ΑΛΜΥΡΟΣ

Στο «φουλ» τα ελαιοτριβεία σε Αλμυρό και Πήλιο

στο-φουλ-τα-ελαιοτριβεία-σε-αλμυρό-κ-8066

Καθημερινά δέχονται 30 – 40 τόνους ελαιών ~ Η πτώση των καρπών από τα δέντρα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες ελαιοποίησης

Με πυρετώδεις ρυθμούς, τις μηχανές στο τέρμα και με αυστηρή σειρά προτεραιότητας από τους παραγωγούς, λειτουργούν την τελευταία εβδομάδα τα ελαιοτριβεία της Μαγνησίας και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και στο Πηλίου, τα οποία σε καθημερινή βάση δέχονται γύρω στους 30 – 40 τόνους ελαιών που προορίζονται για παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε φέτος με την πτώση του ελαιοκάρπου από πολλά δέντρα, επιταχύνει τις διαδικασίες της συγκομιδής από τους παραγωγούς με στόχο να μην υποβαθμιστεί το προϊόν τους.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Αλλωστε ο Νοέμβριος είναι κατεξοχήν ο μήνας που οι ελαιοπαραγωγοί συγκεντρώνουν τον καρπό και παράγουν το λάδι της χρονιάς. Βέβαια παρά την αυξημένη δουλειά τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων μιλούν για μια μέτρια χρονιά από πλευρά σοδειάς, ωστόσο διευκρινίζουν ότι συγκριτικά με πέρυσι υπάρχει τεράστια διαφορά, αφού πέρσι υπήρξε ελάχιστη έως μηδενική παραγωγή.

«Εδώ και μια εβδομάδα που λειτουργεί το ελαιοτριβείο μας έχουμε πάρα πολύ δουλειά και πιστεύουμε ότι θα δουλέψουμε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι τα Χριστούγεννα. Τώρα όσον αφορά το θέμα της ποιότητας ελαιολάδου κρίνεται ικανοποιητική», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στον Πτελεό κ. Μιχάλης Σιαμανίκος. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος οι περισσότεροι παραγωγοί, περιμένουν να αυξηθούν οι τιμές του ελαιολάδου και μετά να πουλήσουν το προϊόν τους.

Συντομεύουν τις διαδικασίες

Με γοργούς ρυθμούς κινούνται επίσης παραγωγοί και ελαιοτριβεία του Πηλίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες. Το φαινόμενο της πτώσης του ελαιοκάρπου από τα δέντρα, έχει κινητοποιήσει τους παραγωγούς, οι οποίοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν άμεσα τη συγκομιδή προκειμένου να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου.

«Οι μηχανές των ελαιοτριβείων δουλεύουν στο φουλ την τελευταία εβδομάδα, με ραντεβού που ξεκινούν από το πολύ πρωί και ολοκληρώνονται αργά το βράδυ. Ειδικότερα σε καθημερινή βάση τα ελαιοτριβεία της περιοχής δέχονται ποσότητες 30 – 40 τόνων ελαιών για ελαιοποίηση. Μάλιστα φέτος το 80% των παραγωγών προτιμούν να στραφούν στο ελαιόλαδο παρά στη βρώσιμη ελιά», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση άλλαξε φέτος τα δεδομένα για το Συνεταιρισμό, διευκρινίζοντας ότι περίμεναν να συγκεντρώσουν 500 τόνους μαύρης ελιάς στο Συνεταιρισμό ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα η συγκέντρωση δεν θα ξεπεράσει τους 100 -150 τόνους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου