ΑΛΜΥΡΟΣ

Σημαντικά ευρήματα 9.000 χρόνων στον Αλμυρό

σημαντικά-ευρήματα-9-000-χρόνων-στον-αλμυ-686529

Ο κομβικός ρόλος της περιοχής του Αλμυρού σε διαχρονική βάση, ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως, η χρήση των νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν στους επιστήμονες να διαπιστώσουν την ύπαρξη σημαντικών μνημείων στο υπέδαφος και η ιστορική διαδρομή 9.000 χρόνων, τίθενται στο επίκεντρο του Ε’ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, το οποίο ξεκίνησε χθες με τη δέουσα επισημότητα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η θεσμοθετημένη διοργάνωση, που υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία του Δήμου Αλμυρού και της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Οθρυς», θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή 16 Οκτωβρίου, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές του αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού προφίλ της περιοχής του Αλμυρού, όπου έχουν έρθει στο φως αρχαία κτίρια, πολλοί τάφοι, αλλά και πολυάριθμα κινητά ευρήματα.

Στη διάρκεια των πολύχρονων ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα. Πρόσφατα ανασκάφηκαν αρχαίες οικίες μέσα στην πόλη του Αλμυρού και η έρευνα συνεχίζεται, με την καινούργια ανασκαφή στη Μαγούλα Πλατανιώτικη, που φέρνει σταδιακά στο φως πολύ σημαντικά δεδομένα.

Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του Απόστολου Σαρρή, διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, Ιδρυμα, Τεχνολογίας και Ερευνας και ομάδας επιστημόνων, σχετικά με τα άγνωστα δεδομένα που φέρνουν στο φως οι έρευνες που διεξάγονται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Με δορυφορικές εικόνες και γεωφυσικές διασκοπήσεις

Ο συνδυασμός δορυφορικών εικόνων και γεωφυσικών διασκοπήσεων έφερε στο φως τμήμα της οικιστικής οργάνωσης της ελληνιστικής Άλου και ενώ αρχικά είχε δοθεί έμφαση στα σπίτια της πόλης και στην ΝΑ πύλη των οχυρώσεων, τελευταία το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μια νέα θέση κοντά στη θάλασσα, τη Μαγούλα Πλατανιώτικη, όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η κλασική πόλη της Άλου.

Οι μέθοδοι της γεωπληροφορικής είχαν την δυνατότητα να αποκαλύψουν ένα μεγάλο τμήμα του οικιστικού σχεδίου στην παραπάνω θέση, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πυκνότητα κτηρίων η οποία επεκτείνεται σε όλο το εύρος του οικισμού. Ομως, οι περιφερειακές περιοχές του λόφου της Μαγούλας Πλατανιώτικης φαίνεται να στερούνται αρχιτεκτονικών λειψάνων, πιθανώς λόγω του ότι η περιοχή αυτή ήταν αρκετά ελώδης, καθώς υπήρχε εισχώρηση θαλασσινού νερού. Η κεντρική όμως περιοχή του οικισμού αποτελείται από ορθογώνιες αρχιτεκτονικές δομές, αποτελούμενες από δωμάτια και αυλές.

Χαιρετισμοί

Της έναρξης του συνεδρίου, προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί των επίσημων προσκεκλημένων, αρχής γενομένης από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια των διοργανωτών, ενώ υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι «στόχος του συνεδρίου δεν είναι να καταγράψει μόνο το παρελθόν, αλλά κυρίως να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα, οι οποίοι είναι ελπίδα για το μέλλον».

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία συνεχάρη τη Φιλάρχαιο για το έργο ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της, στο έργο που επιτελείται.

Τη σημασία του συνεδρίου υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, από το βήμα του συνεδρίου, δηλώνοντας «υπερήφανος διότι συμπολίτες εργάζονται νυχθημερόν. Προσπαθούν να φωτίσουν την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό, την πολιτιστική παράδοση και να συνθέσουν την ιστορική φυσιογνωμία του τόπου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο που παράγεται από τη Φιλάρχαιο, με τη στήριξη του Δήμου Αλμυρού, «τεράστια πνευματική παρακαταθήκη», ενώ επισήμανε την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας, η οποία πρέπει «να μας καθοδηγεί», όπως είπε μεταξύ άλλων.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης, Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της συνεχάρη τους διοργανωτές και σημείωσε ότι «η επαφή με την ιστορία και τις ρίζες μας, τις οποίες αναζητούμε περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, αναδεικνύεται μέσα από το συνέδριο».

Ανάδειξη της τοπικής ιστορίας

Τη σημασία ανάδειξης της τοπικής ιστορίας υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης, αποτελούν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. «Προτεραιότητα αποτελεί για μας η διαφύλαξη της κληρονομιάς που μας κληροδότησαν οι προγενέστεροι», σημείωσε ο δήμαρχος Αλμυρού, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθούν με δαπάνες του δήμου, τα πρακτικά του συνεδρίου. «Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και μέσα από αυτό το συνέδριο αναδεικνύονται όλες αυτές οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής», όπως ανέφερε ο ίδιος, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι είναι σημαντικό οι νεώτερες γενιές, να γνωρίζουν την τοπική ιστορία.

Η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, στη διάρκεια του χαιρετισμού της, χαρακτήρισε «σημαντικό το συνέδριο» και προσέθεσε ότι «θα αποκαλυφθούν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Αλμυρού και θα φωτιστούν πολλά θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας και λαογραφίας», υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, το έργο των διοργανωτών.

Η πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, τόνισε ότι «μέσω του συγκεκριμένου συνεδρίου μας δίνεται η σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε όλα τα νέα στοιχεία της ιστορίας, αρχαιολογικά, ιστορικά και λαογραφικά», αναφερόμενη παράλληλα στους διακεκριμένους ομιλητές και τις πρωτότυπες εισηγήσεις που παρουσιάζονται. Η ίδια τόνισε, εξάλλου, ότι «το ζητούμενο είναι ο εμπλουτισμός και η ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας. Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας έχει μεγάλο πλούτο ιστορικό, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως, όπως θα έπρεπε. Υπάρχει πολύ υλικό ακόμη και αυτό είναι το ζητούμενο, να φέρουμε στο φως όσα στοιχεία υπάρχουν για την ιστορία μας».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βίκτωρας Κοντονάτσιος, σημείωσε από την πλευρά του ότι «η ιστορία μας βοηθά να αποκτήσουμε την ταυτότητά μας, την αυτογνωσία μας. Εάν γνωρίζουμε ποιοί είμαστε, ποιό είναι το παρελθόν μας, μπορούμε να χαράξουμε καλύτερα και ο μέλλον και το παρόν μας και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικά τα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών, τα οποία υπηρετώ επί 25 χρόνια».

Το σημερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου στην πέμπτη συνεδρία, 09:30 – 11:40, συμμετέχουν οι:

– Αντίκλεια Μουνδρέα-Αγραφιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προιστορικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ι. Α.Κ. Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ζερέλια : Νέα δεδομένα για τη νεολιθική κατοίκηση της Μαγούλας».

– Ελένη Μαράντου, Δρ. Ιστορίας, Αρχαιολόγος «Τεχνικές των θεών στα χέρια των ανθρώπων: Μάγια και γιατροσόφια στους μύθους της Θεσσαλικής Γης».

– Βασίλειος Παππάς, Δρ. Λατινικής Φιλολογίας, Συμβασιούχος διδάσκων (Π.Δ. 407/80) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ) «Η Φθιώτιδα στον Λίβιο».

– Αλέξανδρος-Νεκτάριος Βασιλείου-Δαμβέργης, Κλασσικός φιλόλογος-αρχαιολόγος, Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας, «Η σημασία των θαλάσσιων περασμάτων προς τον Β. Ευβοϊκό κόλπο (Δίαυλος Τρικερίου, Δίαυλος Κνημίδας) από τους μυθικούς χρόνους μέχρι τα μέσα του 5ου αι. π.Χ».

– Πασχάλης Σταντζούρης, Αρχαιολόγος, Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών, Αρχαιολογικής Έρευνας και Μουσείων της ΕΦ.Α. Μαγνησίας, «Το Ενετικό Κάστρο του Πτελεού. Η ιστορία του μέσα στους αιώνες και οι προοπτικές ανάδειξής του».

– Βίκτωρ Κοντονάτσιος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός «Προβληματισμοί από την αφάνεια παλαιολιθικών και μεσολιθικών ευρημάτων στην περιοχή του Αλμυρού».

– Κλεάνθη (Κλειώ) Νικ. Πατεράκη, Αρχαιολόγος, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ο Φαρσάλιος Ολυμπιονίκης Αγίας».

Στην έκτη συνεδρία, 12:00 – 14:00, θα μιλήσουν οι:

– Νικόλαος Αντ. Παύλου, Δρ Θεολόγος – Ιστορικός, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΑΠΘ, Διευθυντής 14ου Γυμνασίου Λάρισας, «Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ». Συμβολή στο ζήτημα των σχέσεων της πόλεως της Αχαΐας Φθιώτιδας Λάρισας Κρεμαστής με τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα».

– Μαρία Χ. Χάδου, Ιστορικός – Αρχαιολόγος, «Επιγραφικές μαρτυρίες για τους ναοποιούς, τους αργυρολόγους και τις οικονομικές εισφορές των Θεσσαλών και των Αχαιών Φθιωτών για την ανοικοδόμηση του ναού του Απόλλωνος στους Δελφούς».

– Πασχάλης Ανδρούδης, Λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. «Βυζαντινά γλυπτά στο καθολικό και τον κοιμητηριακό ναό της Μονής Κάτω Ξενιάς».

– Γρηγόρης Στουρνάρας, Δρ. Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π./ Αρχαιολόγος «…γέροντες, Πλατανιώτες, Σιρπιώτες και Κοφφιώτες και επήληπα χορήα: πρὠσκεινούμεν. Η παρουσία του Αλή Πασά και η εδραίωση της κυριαρχίας του στην περιοχή του Αλμυρού».

– Δημήτριος Θ. Νάτσιος, Φιλόλογος- Ιστορικός, «Σπαρτιώτες θεριστάδες στον κάμπο του Αλμυρού την περίοδο του Μεσοπολέμου».

– Κώστας Σπανός, Ιστορικός, ερευνητής – Εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», «Το πρόβλημα δύο κοινοτικών λιβαδίων της Σούρπης το 1837 (τρία ανέκδοτα έγγραφα)».

Στην έβδομη συνεδρία, 16:40 – 18:20, εισηγητές είναι οι:

– Γιώργος Β. Νικολάου, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Οικονομική και κοινωνική κατάσταση της περιοχής Αλμυρού την περίοδο 1854-1881, σύμφωνα με ανέκδοτη γαλλική προξενική αλληλογραφία».

– Κύριλλος Νικολάου, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης-Παρίσι, «Πληροφορίες για την πολιτική, θρησκευτική και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση στην περιοχή του Αλμυρού και, γενικά, σ’ όλη τη Θεσσαλία από ανέκδοτο υπόμνημα του υποπροξένου της Γαλλίας στο Βόλο B. de Tramasure (Δεκ. 1855)».

– Χριστίνα Φ. Βαμβούρη-Δημάκη, Φιλόλογος, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δράμας, υποψ. Διδάκτωρ στο τμ. Νεότερης Ιστορίας του Ιονίου Παν/μίου, Βασίλης Μεσσής, Δρ Βυζαντινής αρχαιολογίας, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «Όψεις της καθημερινότητας στην περιοχή του Αλμυρού στη δεκαετία του ’20, όπως καταγράφονται στον Τύπο».

– Απόστολος Δ. Παπαθανασίου, Επίτιμος Δικηγόρος Βόλου, «Το Καταλανικό Δουκάτο των Αθηνών-Θηβών και η εξαρτημένη Κομητεία της Δημητριάδας (DEMITRA) στον ύστερο Μεσαίωνα,1320-1390».

– Ανδρέας Ιωακείμ, Φιλόλογος-Μουσικολόγος, «Ο μητροπολίτης Νέων Πατρών Γερμανός ο μελωδός – «Σκοτεινά» σημεία του βίου του».

Στην όγδοη συνεδρία, 18:40 – 20:20, θα μιλήσουν οι:

– Απόστολος Ζαχαρός, Δρ Θεολογίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, «Ο Οσιομάρτυς Γεδεών από την Κάπουρνα και η Μονή Κάτω Ξενιάς. (Συμβολή στην τιμή του Αγίου Γεδεών στη Μαγνησία)».

– Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Επίκουρος καθηγητὴς Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής, διευθυντής του τομέα ψαλτικής τέχνης και μουσικολογίας, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου «Ο βυζαντινός εκκλησιαστικός μελουργός Λέων Αλμυριώτης. Μία πρώτη απόπειρα συνδέσεώς του με τον Αλμυρό Μαγνησίας».

– Ιωάννης Π. Συρεγγέλας, Πρωτοπρεσβύτερος, διδ. Θεολογίας, πτυχ. Παντείου, «Απόστολος Γ. Παπαδόπουλος, Θεολόγος – Καθηγητής, 1900 – 1983 (πρώτη προσέγγισις)».

– Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος, Ομ. Καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Τοπικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «Ο Ελισαίος Γιανίδης στη σχολή του Αϊδινίου».

– Γεώργιος Κοντομήτρος, Δρ στην ιστορία της εκπαίδευσης, μέλος της Εταιρίας Θεσσαλικών Ερευνών, «Κείμενα του Κώστα Καλαντζή για την Οθρυ (δεκαετία του 1930)».

Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου