ΑΛΜΥΡΟΣ

Εξοικονόμηση ενέργειας – νερού

εξοικονόμηση-ενέργειας-νερού-594842

Τα «μάτια και τα αυτιά» της ΔΕΥΑΑ η τηλεμετρία

Σημαντική εξοικονόμηση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας στη Δ.Ε.Υ.Α. Αλμυρού. Η υλοποίηση του έργου συνεχίζεται το διάστημα αυτό και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Ηδη, έχουν τοποθετηθεί πομποί στο 80% του συνόλου των δεξαμενών και αντλιοστασίων του Δήμου Αλμυρού, με μεγαλύτερη έμφαση να δίδεται προς το παρόν στις πιο απομακρυσμένες εγκαταστάσεις της Επιχείρησης, στα χωριά των πρώην Δήμων Σούρπης και Πτελεού, λόγω απόστασης. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους, εντάχθηκαν στις αρμοδιότητες της Επιχείρησης Υδρευσης και τα χωριά των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Οπως σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Τεχνικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμυρού και κεντρικός διαχειριστής της εφαρμογής, Δημήτρης Στεργίου, «το πρόγραμμα λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2013 και έχουμε διαπιστώσει εξοικονόμηση τόσο στην κατανάλωση όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν δεξαμενές και αντλιοστάσια. Μέχρι τώρα ήμασταν «τυφλοί» και πλέον το πρόγραμμα αυτό έχει γίνει τα «μάτια και τα αυτιά» της Επιχείρησης.

Εξοικονόμηση στην κατανάλωση του νερού επιτυγχάνεται, μιας και πλέον δεν υπάρχουν υπερχειλίσεις στις δεξαμενές. Μόλις διαπιστώσουμε ότι η στάθμη του νερού φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο, κλείνουμε το αντλιοστάσιο ή στέλνουμε το επιπλέον νερό σε δεξαμενές που το χρειάζονται, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Αλμυρού, Ευξεινούπολης και Κροκίου», τονίζει ο κ. Στεργίου και προσθέτει ότι «όταν δεν χρειάζεται να λειτουργεί ένα αντλιοστάσιο, το σταματάμε και δεν καταναλώνει, άσκοπα, ηλεκτρική ενέργεια».

Με τη λειτουργία του προγράμματος ο διαχειριστής του κεντρικού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζονται ζημιές σε παροχές και στο δίκτυο, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες σημαντικών ποσοτήτων νερού. «Ανά πάσα στιγμή -και ειδικά ενόψει καλοκαιριού- βλέπουμε που υπάρχουν υδροδοτικές ανάγκες και ανάλογα τις καλύπτουμε», τονίζει ο κ. Στεργίου, ενώ ο ίδιος είναι καθησυχαστικός για την επάρκεια νερού τους ερχόμενους μήνες. «Παρατηρούμε μέσα από το πρόγραμμα, ότι ειδικά οι πηγές (όπως π.χ. η Καρυά) έχουν αυξημένα διαθέσιμα αυτή την περίοδο, μετά τις χιονοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις, τους τελευταίους μήνες, ενώ και οι αντίστοιχες ποσότητες στις γεωτρήσεις δείχνουν αυξημένα διαθέσιμα».

Αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες, ελλείψεις σε προσωπικό

Εδώ και τρεις μήνες, οι αρμοδιότητες της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμυρού αυξήθηκαν, μετά και την ενσωμάτωση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Αυτή τη στιγμή, το τεχνικό προσωπικό ανέρχεται στα έξι άτομα. Η Διοίκηση της Επιχείρησης απέστειλε αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών το προηγούμενο διάστημα, για να προσληφθούν δύο τεχνιτών υδραυλικών ΔΕ και δύο εργάτες ΥΕ. Δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού δεν υπάρχει, οπότε το αίτημα αφορά προσλήψεις για οκτάμηνες συμβάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου