Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση του χαρακτήρα αυτών των εκτάσεων θα επιφέρει συνέπειες, όπως την επιστροφή των επιδοτήσεων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων στην Ε.Ε. και μάλιστα με πρόστιμα, τα οποία ούτε το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε και οι πολίτες είναι σε θέση να πληρώσουν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου