ΑΛΜΥΡΟΣ

Κατάσχεση λογαριασμών για οφειλές στο Δήμο Αλμυρού

κατάσχεση-λογαριασμών-για-οφειλές-στ-7102

Μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές στο δήμο συμπεριλαμβανομένου και νομικών προσώπων, όπως της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Αλμυρού προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η δημοτική αρχή Αλμυρού. Το γεγονός σήκωσε μεγάλες αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης Δημοτική Πρωτοβουλία και Ενωτική Δημοτική Κίνηση Αλμυρού, που διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ωστόσο ανταπαντά ότι είναι υποχρέωση από το Νόμο ο δήμος να εισπράξει τα χρήματα και να ανατρέψει τους κανόνες αναρχίας.

Δέκα άτομα έχουν οφειλή στο δήμο Αλμυρού ύψους 1 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Εσερίδης, ενώ άλλος πολίτης 350.000 ευρώ. «Γιατί δεν εισπράχτηκαν αυτά χρήματα και πως έφτασαν σε αυτά τα δυσθεώρητα ποσά;» αναρωτήθηκε ο ίδιος τονίζοντας ότι η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου έχει υποχρέωση από το Νόμο να κινηθεί με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ειδικά για την ΔΕΥΑΑΛ, ο δήμαρχος τόνισε ότι κάθε χρόνο μπαίνει μέσα κατά 200.000 ευρώ. «Την βρήκα με οφειλές ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και τώρα αυτές έφτασαν στα 2 εκατ. ευρώ. Τι εννοούσε ο επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αλμυρού Νίκος Τσανής όταν έλεγε στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης «πάρτε κεφάλια σε όσους χρωστούν;» αναρωτήθηκε.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΑΛ δεν πλήρωσε ούτε ευρώ για το δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ που έλαβε, ενώ συνολικά εισέπραξε 3.800.000 ευρώ και το 2014 ήταν κερδοφόρα. «Αν θέλουν να συνεχίσουμε την ίδια τακτική του μπάχαλου ας κάνουν πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο η Δημοτική Επιχείρηση να εισπράττει και να μην πληρώνει τίποτα. Δεν πρέπει να καταβάλλει τα δάνεια και τις οφειλέςτης; Ολα τα χρηματοδοτεί ο δήμος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον προβληματισμό του ανέπτυξε και για τον πρώην δήμαρχο Βαγγέλη Χατζηκυριάκο. «Σε πόσα άτομα έστειλε ειδοποίηση για στέρηση φορολογικής ενημερότητας στο Δημόσιο Ταμείο και σε ποιον έκανε -και δικαιολογημένα- κατάσχεση περιουσίας;» είπε. Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν έχει κανένας κανένα δικαίωμα να επιβάλει κανόνες αναρχίας. Είναι υποχρέωση του δήμου η είσπραξη των χρημάτων» κατέληξε.

Επίθεση για τις δεσμεύσεις

Ανελέητο εισπράκτορα χαρακτηρίζουν τον δήμαρχο Αλμυρού οι παρατάξεις των Χατζηκυριάκου, Τσανή, οι οποίοι ζητούν να συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο. Με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για πρωτοφανή ενέργεια εκ μέρους των υπηρεσιών του δήμου Αλμυρού, ενώ υποστηρίζουν ότι είναι τραγελαφική η δέσμευση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΑΛ.

«Η επίκληση εφαρμογής των νόμων από υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου και τη δημοτική αρχή γεννά πολλά ηθικά και πολιτικά ερωτηματικά» αναφέρουν και διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων. Ζητούν να ενημερωθούν: «Γιατί τα μέτρα αυτά παίρνονται τώρα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;

Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (π.χ. ειδοποιήσεις, στέρηση φορολογικής ενημερότητας κλπ) πριν προβούν στο ακραίο μέτρο της δέσμευσης λογαριασμών;

Οι υπηρεσίες του δήμου και η δημοτική αρχή που επικαλούνται την ορθή εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, αντιμετωπίζουν ισότιμα αδύναμους και ισχυρούς οικονομικά δημότες ή διευκολύνουν μόνο τους ισχυρούς; Οι υπηρεσίες του δήμου κινήθηκαν αυτόνομα ή μετά από έγγραφη έγκληση του δημάρχου;

Για την εφαρμογή μέτρων τέτοιας έντασης έπρεπε να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο και οι δημότες. Γιατί αυτό δεν έγινε όταν αυτονόητα ηθικά και πολιτικά έπρεπε;

Τελικά ποιος διοικεί τον δήμο Αλμυρού; Ο ταμίας; Οι υπηρεσιακοί παράγοντες; ή η δημοτική αρχή;».

Οι κ.κ. Χατζηκυριάκος, Τσανής κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι παίζει κρυφτούλι και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Διερωτώνται γιατί ο δήμαρχος προχώρησε σε αυτά τα μέτρα όταν υπερηφανεύεται ότι έχει πλεόνασμα 2 εκατ. ευρώ. «Μήπως την ανίερη κόντρα δημάρχου και υψηλόβαθμου δημοτικού υπαλλήλου την πληρώνουν τελικά οι δημότες;» αναρωτιούνται και προσθέτουν ότι: «Δυστυχώς με νομικίστικα δικαστικά σόου, ανούσιες συγκρούσεις με υπαλλήλους, τηλεοπτικές παρεμβάσεις αοριστολογίας και υπηρεσίες εναντίον υπηρεσιών του δήμου, ο δήμος Αλμυρού οδηγείται στην οπισθοδρόμηση και την διάλυση».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου