ΑΛΜΥΡΟΣ

Πρόστιμα για κατάληψη κοινόχρηστων στον Αλμυρό

πρόστιμα-για-κατάληψη-κοινόχρηστων-σ-466111

Με πλήρη εφαρμογή του νόμου προειδοποιεί η δημοτική αρχή

Κόπηκαν τα πρώτα πρόστιμα σε καταστήματα εστίασης και καφέ στον Αλμυρό για μη καταβολή τελών για χρήση κοινοχρήστων χώρων με στόχο την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Σε αυτοψία κλιμακίου του δήμου, την περασμένη εβδομάδα, βεβαιώθηκαν παραβάσεις και στα επτά καταστήματα που ελέγχθηκαν. Οι υπάλληλοι του δήμου διαπίστωσαν ότι αν και οι καταστηματάρχες καταλάμβαναν κοινόχρηστο χώρο, ωστόσο δεν είχαν καταβάλει τα αντίστοιχα τέλη στη δημοτική αρχή.

Μάλιστα, αυτό συνέβη ενώ η δημοτική αρχή Αλμυρού είναι η μοναδική πανελλαδικά, που προχώρησε σε μείωση των τελών κατά 2.500%, χρεώνοντας σήμερα τους επαγγελματίες με μόλις ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο οποίος ρωτήθηκε, είπε ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το φαινόμενο οι καταστηματάρχες να μην πληρώνουν τα τέλη, αλλά να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους γύρω από την πλατεία, σε κεντρικούς δρόμους αλλά και πεζόδρομους.

«Θέλω να καταγγείλω στους δημότες ότι ενώ προχωρήσαμε σε γενναίες μειώσεις των αντιτίμων για την χρήση κοινοχρήστων χώρων και υποστηρίξαμε εν μέσω κρίσης την εστίαση και την παροχή υπηρεσιών, ωστόσο οι επαγγελματίες των κλάδων δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αν και τα προηγούμενα χρόνια χρεώνονταν με πολλαπλάσια ποσά», είπε ο ίδιος.

Η αδιάφορη, όπως χαρακτηρίστηκε, στάση των καταστηματαρχών, αποτελεί πρόκληση για τη δημοτική αρχή Αλμυρού. «Αν δεν συνετιστούν, δε θα τους επιτρέψουμε να βγάλουν έξω τραπεζοκαθίσματα, θα προβούμε σε ό,τι προβλέπει ο Νόμος, κατασχέσεις ή ακόμη και άρση της άδειας» είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δήμο Αλμυρού, οι καταστηματάρχες που δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους ανέρχονται στους μισούς από το σύνολο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον καφέ στον Αλμυρό και ολόκληρο τον καλλικρατικό δήμο.

Τουλάχιστον 60 καταστηματάρχες δεν απευθύνθηκαν στο δήμο και κάποιοι έκαναν και υπέρβαση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε το παράδειγμα ορισμένων επαγγελματιών, όπως κάποιων στον πεζόδρομο Θερμοπυλών, που φέρονται να ανέπτυξαν τραπεζοκαθίσματα σε μη κοινόχρηστο χώρο, εμποδίζοντας τη διέλευση πεζών αλλά και Ι.Χ. αυτοκινήτων ή -το χειρότερο- ασθενοφόρων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Για να πάρουν άδεια οι καταστηματάρχες πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο δήμο Αλμυρού και να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών διακανόνισε τα χρέη της το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, για την καταβολή των τελών δεν έπραξαν το ίδιο και εάν διαπιστωθεί τρεις φορές η ίδια παράβαση στον ίδιο καταστηματάρχη, τότε ο Νόμος προβλέπει κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου