ΑΛΜΥΡΟΣ

Θρήνος, οδυρμός, αγανάκτηση στο τελευταίο αντίο στον Μ.Σιαμανίκο

θρήνος-οδυρμός-αγανάκτηση-στο-τελευτ-777533

Σε βαρύ πένθος βρήκε το χθεσινό ξημέρωμα τον Πτελεό, μετά το ανείπωτο σοκ της προχθεσινοβραδινής τραγωδίας στο ελαιοτριβείο Σιαμανίκου. Ο απαρηγόρητος θρήνος των οικογενειών των Μιχάλη Σιαμανίκου και Ιβάν Ιβάνοφ «πάγωσε» το χωριό. Κανένας από τους κατοίκους δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τον ξαφνικό χαμό δύο συγχωριανών. Απέραντη θλίψη, αλλά και οργή και αγανάκτηση ηλέκτριζαν την ατμόσφαιρα. Το χωριό έζησε ένα θρίλερ και ήταν μόνο του.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο Μιχάλης Σιαμανίκος ήταν ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, έντιμος οικογενειάρχης, ιδιαίτερα αγαπητός κάτοικος τους χωριού, με μεγάλη προσφορά ιδιαίτερα στο τοπικό ποδόσφαιρο ως πρόεδρος και του Πρωτεσίλαου επί σειρά ετών.

Ο 60χρονος κηδεύτηκε σε κλίμα ανείπωτης οδύνης, στις 6 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία πλήθος κόσμου που έσπευσε να συλλυπηθεί στην οικογένειά του, να της συμπαρασταθεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να δώσει δύναμη και κουράγιο.

Οι δύο γιοι του επιχειρηματία πήραν εξιτήριο χθες το απόγευμα από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου νοσηλεύονταν για προληπτικούς λόγους, για να παραστούν στην κηδεία του πατέρα τους.

Η πενταμελής οικογένεια έχασε τον αρχηγό της στο τραγικό δυστύχημα στη δεξαμενή, όταν εκείνος προσπάθησε να σώσει με αυτοθυσία τον 57χρονο, επί σειρά ετών, εργάτη του.

Μέσα στην απερίγραπτη τραγωδία, ήταν ευτύχημα το γεγονός που οι δύο γιοι του Μιχάλη Σιαμανίκου, βγήκαν σώοι από το θάλαμο δηλητηριωδών αερίων που είχε μετατραπεί η δεξαμενή από τις αναθυμιάσεις του πυρήνα της ελιάς. Βρίσκονταν κι εκείνοι στη δεξαμενή ημιλιπόθυμοι, όπως και ο φίλος τους, που επίσης έσπευσε σε βοήθεια.

Στο μεταξύ, η οικογένεια του Ιβάνοφ ειδοποιήθηκε στη Βουλγαρία για τον άδικο χαμό. Η σύζυγος ανέμενε τους γονείς του και τα παιδιά τους που βρίσκονται επίσης στο εξωτερικό, στη Βουλγαρία και την Ιταλία, για την κηδεία.

Ο 57χρονος εργάτης αναμένεται να κηδευτεί σήμερα στον Πτελεό μετά την άφιξη των υπολοίπων μελών της οικογένειας που είναι συντετριμμένη.

Ο άτυχος άνδρας διέμενε στον Πτελεό με τη σύζυγό του εδώ και χρόνια και εργαζόταν στο ελαιουργείο.

Ιατροδικαστική Εξέταση

Το πρωί χθες, μετά από παραγγελία του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση για τα ακριβή αίτια θανάτου των δύο ανδρών, από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πορίσματα έδειξαν πνευμονικά οιδήματα ως αιτία των θανάτων. Οι άτυχοι άνδρες βρέθηκαν πεσμένοι στη δεξαμενή από συγχωριανό τους, που κατέβηκε να τους ανασύρει με οξυγόνο. Είχαν εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα αερίων από υπολείμματα ελιάς, που προκαλούν αίσθημα ασφυξίας, και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, που συνεχίζει την προανάκριση για την τραγωδία, έλαβε καταθέσεις από κάτοικο του Πτελεού που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάσυρση των εγκλωβισμένων και από τη σύζυγο του υπηκόου Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτω στη δεξαμενή όλοι οι εγκλωβισμένοι βρίσκονταν χωρίς αισθήσεις.

Ο 57χρονος εργαζόταν για χρόνια στο ελαιουργείο. Ο καθαρισμός της δεξαμενής, όπως φέρεται να κατέθεσε η σύζυγός του, είχε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και όχι για πρώτη φορά το απόγευμα του δυστυχήματος.

Η λήψη καταθέσεων θα συνεχιστεί. Ιδιαίτερα διαφωτιστική για το τι συνέβη εκτιμάται ότι θα είναι η κατάθεση των νέων που σώθηκαν από θαύμα από τη δεξαμενή – φονιά.

Αυτοψία από την Επιθεώρηση

Κλιμάκιο του Τεχνικού Τμήματος της Επιθεώρησης Μαγνησίας αποτελούμενο από τρεις επιθεωρητές, με επικεφαλής τη Μάγδα Ηλιδάκη, μετέβη χθες στον τόπο του δυστυχήματος και προχώρησε σε αυτοψία στο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεξαμενές ελαιουργείων θα πρέπει να αερίζονται πριν μπουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, όπως και κάθε κλειστός χώρος, για να διασφαλίζεται ότι υπάρχει επαρκής περιεκτικότητα οξυγόνου.

Στο ελαιουργείο δεν φαίνεται να υπήρχε κάποιο όργανο μέτρησης οξυγόνου, ώστε να ελέγχεται η ποσότητά του.

Δυστυχώς, ο 57χρονος εργάτης, από τη μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι άνοιξε τη δεξαμενή και μπήκε κατευθείαν στο εσωτερικό της, χωρίς προφανώς να λάβει κάποιο μέτρο πρόληψης.

Οι επιθεωρητές κατέγραψαν κάθε χρήσιμο στοιχείο και πήραν πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Λαμβάνουν καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί τι είδους εργασίες επρόκειτο να γίνουν στη δεξαμενή, αλλά και το ακριβές περιεχόμενο των λυμάτων και το είδος αερίων που διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα, για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος. Το πόρισμα της αυτοψίας, μόλις συνταχθεί θα σταλεί στην Εισαγγελία Βόλου.

ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγικές ελλείψεις στο Κ.Υ.

Για μία ακόμη φορά δυστυχώς, όμως, με τον πλέον τραγικό τρόπο αποδεικνύεται η αδυναμία του Κέντρου Υγείας Αλμυρού να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω των μεγάλων ελλείψεων που έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη, δήλωσε ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσεριδης.

Στην τοπική κοινωνία υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και οργή, είπε ο ίδιος. «Ο ιδιοκτήτης του ελαιουργείου έχασε τη ζωή του, όπως και ο αλλοδαπός εργάτης του, ενώ είναι ευτύχημα το γεγονός που οι νεότεροι γιοι του και ο φίλος τους είναι καλά και η υγεία τους δεν κινδυνεύει.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα έχουμε συγκέντρωση στην ΠΕΔ, στις 11 το πρωί, όλοι οι δήμαρχοι των ΟΤΑ για να συζητήσουμε για τις τραγικές ελλείψεις», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου