ΑΛΜΥΡΟΣ

Η επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδίου

η-επέκταση-του-πολεοδομικού-σχεδίου-711138

Χρήσεις γης, όροι δόμησης, ελεύθεροι χώροι

Εγκρίθηκε η επικαιροποίηση της Έγκρισης Β2 σταδίου Μελέτης Αναθεώρησης – Επέκτασης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Αλμυρού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη.

Η δημοτική αρχή δέχτηκε να συμπεριληφθούν οι παρατηρήσεις – διορθώσεις στην Επέκταση και αύριο Δευτέρα οι αρχηγοί των παρατάξεων θα έχουν συνάντηση στην Πολεοδομία για τις τελικές επισημάνσεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του δήμου Αλμυρού προς το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Περιφερειακής Ενότητας (ΣΥΠΟΘΑ), που συζητήθηκε, το Γ.Π.Σ. Δήμου Αλμυρού περιλαμβάνει το Δομικό Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης του δήμου έως το 2013 με πληθυσμό μεγέθους 16.250 κατοίκων.

Αυτό προβλέπει ως περιοχές ελέγχου ή περιορισμού δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή την προέκταση του θεσσαλικού κάμπου σε ύψος 200 μέτρων και στον άξονα Πλάτανος – Αλμυρός Κρόκιο.

Στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές νότια και δυτικά του δήμου η ζώνη με τις χρήσεις αποβλέπει στην προστασία του ορεινού όγκου.

Ως περιοχές ειδικής προστασίας περιλαμβάνονται τα καταφύγια θηραμάτων Βαθύ Γκρέκι, Έλος Σούρπης, Ζερέλια, Χολόρεμα- Κουρί, Π. Πλάτανος- Αμπέλια- Κωφοί, με επιτρεπόμενες χρήσεις τη γεωργία, τις εγκαταστάσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα κτίρια- γήπεδα αποθήκευσης, την κτηνοτροφία.

Στο Κουρί δεν επιτρέπεται καμία χρήση καθώς περιλαμβάνεται την περιοχή Natura 2000.

Στη περιοχή Βουνά Γκουρας και Φαράγγι Παλαιοκερασιάς δεν επιτρέπεται επίσης καμία χρήση, όπως και στις εκβολές Χολορέματος, Ελους Όρμου Σούρπης, Λίμνης Ζερέλια.

Στις περιοχές ειδικής προστασίας αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνονται οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, τα κηρυγμένα μνημεία και τα σπήλαια.

Περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων ορίζονται βόρεια του Αλμυρού, μεταξύ της ΠΕΟ και του ΠΑΘΕ, σε βάθος 350μ. από τον άξονα της ΠΕΟ, ανατολικά του Αλμυρού από το ρέμα Μαγγανίτσα και τον ΠΑΘΕ, βόρεια από το ρέμα Ξηριά, ανατολικά από την υπό κατασκευή σιδηροδρομική γραμμή και το ρέμα Καλόονομα και νότια από την ΕΟ 34, η περιοχή μεταξύ Αλμυρού και Κροκίου.

Η Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου προτείνει χωροθέτηση ζωνών κτηνοτροφίας, ενώ περιοχές ειδικών χρήσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές είναι ο κρατικός αερολιμένας Νέας Αγχιάλου, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τα Κοιμητήρια, οι Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού, η ΔΕΗ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι αδρανών υλικών, τα αλιευτικά καταφύγια, η δημοτική οργανωμένη κατασκήνωση.

Γενική πολεοδομική οργάνωση

Η χρήση πολεοδομικού κέντρου προτείνεται για την κεντρική περιοχή του Αλμυρού τα τοπικά κέντρα του Αλμυρού και το πολεοδομικό κέντρο της Ευξεινούπολης. Γενική κατοικία επιτρέπεται για το σύνολο του Αλμυρού- Ευξεινούπολης, ενώ ορίζονται ως ελεύθεροι χώροι το πάρκο της Ευξεινούπολης και ο χώρος πρασίνου που βρίσκεται δυτικά της οδού Αθηνάς στη θέση Πλατάνια.

Οι μέσοι όροι δόμησης παραμένουν ως έχουν. Για τις επεκτάσεις προτείνεται μέσος συντελεστής 0,8. Για τους νέους παραλιακούς οικισμούς μέσος όρος δόμησης είναι 0,4.

Μεταξύ άλλων η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών παρατηρεί ότι σε αντίθεση με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προέβλεπε χώρο αθλητισμού και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, στην περιοχή επί του περιφερειακού μεταξύ εργατικών κατοικιών και χώρου εκπαίδευσης χωροθετείται υπερτοπικό κέντρο με ειδικότερη χρήση τα εμπορικά καταστήματα και πολιτιστικές λειτουργίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου