ΑΛΜΥΡΟΣ

Στο Zamość το Γυμνάσιο Πτελεού

στο-zamosc-το-γυμνάσιο-πτελεού-727528

To Δεκέμβριο με την ελληνική ομάδα στο πλαίσιο του Erasmus

Στο Zamość της Πολωνίας ταξίδεψαν τον περασμένο Δεκέμβριο εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Πτελεού στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕRASMUS PLUS +…με θέμα «SAVE TODAY – SURVIVE TOMORROW».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 7 χώρες: η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Τουρκία και η Πολωνία, η οποία είναι και η συντονίστρια χώρα.

Στην πρώτη διακρατική συνάντηση έλαβαν μέρος μόνο οι εκπαιδευτικοί της κάθε χώρας και καθορίστηκε το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων της τριετούς συνεργασίας τους. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας, διαχείρισης, εξοικονόμησης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων κάθε χώρας με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενεργών και ενσυνειδήτων πολιτών στις αρχές της αειφορίας.

Στη Βαρσοβία όπου ταξίδεψε η Ελληνική ομάδα, μεταξύ άλλων, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Νational Museum, όπου θαύμασε τοιχογραφίες από πρωτοχριστιανικό ναό που ανακαλύφθηκε στη Faras του Σουδάν (στην περιοχή της αρχαίας Νουβίας). Η συγκεκριμένη περιοχή εκχριστιανίστηκε από Βυζαντινούς ιεραποστόλους απεσταλμένους της αυτοκράτειρας Θεοδώρας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την παλιά πόλη του Zamość η οποία έχει συμπεριληφθεί από το 1992 στις πόλεις – μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αρκετά αξιοθέατα όπως ο Καθεδρικός Ναός και το Μουσείο της πόλης (όπου φιλοξενείται μια σπουδαία συλλογή από σκακιέρες από όλο τον κόσμο), και είδαν το Πανεπιστήμιο και ένα τμήμα από την παλιά οχύρωση της πόλης. Στο Δημαρχείο τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης εγκάρδια. Επισκέφθηκαν επίσης το σχολείο ZESPOŁ SKÓŁ και έθεσαν τα θεμέλια της τριετούς συνεργασίας με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τόσο μαθητές όσο και εκπαιδευτικούς.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2015 στο GAZIANTEP της Τουρκίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου