ΑΛΜΥΡΟΣ

Υπέρ των καταδυτικών πάρκων στο δυτικό Παγασητικό

υπέρ-των-καταδυτικών-πάρκων-στο-δυτικ-587357

Το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού αν και με λιγότερους ψήφους

Κατά πλειοψηφία υπέρ των καταδυτικών πάρκων στο Δυτικό Παγασητικό, τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, στην προχθεσινή συνεδρίασή του. Σε προηγούμενη συνεδρίαση, το Φεβρουάριο, η απόφαση υπέρ των καταδυτικών πάρκων ήταν ομόφωνη, κάποιοι όμως δημοτικοί σύμβουλοι διαφοροποιήθηκαν χθες εξαιτίας των αντιδράσεων που σημειώθηκαν.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκε με την πρόταση του Δημάρχου, Δημήτρη Εσερίδη, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε υπέρ της επένδυσης. Συμφωνούμε με τη δημιουργία τριών υποβρύχιων αρχαιολογικών επισκέψιμων χώρων και ενός καταδυτικού πάρκου, το οποίο όμως δεν θα καλύπτει έκταση μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων αλιέων, κάτοικοι της περιοχής και απλοί πολίτες, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους, τάχθηκαν κατά της δημιουργίας καταδυτικών πάρκων στο Δυτικό Παγασητικό. Οι αιτιάσεις των κατοίκων και επαγγελματιών Σούρπης, Αχιλλείου, Αμαλιάπολης, Νηών και Πτελεού είχαν να κάνουν με τις εκτάσεις που θα απαγορεύεται η αλιεία, την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης, την απουσία σαφούς Νομοθετικού Πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας καταδυτικών πάρκων, ενώ κάποιοι άλλοι ζήτησαν το «πάγωμα» λήψης οποιασδήποτε απόφασης μέχρι τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εκεί θα ξεκαθαρίσουν πολλά.

Οι τοποθετήσεις των αιρετών

Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Βαγγέλης Χατζηκυριάκος κάλεσε τους Δημοτικού Συμβούλους να παλέψουν για την έκδοση ενός σαφούς Νομοθετικού πλαισίου και τόνισε χαρακτηριστικά: «Να πιέσουμε τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ψαράδων, των καταστηματαρχών εστίασης και των κατοίκων κι ας υλοποιηθεί η επένδυση σε επόμενο ΕΣΠΑ».

Ο επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας, Νίκος Τσανής, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα προβληματικό και αντιφατικό νομικό πλαίσιο όπως αυτό ισχύει με το Νόμο 3409/2005 και τις τροποποιήσεις του, ο οποίος επιβάλει εξοντωτικούς περιορισμούς στους αλιείς, ενώ παραχωρεί θαλάσσια και παράκτια περιοχή στα συμφέροντα».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Κρανάς, διερωτήθηκε «Ποια είναι αυτή η περιβόητη εταιρεία που θα υλοποίησε την επένδυση. Ούτε η Δημοτική Αρχή δεν έχει τη σωστή ενημέρωση και θεωρώ ότι δικαιολογημένα αντιδρούν οι ψαράδες. Να αναβληθεί το θέμα και να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρόντες εκπροσώπους της εταιρείας για να συζητήσουμε όλα όσα έχουν προκύψει».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Καλλές, σημείωσε την ανάγκη για επενδύσεις στη χώρα και τον τόπο, αφού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Η Ελλάδα πεθαίνει» και απευθυνόμενος στους κατοίκους και επαγγελματίες που αντιδρούν είπε «μην είστε τόσο ευκολόπιστοι σε αιτιάσεις πολιτικών ότι θα καταστραφείτε».

Πριν την ψήφιση του θέματος, έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης. «Αυτό είναι από τα σοβαρότερα θέματα που έχουν απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Το καταδυτικό πάρκο δεν αφορά μόνο την επαγγελματική τάξη των ψαράδων, ενώ τοπική κοινωνία δεν είναι οι ΜΚΟ, αλλά οι αιρετοί. Πολλές επενδύσεις που ήταν να γίνουν στην περιοχή, είχαν εγείρει αντιδράσεις (Αεροδρόμιο, Μεταλλουργική κ.ά.). Οφείλουμε να προσελκύσουμε τουρίστες στην περιοχή μας. Διαθέτουμε 124 χιλιόμετρα ακτογραμμών. Σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα την επαγγελματική τάξη των ψαράδων, αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν μη αποδεκτούς τρόπους αλιείας, με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί υπεραλίευση. Δεν πρέπει εμείς να τολμήσουμε; Σύμφωνα με την πρόταση των μελετητών, πρόκειται για τρεις κουκίδες στο χάρτη του Παγασητικού. Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη η έκταση από 300 στρέμματα, να το ξαναδούμε το θέμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Εσερίδης.

Εκτός από την πρόταση του Δημάρχου, τέθηκαν στην ψηφοφορία δύο ακόμα. Η μία ήταν αυτή του Βαγγέλη Χατζηκυριάκου που πρότεινε την αναβολή του θέματος, με την οποία τάχθηκε ο Κώστας Κρανάς, ενώ η δεύτερη ήταν του Νίκου Τσανή που έλαβε τις θετικές ψήφους των Βασίλη Μαμούρα, Ηλία Τσαμπίρα, Σάββα Τσόγκα και Δημήτρη Τσούτσα, η οποία -μεταξύ άλλων- τόνιζε: «Με τα σημερινά δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα, ανακαλούμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού στις 18 Φεβρουαρίου, σχετικά με την «Κατασκευή υποβρυχίων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στο δυτικό Παγασητικό», παγώνουμε κάθε διαδικασία του εγχειρήματος από πλευράς του Δήμου Αλμυρού και θα επανέλθουμε μόνο αν υπάρξουν νέα ευνοϊκά δεδομένα για την ανάπτυξη της περιοχής μας και με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου