ΑΛΜΥΡΟΣ

Πρόταση για την ολοκλήρωση του φράγματος στο ρέμα Μαυρομάτι

πρόταση-για-την-ολοκλήρωση-του-φράγμα-826325

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» θα ενταχθεί το έργο συμπληρωματικές εργασίες ολοκλήρωσης κατασκευής φράγματος στο ρέμα Μαυρομάτι, του πρώην δήμου Σούρπης, το οποίο θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο αύριο, Δευτέρα.

Τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση του πρανούς άνωθεν της κεκλιμένης διώρυγας του υπερχειλιστή, η κατασκευή των υπολειπομένων τμημάτων του υπερχειλιστή, η διαμόρφωση χώρων απόθεσης ακατάλληλων υλικών εκσκαφών στην περιοχή του λατομείου ασβεστόλιθου και του δανειοθαλάμου αργίλου, η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, καθώς και στην ασφαλτόστρωση της προβλεπόμενης οδοποιίας.

Το συνολικό έργο αφορά στην κατασκευή χωμάτινου φράγματος με αργιλικό πυρήνα μέγιστου ύψους 48 m, μήκος στέψης 191m, πλάτους στέψης 10m και ταμιευτήρα συνολικού όγκου 1.300.000 m3, με τα συνοδά του έργα (έργα εκτροπής, αγωγός σύνδεσης φράγματος με το δίκτυο ύδρευσης, δανειοθάλαμος και λατομείο αδρανών, οδικά έργα κ.λ.π.). Για τη στεγάνωση του υπόβαθρου θεμελίωσης προβλέπεται κουρτίνα και τάπητας τσιμεντενέσεων. Ο υπερχειλιστής κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα, είναι μετωπικός με λεκάνη καταστροφικής ενέργειας.

Η σκοπιμότητα του έργου

Το φράγμα συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι του Δ. Αλμυρού, σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλία Κώστα Αγοραστού, προς το Σώμα, θα εκμεταλλευτεί την επιφανειακή απορροή της λεκάνης του ρέματος Μαυρομάτι, το οποίο εντοπίζεται στις Β/Α παρυφές του όρους Οθρυς, θα αποταμιεύει 1.200.000m3 νερού και σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των πηγών Μαυρομάτι θα καλύψει ριζικά τις ανάγκες ύδρευσης, με νερό αρίστης ποιότητας για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια, των κατοίκων των οικισμών των πρώην Δήμων Σούρπης και Πτελεού (νυν δήμος Αλμυρού), που αντιμετωπίζουν ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες οξύτατο πρόβλημα.

Το νερό με το οποίο υδρεύονται σήμερα οι οικισμοί δεν επαρκεί για την κάλυψη των τωρινών αναγκών κατά τη διάρκεια του θέρους, είναι δε ποιοτικά πολύ υποβαθμισμένο, επειδή σε πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχεται από γεωτρήσεις, τα νερά των οποίων είναι σκληρά ή υφάλμυρα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν ακατάλληλα για πόση και επιπρόσθετα να δημιουργούν και προβλήματα στο δίκτυο των αγωγών ύδρευσης από διαβρώσεις και συσσωρεύσεις αλάτων στο εσωτερικό τους (φράξιμο αγωγών – διαρροές αγωγών που συνεπάγονται μεγάλες απώλειες σε νερό κ.λ.π.).

Με την ενίσχυση των υδραγωγείων με το νερό του ταμιευτήρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτιμά ότι θα καταργηθεί η λειτουργία των υφιστάμενων γεωτρήσεων, και ιδιαίτερα αυτών που έχουν νερό κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ελλειμματικότητας του υδάτινου ισοζυγίου της περιοχής.

Ωφελούμενοι από το έργο θα είναι 5.352 μόνιμοι κάτοικοι του δήμου Αλμυρού (κάτοικοι οικισμών πρώην δήμων Σούρπης & Πτελεού) καθώς και οι παραθεριστές τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου