ΑΛΜΥΡΟΣ

Ανθρώπινη πόλη ο Αλμυρός για άτομα με αναπηρίες

ανθρώπινη-πόλη-ο-αλμυρός-για-άτομα-με-α-759242

Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν απομυθοποιηθεί τα ταμπού

Φιλική πόλη είναι ο Αλμυρός για τα άτομα με αναπηρίες. Η βατότητα της γεωγραφίας του εδάφους σε συνδυασμό με την προσβασιμότητα σε Υπηρεσίες αλλά και η εθελοντική προσφορά καθιστά τον Αλμυρό ανθρώπινο τόπο για άτομα με ιδιαιτερότητες. Η τοπική κοινωνία έχει επιδείξει κοινωνική συνείδηση, όμως ακόμη δεν έχουν απομυθοποιηθεί ταμπού, καθώς ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού είναι ακόμη υπαρκτός.

Ο διευθυντής στο Ειδικό Σχολείο Αλμυρού και μέλος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Στοργή», Σάββας Ευαγγέλου υπογραμμίζει ότι ο Αλμυρός έχει ευθείς δρόμους, επίπεδους που εξυπηρετούν στην κίνηση των αναπηρικών αμαξιδίων.

Επιπλέον, στον καλλικρατικό δήμο τα περισσότερα σπίτια είναι μονοκατοικίες και υπάρχει η ελευθερία του χώρου. Η πυκνή δόμηση στον αστικό ιστό και οι πολυκατοικίες καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την κίνηση ατόμων με αναπηρίες για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Σε κεντρικά σημεία της πόλης υπάρχουν ράμπες τόσο στην πλατεία όσο και στα καταστήματα όπου επίσης διασφαλίζεται η προσβασιμότητα.

Σε δημόσια κτήρια, Τράπεζες έχει επίσης ληφθεί μέριμνα με εξαίρεση το δημαρχείο Αλμυρού, όπου πρέπει οπωσδήποτε να κάτι να γίνει. Επιπλέον, ράμπες υπάρχουν στα δύο Ειδικά Σχολεία το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Στοργή» μετρά 150 μέλη, άτομα με αναπηρίες αλλά και πολλούς φίλους του εθελοντικού σκοπού.

Ο κ. Ευαγγέλου υπογραμμίζει ότι το Σωματείο δραστηριοποιείται στον Αλμυρό από το 1993 και έχει καταφέρει επιτεύγματα με την διεκδίκηση και δημιουργία δομών ειδικής αγωγής και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ενισχύουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες με πολύτιμη προσφορά.

Το Σωματείο από κοινού με την Εκκλησία, τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου αλλά και εκπροσώπους δικαστικών αρχών συγκροτούν Επιτροπή για τη διαχείριση των οικονομικών ατόμων με αναπηρίες που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Δυστυχώς, όμως, εκείνο που παρατηρείται σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι υπάρχουν ταμπού. Στον καλλικρατικό δήμο άτομα με αναπηρίες κρύβουν τις ιδιαιτερότητές τους γιατί φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό.

Η τοπική κοινωνία έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική συνείδηση, όμως ο φόβος του στιγματισμού δυστυχώς δεν έχει απομακρυνθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου