ΑΛΜΥΡΟΣ

Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού: Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του 2012

δημοτικό-συμβούλιο-αλμυρού-εγκρίθηκ-686725

Διάχυτος προβληματισμός στην ανάλυση των στοιχείων

Με επιφύλαξη αποφάσισε η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού να εγκρίνει κατά πλειοψηφία τον ισολογισμό οικονομικού έτους 2012. Η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων «διατύπωσε» σειρά ερωτηματικών για ποσά που φαίνεται να διπλοπληρώθηκαν, ελλιπή στοιχεία παραστατικών, στοιχεία σβησμένα με blanco στα οικονομικά βιβλία.

Ο δήμαρχος πρότεινε να συζητηθεί ο ισολογισμός με τον ταμία του δήμου παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων και μετά να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις. Εξάλλου, από τον πρώην δήμαρχο Αλμυρού, Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, επισημάνθηκε ότι ο έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές θα αποτελούσε τροχοπέδη για το δήμο Αλμυρού.

Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, είπε ότι στα βιβλία της ταμειακής υπηρεσίας λείπουν στοιχεία, ενώ άλλα δεν ταυτίζονται με αυτά του υπολογιστή και υπάρχουν ποσά και τιμολόγια που φαίνονται διπλοπληρωμένα.

Ειδική αναφορά έκανε στο ποσό της τάξεως των 4.606 ευρώ, που προκύπτει ότι έχει καταβληθεί δύο φορές και γι’ αυτό μένει να διερευνηθεί εάν υπάρχει στους σχετικούς λογαριασμούς, καθώς και σε ελλιπή παραστατικά και δικαιολογητικά για ποσά 924.000 ευρώ.

Ο ίδιος είπε ότι προκύπτει πιθανό ταμειακό κενό 236.000 ευρώ για παραστατικά εργασιών εργολάβων του πρώην δήμου Σούρπης, που ακυρώθηκαν και κόπηκαν νέα δύο χρόνια μετά, το 2014, χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι της πράξης.

Ωστόσο, ο δήμαρχος πρότεινε την ψήφιση του ισολογισμού με επιφύλαξη, με τη δέσμευση να ερευνήσει εκ νέου τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Ο πρώην δήμαρχος, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, απέδωσε τη διαφορά των 8,58 ευρώ σε διαδικαστικό θέμα, εικάζοντας ότι ο ταμίας ακύρωσε το ένα τιμολόγιο και έκοψε τα υπόλοιπα, ώστε να διορθώσει τον ισολογισμό.

Ο επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης, Νίκος Τσανής, επεσήμανε και ένα άλλο σημείο της έκθεσης όπου προκύπτει διαφορά 140.000 ευρώ, σε χρέωση προμηθευτή από τον πρώην Δήμο Σούρπης και αφορά εργολάβο, ο οποίος τα διεκδικεί με ενστάσεις.

Ο ίδιος αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης «Δυναμικά Μπροστά», Σπύρος Ράππος, είπαν ότι θολή εικόνα υπάρχει και για τα οικονομικά στη ΔΕΥΑΑΛ.

Τοποθετούμενος, ο κ. Χατζηκυριάκος αναφέρθηκε στη δυσκολία της συνένωσης των δήμων, τονίζοντας ότι ο δήμος Αλμυρού επιβαρύνθηκε με δάνεια συνενούμενων ΟΤΑ αλλά και πρόστιμα της προηγούμενης Αναπτυξιακής.

«Μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Εχετε πέντε χρόνια μπροστά» είπε ο ίδιος και συμφώνησε στην ψήφιση του θέματος.

Ο κ. Τσανής από την πλευρά του έκανε λόγο για σοβαρό θέμα οργάνωσης, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο του δήμου. Ο ίδιος απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για την υφιστάμενη εικόνα, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι ο προηγούμενος αντιδήμαρχος Οικονομικών αν και συμμετείχε στην Οικονομική Επιτροπή, ωστόσο δεν είχε δικαίωμα υπογραφής. «Τέτοια λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν» πρόσθεσε.

Τελικά, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Κατά της έγκρισης του ισολογισμού τάχθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλμυρού, Σάββας Τσόγκας, ενώ λευκό ψήφισαν οι κ.κ. Νίκος Τσανής, Σπύρος Ράππος και Κωνσταντίνος Κρανάς (επικεφαλής της παράταξης «Ολοι μαζί – Νέα Πορεία»).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου