ΑΛΜΥΡΟΣ

Μέτωπο ενάντια στα καταδυτικά αποφασίστηκε σε σύσκεψη στην Αμαλιάπολη

μέτωπο-ενάντια-στα-καταδυτικά-αποφασ-534380

«Τα καταδυτικά πάρκα παίρνουν ζωτικό χώρο από τους ψαράδες», κατήγγειλαν αλιείς της Μαγνησίας

«Δεν μπορούμε και να μην κάνουμε καταδυτικά πάρκα» ήταν η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου, στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών-Ιδιοκτητών παράκτιας αλιείας, όταν του έθεσαν το θέμα με σχετική ερώτηση που έκαναν.

Στη συνάντηση συμμετείχε η εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλιευτικής Παραγωγής Δήμου Αλμυρού, Πηνελόπη Στεργίου και η Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου, Ασπασία Λάντζου.

Από την πλευρά της, η κ. Στεργίου ανταπάντησε στην τοποθέτηση αυτή του Υπουργού ότι θα πρέπει να συζητηθεί ο Νόμος για την κατασκευή και παραχώρηση αλιευτικών πάρκων στη Μαγνησία, αφού όπως είπε «παίρνουν ζωτικό χώρο από τους ψαράδες. Θα πρέπει να αποφασίσουν οι ψαράδες εάν θέλουν να κατασκευαστεί καταδυτικό πάρκο και αν το αποφασίσουν, να διαθέτουν το μεγαλύτερο μερίδιο διαχείρισης αυτών».

Οι εκπρόσωποι των ψαράδων ζήτησαν επίσης, από τον Υπουργό την επανίδρυση των θεσμικών-συνδικαλιστικών οργάνων τους.

Τα αιτήματα των αλιέων του Αλμυρού

Τα αιτήματα που έθεσε με σχετικό ψήφισμα ο Σύλλογος αλιέων Δήμου Αλμυρού ήταν τα εξής:

  • Δεν συμφωνούμε με την ίδρυση καταδυτικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, γιατί θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο επάγγελμά μας και στον ήδη υπάρχοντα τουρισμό κι αυτό μπορούμε να το αιτιολογήσουμε όποτε χρειαστεί
  • Σχετικά με τις ιπποδυνάμεις των μηχανών που σήμερα έχουν το 99% των αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα, είναι σχεδόν ψευδείς. Θέλουμε την επίλυση του θέματος και την απελευθέρωση της ιπποδύναμης των μηχανών που χρησιμοποιούν τα σκάφη μας.
  • Η ασφάλεια που ζητάτε από του α’ βαθμού συγγένειας άτομα που επιβαίνουν στα καΐκια μας, είναι σήμερα αδύνατη λόγω των πενιχρών εισοδημάτων μας.
  • Στη μείωση των εισοδημάτων μας συμβάλλουν και οι απαγορεύσεις που γίνονται κάθε χρόνο περισσότερες, π.χ. το Φεβρουάριο η απαγόρευση αλίευσης του μπακαλιάρου, που στις ανεμότρατες δεν ισχύει, η απαγόρευση της τούνας κλπ.
  • Θέλουμε να επανέλθουν οι βεβαιώσεις που εκδίδουν οι σύλλογοι για επαγγελματικές άδειες σκάφους -ατομικές, θεώρηση, transit κλπ.- γιατί απ’ αυτά έχουμε έσοδα οι σύλλογοι που είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους και την επαγγελματική στήριξη των αλιέων.

Κοινό μέτωπο ενάντια στα καταδυτικά

Κοινό μέτωπο ενάντια στα καταδυτικά πάρκα στο σύνολο του Νομού Μαγνησίας (Παγασητικός και Σποράδες) θα ακολουθούν πλέον οι αλιείς όλης της Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε σε κοινή άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 3 Μαΐου, στην Αμαλιάπολη.

Σε αυτή έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αμαλιάπολης Ευάγγελος Ευσταθίου, το μέλος του Συλλόγου από τις Νηές, Ευστάθιος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος των γρι-γρι Βόλου Γιάννης Μπουντούκος, η Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Ν. Πηλίου, Ασπασία Λάντζου, καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Ευστάθιος Ντούρος.

Σκοπός της συνάντησης αυτής, ήταν ο καλύτερος συντονισμός του συνόλου των αλιέων του Νομού Μαγνησίας, ενάντια στην προοπτική υλοποίησης των καταδυτικών πάρκων και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα -αφού πρώτα γίνουν κατά τόπους ενημερώσεις των αλιέων μελών του κάθε Συλλόγου- αναμένεται να εκδοθεί κοινό ψήφισμα και να αποσταλεί τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, όσο και στα συναρμόδια Υπουργεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου