ΑΛΜΥΡΟΣ

Στρέφονται στην καλλιέργεια σιτηρών

στρέφονται-στην-καλλιέργεια-σιτηρών-571952

Τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ «μειώνουν» τις ποτιστικές καλλιέργειες

Αλλαγή στις καλλιέργειες σημειώνεται στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, στην περιοχή του Αλμυρού, μιας και ολοένα περισσότεροι αγρότες αποφασίζουν να σταματήσουν τις ποτιστικές καλλιέργειες, κάνοντας στροφή στα σιτηρά.

Σύμφωνα με αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, οι ποτιστικές καλλιέργειες έχουν μειωθεί κατά 25%, με τα σιτηρά να κερδίζουν έδαφος και να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις.

Οπως επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αγρότης από τον Αλμυρό «τα ιδιαίτερα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ για την άρδευση -σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται σε 80-90 ευρώ το στρέμμα- αποτελούν το σημαντικότερο ανασχετικό παράγοντα για πολλούς αγρότες να προχωρήσουν σε ποτιστικές καλλιέργειες. Στις εκτάσεις αυτές, πριν από μερικά χρόνια καλλιεργούνταν βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα και καλαμπόκι, ενώ φέτος σπάρθηκαν σιτηρά, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να έχουν αυξηθεί στον κάμπο του Αλμυρού».

Από την πλευρά του, ο αγρότης Δημήτρης Νανάς επισημαίνει για το θέμα ότι «είναι γεγονός πως πλέον υπάρχει μεγάλη στροφή στα σιτηρά. Το υψηλό κόστος ποτιστικών καλλιεργειών είναι αποτρεπτικό» και προσθέτει: «Κάθε χρόνο, τα ποτιστικά μειώνονται με μεγάλους ρυθμούς. Προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, έχουν σταματήσει να καλλιεργούνται στον Αλμυρό. Βαμβάκι, τεύτλα και βιομηχανική τομάτα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Για να δώσω ένα παράδειγμα ώστε να γίνει αντιληπτή η αλλαγή στις καλλιέργειες, θα σας πω ότι το 1995, όταν συστάθηκε για πρώτη φορά η Ομάδα Παραγωγών βιομηχανικής τομάτας, η περιοχή του Αλμυρού παρήγαγε περί τους 170.000 τόνους. Σήμερα, δεν ξεπερνάει η παραγωγή τις 5.000 τόνους, από συναδέλφους που έχουν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια στο μηχανολογικό εκσυγχρονισμό. Την ίδια χρονική περίοδο, ο κύκλος εργασιών ανέρχονταν σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές, με τα χρήματα αυτά να κάνουν κύκλο σε όλες τις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου της περιοχής. Και όλα αυτά από ένα μόνο προϊόν».

Πλέον, η στροφή σε χαμηλού κόστους καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, έχει γίνει όχι για το κέρδος που θα αποφέρει, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτεται το εξοδολόγιο, αλλά κυρίως γιατί φέτος είναι μεταβατική χρονιά με τη νέα ΚΑΠ, η οποία προβλέπει ότι ο γεωργός πρέπει να καλλιεργεί το 51% των συνολικών στρεμμάτων.

Ολα τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί γεωργοί να εγκαταλείπουν το επάγγελμα, ενώ ταυτόχρονα, δεν υπάρχει εισροή νέων αγροτών. Μετά τη δεκαετία 2000-2010, όπου εισήλθαν νέοι στο επάγγελμα, πλέον, η ανανέωση του δυναμικού, γίνεται στην κυριολεξία με το «σταγονόμετρο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου