ΑΛΜΥΡΟΣ

Αφιέρωμα στις γεύσεις του Αλμυρού

αφιέρωμα-στις-γεύσεις-του-αλμυρού-791441

«Αλμυρ(ιώτικ)ές και γλυκές γεύσεις» παρουσιάζονται από την «Μαγνήτων κιβωτό» με τη συνεργασία φορέων του Αλμυρού σήμερα Σάββατο 27 Αυγούστου στις 20.30 στην Κεντρική πλατεία Αλμυρού.

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συνεχίζει τις δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Θεματικού Ετους Πολιτισμού 2016», με θέμα: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων».

Η νέα εκδήλωση της «Μαγνήτων κιβωτού» στον Αλμυρό, πάντοτε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και παραγωγούς, είναι ένα μικρό δείγμα του τι παράγει ο τόπος στην ευρύτερη περιοχή του και τι μπορούν να δημιουργήσουν οι άνθρωποί του.

Ενα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου είναι οι γεύσεις του. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μίας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.

Η τοπική κουζίνα της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού έχει τέσσερα μυστικά: τα καλά φρέσκα συστατικά, τη σωστή χρήση των μυρωδικών (βοτάνων) και των μπαχαρικών, το διάσημο τοπικό ελαιόλαδο και την απλότητά της.

Το ελαιόλαδο της περιοχής άλλωστε αξίζει μία ξεχωριστή μνεία. Συνοδεύει σχεδόν όλα τα πιάτα, στα περισσότερα χρησιμοποιείται σε αφθονία, είναι αρίστης ποιότητας και πολύ καλό για την υγεία.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως χάρη στο ήπιο μεσογειακό κλίμα δεν συνηθίζεται η τεχνητή καλλιέργεια των λαχανικών. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα λαχανικά καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο κι έτσι διατηρούν όλο το άρωμα και τη γεύση τους.

«Θα μείνετε ευχαριστημένοι από τη γεύση της τοπικής ντομάτας, του λάχανου, του καρότου, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και του σκόρδου.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάτε την πλούσια γεύση και το άρωμα των φρέσκων ελληνικών φρούτων, όπως τα σταφύλια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα κεράσια, το πεπόνι, το καρπούζι κ.α.

Οσο για τα μυρωδικά (βότανα της Οθρυς), τα οποία σχεδόν όλοι οι Ελληνες μαζεύουν από τα βουνά και την εξοχή τους, φημίζονται για τη γεύση, το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα τυριά της περιοχής και κυρίως τη φέτα. Δεδομένου ότι τα πρόβατα και οι κατσίκες είναι ελευθέρας βοσκής και οι βοσκότοποι είναι ιδιαίτερα χλοεροί, τα κρέατα έχουν μοναδική γεύση, που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού. Σας θυμίζουμε αρνάκι Κοκκωτών, Μοσχαράκι Γούρας κ.α.» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, που πλαισιώνει την εκδήλωση με τον ευρηματικό τίτλο: Αλμυρ(ιώτικ)ές & γλυκές γεύσεις, αποτελεί και η εμφάνιση της Ορχήστρας «ΙΩΝΙΑ», που θα παρουσιάσει μουσικές και τραγούδια, απόλυτα προσαρμοσμένα στην περίπτωση, με σολίστ τον Γιώργο Ζεμπίλα.

Η Ορχήστρα και Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας. Διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Νεκτάριος Δεμελής, καθηγητής παραδοσιακής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων, εκπαιδευτικός μουσικής στην Α/βάθμια Εκπαίδευση. Με την «ΙΩΝΙΑ» η «Μαγνήτων κιβωτός», τον τελευταίο καιρό, έχει αναπτύξει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία, καταξιωμένη πλέον στο ευρύ κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου