ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Τουρκία

εκπαιδευτικό-ταξίδι-στην-τουρκία-540987

Για μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Πτελεού

Τρεις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Πτελεού ταξίδεψαν στο μακρινό Γκαζιαντέπ της Ν.Α. Τουρκίας από τις 16 έως τις 23 Απριλίου και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική πολυπολιτισμική εμπειρία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία έτη και περιλαμβάνει ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ άλλων έξι σχολείων – εταίρων που συμμετέχουν και συγκεκριμένα της Πολωνίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «SAVE TODAY – SURVIVE TOMORROW» (για να σώσουμε το σήμερα και να επιβιώσουμε αύριο) και έχει σαν στόχο να εμπλέξει τους μαθητές σε δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση και την πράσινη ενέργεια και κατ’ επέκταση να τους ευαισθητοποιήσει πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το ταξίδι της Ελληνικής αποστολής είναι το δεύτερο κατά σειρά. Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε με μαθητές οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από Τούρκους μαθητές. Ξεκίνησε από τον Πτελεό Μαγνησίας με προορισμό το Γκαζιαντέπ και με ενδιάμεσους σταθμούς την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Μπορεί να ήταν μακρινό και κουραστικό αλλά αποζημιώθηκαν όλοι -καθηγητές και μαθητές- από τη θερμή υποδοχή και τη ζεστή φιλοξενία των Τούρκων εταίρων. Το Γκαζιαντέπ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκαζιαντέπ στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και των επισκέψεων ήταν άρτια οργανωμένο. Η περιήγηση ξεκίνησε από το κάστρο Kalesi, στην παλιά αγορά, το ALMACI PAZARI, ακολούθησε ξενάγηση σε μια προστατευμένη περιοχή κοντά στον Ευφράτη ποταμό, σε ένα κέντρο παρατήρησης άγριων πουλιών, των Bald Ibis. Δεύτερος σταθμός το Halfeti, μια μικρή παλιά πόλη κοντά στο Γκαζιαντέπ στα παράλια του Ευφράτη, η πόλη με τα μαύρα τριαντάφυλλα. Η τρίτη ημέρα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Βοτανικός κήπος είναι ένα τεράστιο πάρκο με μεγάλα παρτέρια γεμάτα τουλίπες σε διάφορα χρώματα με μικρά γεφυράκια, τρεχούμενο νερό και παγκάκια για τους επισκέπτες. Το μεσημέρι επισκέφθηκαν το σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα με γυμνάσιο και λύκειο, έξω από την πόλη. Μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον προαύλιο χώρο, όπου έγινε δενδροφύτευση, στην οποία συμμετείχαν όλοι. Κατόπιν οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν τον τόπο τους καθώς και καινοτόμες πρακτικές σχετικές με το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο τους.

Ακολούθησαν επισκέψεις στο σταθμό ανακύκλωσης αποβλήτων του πολεοδομικού συγκροτήματος του Γκαζιαντέπ, στο Ενεργειακό Σπίτι που χτίστηκε το 2011, σύμφωνα με γερμανικές προδιαγραφές και σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού και πλαστικού.

Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο ZEUGMA MOSAIC MUSEUM στο Γκαζιαντέπ, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο τόσο από κτιριακή άποψη όσο και για την πλούσια συλλογή του. Επίσης περιηγήθηκαν στο Μουσείο της Πόλης.

Την τελευταία μέρα επισκέφθηκαν την Αρμένικη συνοικία και είδαν τα σπίτια και τις εκκλησίες τους.

Μια αξέχαστη εμπειρία τόσο για τους συνοδούς καθηγητές όσο και για τους μαθητές που ξέφυγαν από τα περιορισμένα όρια του σχολείου, συνάντησαν μαθητές από άλλες χώρες με τελείως διαφορετική κουλτούρα, κατάφεραν να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις μεταξύ τους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα που προωθεί διαφορετικές πρακτικές μάθησης όπως είναι η βιωματική, η δημιουργική και η ανακαλυπτική μάθηση καθώς και βασικές αρχές και αξίες όπως το ομαδικό πνεύμα, η ενθάρρυνση, η συνεργασία, η φιλία, ο σεβασμός, η ισότητα και η διαφορετικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου