ΑΛΜΥΡΟΣ

Κανόνες χρήσης κοινοχρήστων

κανόνες-χρήσης-κοινοχρήστων-679690

Σε διαβούλευση το σχέδιο κανονισμού του δήμου Αλμυρού

Στην κατάρτιση του σχεδίου του κανονισμού χρήσης των κοινοχρήστων χώρων στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προχώρησε ο δήμος Αλμυρού, ο οποίος έδωσε την Τετάρτη σε διαβούλευση το περιεχόμενό του και έγιναν παρατηρήσεις, που θα συμπεριληφθούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών του δήμου που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών.

Σε περιπτώσεις πεζοδρομίων πλάτους ίσου ή μικρότερου του 1,50 μ., δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου.

Η παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων μπροστά από εισόδους όμορων κατοικιών ή καταστημάτων σύμφωνα με το σχέδιο απαγορεύεται.

Σε κοινόχρηστους χώρους απαγορεύεται να κατασκευάζονται κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων. Εντός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου απαγορεύονται τα μόνιμα στέγαστρα εδραζόμενα σε υποστυλώματα, καθώς και οποιουδήποτε είδους μόνιμη κατασκευή που θα αφορά σε διαχωριστικά, υαλοπίνακες, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κ.τ.λ.

Η σκίαση των χώρων θα γίνεται, είτε με την τοποθέτηση κινητού προστεγάσματος στην όψη του κτιρίου, είτε με ομπρέλες που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς να φέρουν διαφημιστικά μηνύματα ή επιγραφές.

Η χρήση των πλατειών, εφόσον έχει επιτραπεί η παραχώρηση τους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διατίθεται σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, παρεμφερείς επιχειρήσεις και καταστήματα, που προβάλλονται (δηλαδή έχουν πρόσοψη) στις πλατείες αυτές.

Σε κάθε εκμεταλλευτή τέτοιου είδους καταστήματος, παραχωρείται η χρήση ποσοστού 70% του χώρου που αντιστοιχεί στην προβολή του επί της πλατείας, το δε υπόλοιπο 30% παραχωρείται στους ίδιους εκμεταλλευτές, εφόσον με εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου και απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κρίνεται ότι δεν παρακωλύεται ουσιωδώς η ελεύθερη χρήση του κοινόχρηστου χώρου.

Ειδικές διατάξεις

Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος εντός του χώρου που καταλαμβάνει η κεντρική πλατεία του Αλμυρού και στα όρια της οριοθετείται με τη συνεργασία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας του Δήμου. Κάθε κατάληψη εκτός των ορίων του παραχωρούμενου χώρου θεωρείται αυθαίρετη.

Μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση που να εμποδίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του αστικού εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος στον κοινόχρηστο χώρο, η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, διαφημιστικών αυτοκόλλητων ή πανό και αγγελιών στον εξοπλισμό της πλατείας, η χρήση της πλατείας από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ως χώρο φυσικής ανάγκης των ζώων τους (αφόδευσης).

Το σχέδιο κανονισμού επιτρέπει μόνο στην πρόσοψη των καταστημάτων που βρίσκονται σε επαφή με το χώρο της πλατείας (οδός Μυρμηδόνων μεταξύ Αθηνών και Βασ. Κων/νου) την τοποθέτηση τέντας χρώματος άσπρο ή μπεζ και χωρίς διαφημιστικές επιγραφές. Στα υπόλοιπα καταστήματα με πρόσοψη εντός των περιμετρικών οδών της πλατείας δηλ. Βασ. Κων/νου, Όθρυος και Αθηνών δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τεντών με στηρίγματα στο έδαφος ούτε η τοποθέτηση ομπρελών με φορητές βάσεις. Επιτρέπεται μόνο η χρήση σκιάστρων τεντών και η τοποθέτηση διαφημιστικών στους ειδικούς χώρους ταμπλό που θα τοποθετηθεί από το δήμο.

Το σχέδιο κανονισμού κάνει ειδική αναφορά στις πέργκολες, τις ρυθμίσεις, τους κανόνες και τους περιορισμούς που αφορούν στις οδούς περιμετρικά της πλατείας κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου