ΑΛΜΥΡΟΣ

Εμαθαν να αντιμετωπίζουν την καρδιακή ανακοπή

εμαθαν-να-αντιμετωπίζουν-την-καρδιακ-287096

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης Αλμυρού το σεμινάριο για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν πάνω από 80 συμμετέχοντες, ενώ την παράσταση έκλεψε 14χρονος μαθητής Γυμνασίου. Οι συμμετέχοντες έμαθαν ότι δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιμετωπίσει κανείς την καρδιακή ανακοπή αλλά εκπαίδευση διάρκειας μόλις πέντε ωρών.

Το σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε ο δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με τον στρατιωτικό γιατρό – καρδιολόγο, Χαράλαμπο Παρίση, Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος 404 ΓΣΝ Λάρισας, Εκπαιδευτή ERC, στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης παρείχε στους συμμετέχοντες πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC).

Η εκπαιδευτική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από αξιόλογους γιατρούς, φοιτητές της ιατρικής, νοσηλευτές, στρατιωτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, πρόσφερε αφιλοκερδώς εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Αναλυτικά την ομάδα αποτελούσαν οι Χατζησταυρίδης Π., Παρίσης Χ., Φλώρος Π., Γκιολιάβα Α., Γκλιτζής Β., Καραγκούνη Θ., Καραουλή Κ., Κυρίτση Ν., Παράσχου Κ., Πεϊτσίδου Ε., Βορνίτης Ν., Παπαποστόλου Ε., Σταμούλης Κ. και Πάτση Σ.

Η εντεταλμένη σύμβουλος, Μαρία Σταυραντώνη, ενημέρωσε ότι, οι επιστήμονες δίδαξαν τους συμμετέχοντες ότι δεν χρειάζεται να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν μια καρδιακή ανακοπή, παρά μόνο μια εκπαίδευση 5 ωρών, εκπαίδευση που παρακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών αλλά όχι των Ελλήνων. «Αν αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εκπαιδευόμενων, θα αυξηθεί κατά συνέπεια και το ποσοστό επιβίωσης των Ελλήνων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή.

Στα σεμινάρια, εκπαιδεύτηκαν 81 πολίτες από διάφορες επαγγελματικές ομάδες, αγρότες, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και αρκετοί γυμναστές, δικηγόροι, στρατιωτικοί, φυσιοθεραπευτές, τραπεζικοί υπάλληλοι, φαρμακοποιοί, επαγγελματίες, υπάλληλοι, κ.α. Τις εντυπώσεις έκλεψε ο 14χρονος Λεωνίδας, μαθητής Γυμνασίου. Μπράβο Λεωνίδα! Επίσης πρέπει να τονίσουμε τη συμμετοχή τριών φαρμακοποιών από τη Στυλίδα, τη Λαμία και το Μώλο, που ήρθαν στην Ευξεινούπολη για να επιμορφωθούν» πρόσθεσε.

Να επισημανθεί ότι το σεμινάριο είχε μεγάλη επιτυχία με συμμετοχές και από το Βόλο και το Βελεστίνο.
Το επίπεδο των συμμετεχόντων κρίθηκε εξαιρετικά υψηλό και μάλιστα ορισμένοι προτάθηκαν ως πιθανοί εκπαιδευτές σε επόμενα σεμινάρια (αφού βέβαια προηγηθεί μια διαδικασία εκπαίδευσης).

Η κ. Σταυραντώνη είπε ότι «ήταν πραγματικά ένα εποικοδομητικό και δημιουργικό Σαββατοκύριακο για όσους επιμορφώθηκαν, κατά κοινή ομολογία.

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας και τον κ. Παρίση Χαράλαμπο για τις σημαντικές γνώσεις που μας πρόσφεραν καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στο σεμινάριο ως επιμορφούμενοι» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου