ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε έξαρση το ηλεκτρονικό έγκλημα

σε-έξαρση-το-ηλεκτρονικό-έγκλημα-527022

Εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

Εξαρση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό έγκλημα, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση των μαθητών του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Ο Αστυνόμος Α’, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κ. Γ. Ντιζές αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ενημέρωση για τη διαχείριση των προκλήσεων του διαδικτύου. Είπε στους μαθητές, ότι πρέπει να καταλάβουν ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης, γνώσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούν προσεχτικά. Να κατανοήσουν τις παγίδες που κρύβει η αλόγιστη χρήση του. Να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ελέγξουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, να προφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να προστατέψουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Αναφέρθηκε στις ψυχικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι ως παθολογικοί χρήστες. Τα παραδείγματα περιστατικών παρενόχλησης μέσω διαδικτύου και απάτης είναι πολλά και σοκάρουν. Κατέθεσε την εμπειρία του για θέματα που αφορούν το Εγκλημα μέσω του Διαδικτύου. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η γνώση.

Αναφέρθηκε στο σχολικό εκφοβισμό το Cyberbullying, με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών. Για να προστατευθούν οι νέοι θα πρέπει να ενημερωθούν και να μάθουν να αναγνωρίζουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες του Cyber bullying, να μην εμπιστεύονται προσωπικά στοιχεία τους σε άλλους, να αντιδρούν άμεσα σε κάθε πιθανή απειλή ακόμη και απενεργοποιώντας τις συσκευές τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε περιστατικά στους γονείς τους, στους καθηγητές τους ή σε κάποιον έμπιστο ενήλικα. Καμία πληροφορία, εικόνα, κείμενο ή video, δεν διαγράφεται, ακόμη και αν εμείς δώσουμε την εντολή, π.χ. στο facebook ή σε κάποιο ιστότοπο συζήτησης. Ο κ. Γεώργιος Ντιζές αναφέρθηκε στην έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο φυσικά λόγω της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, μεταλλάσσεται και προχωράει. Μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη ορθή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Τέλος, τόνισε στους μαθητές πως οι δυνατές και πραγματικές φιλίες γίνονται έξω στη ζωή, στην κατά πρόσωπο επικοινωνία και όχι στο internet.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης, οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δ.Σ. Ευξεινούπολης. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ευχαριστούν τον κ. Ντιζέ Γεώργιο για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση και για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και τον κ. Πλαγερά Αντώνη για τη συνεργασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου