ΑΛΜΥΡΟΣ

Καταψήφισαν τη μείωση στα τέλη οι παρατάξεις αντιπολίτευσης στον Αλμυρό

καταψήφισαν-τη-μείωση-στα-τέλη-οι-παρα-769480

Εγκρίθηκαν οι μειώσεις στους κοινόχρηστους – 26 προσλήψεις στην Καθαριότητα

Η μείωση τελών οικιακής χρήσης καθαριότητας και φωτισμού κατά 20% για το 2015 καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού, με αποτέλεσμα η πρόταση της δημοτικής αρχής, Δημήτρη Εσερίδη, να μην «περάσει», καθώς χρειαζόταν ενισχυμένη πλειοψηφία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ομάδας πλειοψηφίας ενέκριναν την πρόταση, καθώς ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, σημείωσε ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2014 η δημοτική αρχή θα έχει καταφέρει να μειώσει τις σπατάλες που γίνονταν στο δήμο κατά 1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Εσερίδης σημείωσε ότι: «Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Γι’ αυτό το λόγο φέρνουμε τη μείωση, που είναι η πρώτη που θα ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία 20 χρόνια και αποτελεί έμπρακτη καταγγελία σε όσα εφαρμόζει η Κυβέρνηση».

Ωστόσο, η δημοτική αρχή χρειαζόταν ακόμη μία ψήφο για να εγκριθεί το θέμα κι αν και πιστεύονταν ότι θα την έδινε ο σύμβουλος της παράταξηςμε επικεφαλής τον Σπ. Ράππο, Χρήστος Καρακώστας, καθώς είχε εγκρίνει το θέμα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αυτό δε συνέβη. Την ώρα της ψηφοφορίας ο σύμβουλος απουσίαζε από την αίθουσα συνεδρίασης, σκόπιμα, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Αλμυρού.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Νίκος Καλλές κατηγόρησε ευθέως τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βαγγέλη Χατζηκυριάκο ότι ήταν αυτός που προέτρεψε το σύμβουλο να μείνει εκτός της αίθουσας συνεδρίασης.

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως υποστήριξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο έρχεται το θέμα προς ψήφιση είναι εσφαλμένος. Ο κ. Χατζηκυριάκος ισχυρίστηκε ότι η αναπροσαρμογή δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου, καθώς θα δημιουργήσουν άνοιγμα 216.000 ευρώ στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης, Νίκος Τσανής κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών. Στο Δρυμώνα, ανέφερε χαρακτηριστικά, τα τέλη είναι 91% ακριβότερα από τον Ανθότοπο».

Παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου για ψήφιση του θέματος με την επισήμανση ότι υπάρχουν δημότες που τους χρεώνει ο δήμος 60.000 ευρώ για τέλη και δεν πληρώνουν επί χρόνια, στην ψηφοφορία τέθηκαν τελικά δύο προτάσεις.

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από την αντιπολίτευση με πρωτοβουλία της παράταξης του κ. Τσανή και αντιπρότεινε μειώσεις στις κατοικίες μεσοσταθμικά περίπου 20% με μειώσεις σε όλα τα διαμερίσματα, μείωση ύψους 50% για υπόγεια, πυλωτές, αποθηκευτικούς χώρους, μείωση 20% για βιοτεχνίες – βιομηχανίες.

Η πρόταση του δημάρχου συγκέντρωσε δεκατρείς ψήφους, ενώ η πρόταση του κ. Τσανή έξι.

Μείωση τελών κοινοχρήστων

Με μία μόνο αρνητική ψήφο αυτή του δημοτικού συμβουλίου της ομάδας πλειοψηφίας, Βασίλη Μαμούρα, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι προς το συμφέρον του δήμου, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού ενέκρινε τη μείωση των τελών κοινοχρήστων σε 1 ευρώ το τετραγωνικό από 10, 15,20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την κατηγορία που ήταν.

Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Εσερίδης σημείωσε ότι στόχος είναι να μπει η ελάχιστη μείωση ώστε όλοι οι καταστηματάρχες να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο. Το 2013, όπως αναφέρθηκε, ενώ βεβαιώθηκαν 30.000 ευρώ για τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων εισπράχτηκαν μόνο 3.000 ευρώ. Την καινούργια χρονιά με τις μειώσεις ο δήμος εκτιμάται ότι θα εισπράξει πάνω από 5.000 ευρώ.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τη μείωση σωστή, ενώ και η πρόταση του κ. Τσανή να συμπεριληφθεί στην απόφαση του συμβουλίου η δυνατότητα οι καταστηματάρχες με οφειλές να μπορούν να κάνουν χρήση των νέων τελών χωρίς να έχουν μπει σε ρύθμιση έγινε δεκτή.

«Ναι» στις προσλήψεις

Ομόφωνα ψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής Αλμυρού για πρόσληψη 26 ατόμων με 8μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ το δημοτικό συμβούλιο. Οι προσλήψεις θα καλύψουν σε προσωπικό το κενό που υπάρχει στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Παραίτηση συμβούλου

Να σημειωθεί ότι λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων ο δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας κ. Νικόλαος Αραπίτσας παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου