ΑΛΜΥΡΟΣ

Αλμυριώτισσα διαπρέπει ως λέκτορας και ερευνήτρια στο Χάρβαρντ

αλμυριώτισσα-διαπρέπει-ως-λέκτορας-κ-404168

Η 48χρονη Βασιλική Ράπτη προωθεί την Ελληνική λογοτεχνία στην Αμερική αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις

Αξια εκπρόσωπος των Ελληνικών γραμμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι η Βασιλική Ράπτη, Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία κατάγεται από τον Ανθότοπο Αλμυρού. Η διακεκριμένη επιστήμων χαίρει εκτίμησης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και έχει αποσπάσει σειρά σημαντικών διακρίσεων, έχοντας πάντα ως γνώμονα τις διαχρονικές Ελληνικές αξίες. Η άξια κόρη του Χρήστου και της Ευγενίας Ράπτη, παιδί πολυμελούς οικογένειας, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, γαλουχήθηκε μαζί με τις πέντε αδελφές της με αρχές και αξίες ζωής, τις οποίες μετουσιώνει σε έργο προσφοράς, που βρίσκει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην Αμερική.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

H 48χρονη Βασιλική Ράπτη, είναι Λέκτορας, όπως προαναφέρθηκε, Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας της μονογραφίας Ludics in Surrealist Theatre and Beyond (Ashgate, 2013) και τεσσάρων ποιητικών συλλογών: «Ενα Δάκρυ στον Ωκεανό» (2ο Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός), Γλωσσοπαιδιές (2014), Transitorium ( Somerset Hall Press, 2015) και IA SONGS (with music by Kostas Rekleitis, Musica Ferrum, 2015).

Η έρευνα και η ποίησή της επικεντρώνονται στο στοιχείο του παιχνιδιού. Συνδιευθύνει το Σεμινάριο Ludics του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra του Χάρβαρντ και από το 2014 διευθύνει το Εργαστήριο Μετάφρασης Ελληνικής Ποίησης στο Χάρβαρντ. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά συμπεριλαμβανομένων των: Αιολικά Γράμματα, Νέα Σκέψις, Journal of Creative Work, Eliot Review, Levure Littéraire, Poetix και Poeticanet.

To 2002 ίδρυσε το περιοδικό θεάτρου Theatron του Πανεπιστημίου Washington University in Saint Louis του οποίου υπήρξε και αρχισυντάκτης επί τρία συνεχόμενα χρόνια.

«Γεννήθηκα στον Ανθότοπο Αλμυρού κι έμεινα εκεί μέχρι τα 18 μου, προκειμένου να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο, τελειώνοντας το Γυμνάσιο Αλμυρού. Σπούδασα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας. Στη συνέχεια, αφού εργάστηκα στη μέση εκπαίδευση ως αναπληρώτρια φιλόλογος σε διάφορα σχολεία, πήγα στη Σορβόννη όπου έκανα μεταπτυχιακό, DA στη Νεοελληνική Φιλολογία, σπουδάζοντας κοντά στο νεοελληνιστή, το Γκυ Σονιέ στο Sorbonne Paris 4» όπως αναφέρει η ίδια. Στη διάρκεια της παραμονής της στη Γαλλική πρωτεύουσα, εργάστηκε επί αρκετά χρόνια ως μεταφράστρια-διορθώτρια για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη, τη μάθηση, τη γνώση. «Αποφάσισα να συμμετάσχω στο διαγωνισμό του ΙΚΥ κι έλαβα με επιτυχία την υποτροφία για νεοελληνικές σπουδές και συγκριτική φιλολογία και επειδή ήθελα να γνωρίσω ένα καινούργιο πολιτισμό, μια καινούργια κουλτούρα, αποφάσισα μαζί με το σύζυγό μου Ανδρέα Τριανταφύλλου, ο οποίος θα πήγαινε επίσης στην Αμερική με υποτροφία για να σπουδάσει πιάνο, να συνεχίσω εκεί τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών» υπογραμμίζει η ίδια. Το πανεπιστήμιο Missouri Saint Louis επελέγη διότι «ένας καθηγητικής από το Βόλο ο κ. Μποσνάκης μου είχε προτείνει να δουλέψω ως βοηθός του, στο έργο του Νάνου Βαλαωρίτη, τον οποίο εκτιμούσε ως λογοτέχνη και ως κριτικό και στη συνέχεια, αφού πήγα στο Πανεπιστήμιο, γράφτηκα σε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό» αναφέρει η κ. Ράπτη.

Εργο ζωής στην Αμερική

Στην Αμερική άνοιξε ένας νέος κύκλος ευρύτερων προοπτικών, προκειμένου να κυνηγήσει τη γνώση και το όνειρό της. Το δεύτερο μεταπτυχιακό στην Αγγλική Φιλολογία άνοιξε καινούργιους δρόμους ζωής. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη «λάτρεψα την Αγγλική λογοτεχνία και στη συνέχεια αποφάσισα να κάνω Phd στη συγκριτική φιλολογία με έμφαση στο θέατρο. Επειδή είχα μελετήσει σε βάθος το ανέκδοτο θεατρικό έργο του Νάνου Βαλαωρίτη, χάρη στην πρόσβαση που είχα με τον κ. Μποσνάκη, έκτοτε ήρθα σε επαφή με το Νάνο Βαλαωρίτρη και από το 2001 εργάζομαι πάνω στο σύνολο του έργου του».

Εχοντας στις επιστημονικές της αποσκευές τη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εργάστηκε για ένα διάστημα

ως επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Ωνασείου Ιδρύματος. Ετσι ίδρυσε ένα ελληνικό πρόγραμμα και για την ελληνική κοινότητα, δίνοντας στους ομογενείς τη δυνατότητα να διατηρήσουν την επαφή τους με τον Ελληνικό πολιτισμό, διδάσκοντας μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Από το 2008 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου διδάσκει νέα ελληνικά σε όλα τα επίπεδα, αρχάρια, μεσαία και προχωρημένα, ενώ παράλληλα προωθεί ιδιαίτερα τη λογοτεχνία, το νεοελληνικό θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο.

Η κ. Ράπτη προωθεί διαρκώς την Ελληνική λογοτεχνία στην Αμερική και αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 που βρίσκονταν στο Μιζούρι, ίδρυσε με συνάδελφό της από το Στάνφορντ τον Αμερικανικό Σύλλογο καθηγητών της νέας Ελληνικής στην Αμερική, δημιουργώντας με μια πολύ μεγάλη ομάδα, τα λεγόμενα στάνταρντς για τη διδασκαλία της νέας Ελληνικής στην Αμερική σύμφωνα με τα δεδομένα όλων των άλλων μοντέρνων γλωσσών.

Επίσης στο Χάρβαρντ «μου δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσω την τεχνολογία και όλη την τέχνη που μας δίνεται απλόχερα εκεί και να εφαρμόσω καινούργιες μεθόδους, καινοτόμες δράσεις με τη συμμετοχή των φοιτητών. Κάθε φορά, αντί να έχουμε μια εξέταση στο τέλος, έχουμε, για παράδειγμα, ένα βίντεο και περφόρμανς με την συλλογική δράση των παιδιών» αναφέρει η Λέκτορας του Χάρβαρντ, σκιαγραφώντας την πολυεπίπεδη δράση και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που υλοποιεί στην Αμερική.

Παράλληλα έχει ιδρύσει, σε συνεργασία με διδάσκουσα από το τμήμα κλασικών σπουδών, ένα ερευνητικό σεμινάριο που φέρει τον τίτλο του πρώτου της βιβλίου, είναι προέκταση της διατριβής της και τιτλοφορείται «η ποιητική του παιχνιδιού στο υπερρεαλιστικό θέατρο και μετέπειτα».

«Επειδή με ενδιαφέρει πάρα πολύ το στοιχείο του παιχνιδιού, ίδρυσα αυτό το σεμινάριο που λέγεται Ludics, το οποίο διευθύνω μόνη μου και το παρακολουθούν πολλοί Αμερικάνοι, διότι είναι ανοιχτό και στο κοινό» εξηγεί η ίδια.

Εξίσου σημαντικό κεφάλαιο είναι η ίδρυση του Advanced Training in Greek poetry translation and workshop, δηλαδή του εργαστηρίου εντατικής μετάφρασης της Ελληνικής ποίησης, στο οποίο συμμετέχουν περίπου σαράντα επιφανείς ερευνητές, μεταφραστές και ποιητές και προωθείται ταυτόχρονα η μετάφραση της Ελληνικής ποίησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σημαντικές διακρίσεις

Η μακρά σταδιοδρομία της Βασιλικής Ράπτη, από τα μαθητικά της χρόνια, διανθίζεται από σημαντικές διακρίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υποτροφία του ιδρύματος Τάκη Χαρδαλούπα, του ΙΚΥ, ποιητικά βραβεία, Πανεπιστημιακές διακρίσεις στην Αμερική και δεκάδες αφιερώματα στο έργο και την προσφορά της, τα οποία κάνουν στην κυριολεξία το γύρο του κόσμου.

Παράλληλα με τη δράση της ως καθηγήτρια, προωθεί πάρα πολύ το στοιχείο του παιχνιδιού, αναπτύσσοντας συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες και μουσικούς, «Είναι μια προέκταση του σεμιναρίου Ludics κι έχει τη μορφή εφαρμοσμένης τεχνικής του παιχνιδιού, σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες» σημειώνει η ίδια, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η διακεκριμένη επιστήμων και ποιήτρια βρίσκεται το συγκεκριμένο διάστημα στην Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί στο οικείο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε με τις αδελφές της, συμμετέχοντας παράλληλα στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν προς τιμήν της, δεκάδες φορείς. Ενδεικτικά καταγράφονται στο σημείο αυτό το τιμητικό αφιέρωμα στο ποιητικό της έργο, που «φιλοξενήθηκε» πρόσφατα στον κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων με πρωτοβουλία του συμποσίου της Πάρου.

Ανάλογες εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης στις 17 Ιουνίου, ανάλογη τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αύριο έχει σειρά τιμητική βραδιά στην Πάρο, σε συνεργασία με το Ωδείο Μυθωδία και στις 29 Ιουλίου στη Νάξο από το Greek Economic Forum.

Στις 7 Αυγούστου αναχωρεί για την Αμερική, όπου ζει με το σύζυγό της και την 9χρονη κορούλα τους Κατερίνα – Μαρία, προκειμένου να λάβει μέρος σε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο. Στο μεταξύ, συνεχίζει τις παρουσιάσεις για τη διδακτική της Ελληνικής και στις 12 Αυγούστου πραγματοποιείται ένα πολύ μεγάλο συνέδριο στο Χάρβαρντ, με θέμα τη διδασκαλία της τεχνολογίας των σύγχρονων γλωσσών, στις οποίες συγκαταλέγεται η Ελληνική, που θα παρουσιαστεί από την ίδια.

Ονειρο επιστροφής

Η χαρισματική Αλμυριώτισσα που εκπροσωπεί επάξια τα Ελληνικά χρώμα διεθνώς, κάνοντας τους πάντες περήφανους, παραμένει το σεμνό κορίτσι που έφυγε στα 18 του από τον Ανθότοπο, για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. «Οι γονείς μας, τους οποίους χάσαμε πρόσφατα, μας έδωσαν αρχές και αξίες. Διατηρώ πάντα τους δεσμούς με τη γενέτειρά μου και όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα πάντα επισκέπτομαι τις αδελφές, τους συγγενείς μου, την αδελφή μου που είναι στο διπλανό χωριό, τα ανίψια μου στον Αλμυρό, φίλους αγαπημένους και φυσικά ο τόπος είναι μέσα στην καρδιά σου. Τον κουβαλάς πάντα» υπογραμμίζει η ίδια.

Οταν βρίσκεται στην Αμερική, της λείπει περισσότερο «το φυσικό τοπίο της Ελλάδας, μου λείπουν αυτές οι φανταστικές εικόνες και η ζεστασιά των ανθρώπων» ομολογεί η διακεκριμένη ερευνήτρια, η οποία τονίζει παράλληλα ότι «προσπαθώ, όσο μπορώ, να μη στέκομαι σε ένα αντικείμενο. Με ενδιαφέρει περισσότερο να κατακτώ καινούρια πράγματα, αλλά μου αρέσει και να τα μεταδίδω ταυτόχρονα».

Το όνειρο της επιστροφής «πάντα υπάρχει στο βάθος του μυαλού μου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε κάποια ηλικία δεν θα είμαι πίσω. Ονειρεύομαι ένα ήσυχο μέρος όπου θα μπορώ μόνο να γράφω και να είμαι με ανθρώπους που αγαπάω» επισημαίνει η κορυφαία επιστήμων, για να προσθέσει ότι είναι αποστολή της η προώθηση των Ελληνικών γραμμάτων διεθνώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου