ΑΛΜΥΡΟΣ

Μεγάλες ζημιές στις ελιές στον Αλμυρό

μεγάλες-ζημιές-στις-ελιές-στον-αλμυρό-587114

Εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες και αποζημίωση των γεωργών που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα στο Δήμο Αλμυρού ζητάει η δημοτική αρχή Αλμυρού.

Με έγγραφό του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα και τους βουλευτές Μαγνησίας, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Μιχάλης Μακρής επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη διαφαινόμενη οικονομική ζημία και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική δραστηριότητα.

«Σας γνωρίζουμε ότι στα διοικητικά όρια του δήμου από την πρόσφατη κακοκαιρία του Ιανουαρίου 2017, έχουν ήδη σε κάποιες περιοχές αρχίσει να εμφανίζονται συμπτώματα ζημιάς σε καλλιέργειες ελιάς (σχίσιμο φλοιού βραχιόνων)» τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές, όπου ο παγετός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, τονίζει ο ίδιος, εκτιμάται ότι η ελαιοκαλλιέργεια έχει πληγεί σημαντικά, σε ποσοστό που δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί στη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά αναμένεται ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη και την έναρξη της έκπτυξης της νέας βλάστησης τούτο θα είναι δυνατό σε μεγάλο βαθμό.

Ο αντιδήμαρχος υπενθυμίζει ότι σχεδόν σε όλη την έκταση του δήμου παρατηρήθηκε ολικός παγετός για διάστημα έξι ημερών περίπου, ενώ η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές κατέβηκε κάτω από τους -10 βαθμούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επίσης ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή αριθμεί περίπου 2.000.000 δέντρα και ότι υπάρχουν αποκλειστικά ελαιοκομικές περιοχές (Αμαλιάπολη, Πτελεός, Αχίλλειο, Άγιοι Θεόδωροι) όπου το εισόδημα των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα εξαρτάται αποκλειστικά απ’ αυτή.

«Όπως είναι φυσικό, οι ελαιοκαλλιεργητές, μετά τις μειωμένες σε μεγάλο βαθμό παραγωγές των ελαιοκομικών περιόδων 2013-2014,2014-2015 και 2017-2017 και τη μηδενική παραγωγή της περιόδου 2015-2016, για τις οποίες δυστυχώς παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας δεν υπήρξε ανταπόκριση ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωσή τους εν’ όψει της διαφαινόμενης ζημίας στο φυτικό κεφάλαιο, και κατά συνέπεια σίγουρα υποβαθμισμένης και πιθανόν μηδενικής αναμενόμενης παραγωγής της προσεχούς περιόδου, προβληματίζονται έντονα» προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου