ΑΛΜΥΡΟΣ

Διαβούλευση για τον αιολικό σταθμό στην «Αλογοράχη»

διαβούλευση-για-τον-αιολικό-σταθμό-στ-412808

Στο δήμο Αλμυρού τη Δευτέρα – Συζήτηση για το σχέδιο του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Την «Περιβαλλοντική αδειοδότηση του αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 17MW, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρίας «Χ.ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» στη θέση «Αλογοράχη» του Δήμου Αλμυρού, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας» συζήτησε εκτενώς η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Αλμυρού χθές Δευτέρα.

Οπως ανακοινώθηκε από το δήμο Αλμυρού, σκοπός του παραπάνω έργου, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας. Η αιολική ενέργεια εντάσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η εκμετάλλευση των οποίων δε ρυπαίνει το περιβάλλον και βοηθά σημαντικά στη μερική απεξάρτηση της χώρας μας από τα συμβατικά καύσιμα με όλα τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται.

Αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ΑΠΕ στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει έμπρακτα τη σε μεγάλο βαθμό διείσδυση της αιολικής ενέργειας και γενικότερα όλων των ΑΠΕ, στο ενεργειακό ισοζύγιο των κρατών – μελών.

Η κατασκευή και η λειτουργία του Αιολικού Πάρκου «Αλογοράχη» έχει επιφέρει θετικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία δεδομένου ότι για την κατασκευή του και για τη λειτουργία του απασχολείται ντόπιο δυναμικό. Ακόμη, ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της, προ ΦΠΑ, τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές της Ανάβρας, μέσω πίστωσης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επιπρόσθετα, ποσοστό της τάξης του 1,7% επί των ακαθάριστων εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλεται διά νόμου ως ανταποδοτικό τέλος στο Δήμο Αλμυρού.

Σύνταξη σχεδίου του Οργανισμού

Το δεύτερο θέμα που συζήτησε η Επιτροπή αφορούσε στην εκπόνηση του σχεδίου του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού, ο οποίος πρόκειται να συνταχθεί με σκοπό την επίλυση ζητημάτων που δυσχεραίνουν την άσκηση διοίκησης των δημοτικών υποθέσεων. Διατυπώθηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες όμως είχαν ως κοινό σημείο αναφοράς τη δημιουργία ενός ΟΕΥ που θα συμβάλλει στην ορθολογικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Αρμοδιότητες σωστά κατανεμημένες με κύριο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ολοκλήρωσε τη διαβούλευση τονίζοντας τη σημαντικότητα της εν λόγω επιτροπής και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τα μέλη της, με τα οποία πάντα διεξάγει μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλα τα ζητήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου