ΑΛΜΥΡΟΣ

Ηλεκτρική ενέργεια με βιοαέριο

ηλεκτρική-ενέργεια-με-βιοαέριο-582717

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τέσσερις μονάδες

Ενδιαφέρον για εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση βιοαερίου, το οποίο θα παράγεται από βιομάζα, έχουν επιδείξει επενδύτες για την περιοχή του Αλμυρού.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τέσσερες μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο στην περιοχή του Πλατάνου, μία στην Αγία Τριάδα (και οι τρεις μικρής παραγωγικότητας μέχρι 0,5 MW), ενώ η τέταρτη -και μεγαλύτερη- είναι σε αγροτική περιοχή του Αλμυρού, στη θέση «Γιάρμπαση» και παραγωγής 3 MW.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση βιομάζας (υπολείμματα καλλιεργειών, υπολείμματα τυροκομείων και ελαιοτριβείων, ζωικής κοπριάς κ.ά.). Σύμφωνα με όσα ορίζονται από τη Νομοθεσία, οι μικρής παραγωγικότητας μονάδες έως 0,5 MW δεν απαιτούν έκδοση περιβαλλοντικών όρων, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών που προγραμματίζεται η κατασκευή τους, εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον, μιας και βρίσκονται αρκετά κοντά στα χωριά της Αγίας Τριάδος και Πλατάνου.

Η μεγαλύτερη επένδυση, αυτή στο «Γιάρμπαση» Αλμυρού, έλαβε άδεια περιβαλλοντικών όρων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, τον Φεβρουάριο του 2014.

Πρόκειται για Εγκατάσταση Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 2,83 MW, από βιοαέριο, το οποίο θα παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών και αγροβιομηχανικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, από την οποία η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο μέσης τάσης της Δ.Ε.Η..

Ειδικότερα, η μονάδα θα επεξεργάζεται κτηνοτροφικά και αγροβιομηχανικά απόβλητα και υπολείμματα. Σύμφωνα μάλιστα και με τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, η επενδύτρια εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» έχει ήδη συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά με παραγωγούς της περιοχής του έργου και έχουν εξασφαλισθεί οι παρακάτω ποσότητες: ενσίρωμα καλαμποκιού 45.000 τόνοι το έτος, 4.000 τόνοι τυρόγαλο και 9.000 τόνοι κοπριά προβάτων.

Οπως αναφέρεται στην εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), από τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας αναμένονται οι παρακάτω περιβαλλοντικές επιπτώσεις:

Θόρυβος, αιωρούμενα σωματίδια και καυσαέρια που παράγονται κατά την κίνηση των οχημάτων από και προς το χώρο της μονάδας, θόρυβος από τη λειτουργία του σταθερού μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας, καθώς και από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. φορτωτές), υγρά απόβλητα (λύματα αστικού τύπου, νερά καθαριότητας – όμβρια, απόβλητα έλαια, που η διαχείρισή τους θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων (Π.Δ 82/2004 – Φ.Ε.Κ. 64/Α/02-03-2004), οσμές από την προσωρινή αποθήκευση του χωνεμένου υπολείμματος.

Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε., τα στερεά απόβλητα αστικού τύπου, αφού γίνει διαχωρισμός τους σε ανακυκλώσιμα και μη, θα μεταφέρονται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου Αλμυρού και από εκεί θα διατίθενται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Η ΜΠΕ εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο με την προϋπόθεση τήρησης δώδεκα (12) όρων και περιορισμών της εισήγησης, πέραν των προτεινόμενων από τη διαβιβασθείσα Μ.Π.Ε., έτσι ώστε να δημιουργείται η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της περιοχής, από την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου.

Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ο Πρόεδρος της Αγίας Τριάδος Σούρπης, Γρηγόρης Κωνσταντίνου, περιοχή στην οποία υπάρχει ενδιαφέρον για μία μονάδα, έχει εκφράσει τις ανησυχίες του -κατά το πρόσφατο παρελθόν- για την εγγύτητα με το χωριό, ενώ ο χώρος που αναμένεται να κατασκευαστεί είναι γη υψηλής παραγωγικότητας, όπου παράγονται βιολογικά προϊόντα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πλατάνου, Θανάσης Χριστοδούλου, εγείρει ερωτήματα για τη χωροθέτηση των μονάδων πλησίον του χωριού (ένα στην είσοδο του Πλατάνου από τον Αλμυρό και το δεύτερο στη θέση «Κεφάλωση»).

Το ενδιαφέρον εγκατάστασης των συγκεκριμένων μονάδων, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αμέσως μετά το Πάσχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου