ΑΛΜΥΡΟΣ

Λύσεις για το Κέντρο Υγείας ~ Έδωσε η σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλμυρού

λύσεις-για-το-κέντρο-υγείας-έδωσε-η-σύ-56738

Με την παρουσία των εμπλεκομένων φορέων βρέθηκαν διέξοδοι να αντιμετωπιστούν κενά γιατρών και διακομιδές

Παιδίατροι του Νοσοκομείου Βόλου, που πρόκειται να αναλάβουν δουλειά με το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων του 2010, θα καλύπτουν δύο με τρία πρωινά το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα καλυφθεί η μία θέση γιατρού στο περιφερειακό ιατρείο Πτελεού.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά χθες στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, στο δημαρχείο της πόλης με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Οσον αφορά στο αίτημα για δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στον Αλμυρό, καθώς η πόλη απέχει περισσότερα από 120 χιλιόμετρα από το Βόλο, ενώ το πλήρωμα του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας δεν καλύπτεται σε 24ωρη βάση, διασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο θέμα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού επισημάνθηκε ότι θα ξεκινήσει σύντομα η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Κωνσταντίνος Καραμπάτσας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλμυρού Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας Παύλος Γρηγοριάδης και ο κ. Αναστάσιος Ανδριώτης.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αλμυρού και συγκεκριμένα παιδιάτρου, καρδιολόγου και μικροβιολόγου, οι μετακινήσεις γιατρών στην Αλόννησο και η ανάγκη δημιουργίας Σταθμού ΕΚΑΒ ήταν τα κύρια θέματα που τέθηκαν από τον κ. Εσερίδη, που ενημέρωσε για το έγγραφο που έστειλε η δημοτική αρχή στην 5η ΥΠΕ.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΓΝΒ Κ. Καραμπάτσας ενημέρωσε ότι σύντομα ξεπαγώνουν οι προσλήψεις 26 ιατρών ειδικοτήτων -εκ των οποίων δύο παιδιάτρων- οι οποίοι έχουν πετύχει από το 2010. «Οι γιατροί αυτοί σύντομα θα προστεθούν στο δυναμικό του Νοσοκομείου Βόλου και θα μπορούν να καλύπτουν από δύο έως τρία πρωινά την εβδομάδα τον Αλμυρό.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα καλύπτεται η μία θέση του ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Πτελεού, ενώ σύντομα θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στο Κ.Υ. Αλμυρού, από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Σε αυτό προβλέπεται η προμήθεια πλήρους συστήματος ψηφιοποίησης και εκτύπωσης ακτινογραφιών, έδρας οδοντιατρικών μηχανημάτων, φορητός απινιδωτής, πέντε ηλεκτροκαρδιογράφοι, τρία λαρυγγοσκόπια, έξι παλμικά οξύμετρα, εφτά στηθοσκόπια και εφτά πιεσόμετρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με τις μετακινήσεις ιατρών του Κ.Υ. Αλμυρού προς τα νησιά, ο κ. Καραμπάτσας είπε ότι: «Στην πρόσφατη περίπτωση της υποδιευθύντριας του Αλμυρού και ελέγκτριας ΠΕΔΥ, έχουν γίνει πέντε προκηρύξεις για την κάλυψη ιατρού στην Αλόννησο, αλλά απέβησαν όλες άγονες. Δύο ήταν οι πιθανές λύσεις που έπρεπε να δώσουμε: είτε να αφήσουμε ακάλυπτο το νησί είτε να καλυφθεί με μετακινήσεις. Τέλος δεσμεύθηκε να «προωθήσει το αίτημα του Δήμου για τη δημιουργία Σταθμού ΕΚΑΒ στον Αλμυρό».

Ο Αργ. Κοπάνας υπογράμμισε ότι η δημόσια υγεία είναι το μέγιστο αγαθό και πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα μας και συμφώνησε με την ανάγκη δημιουργίας Σταθμού του ΕΚΑΒ στον Αλμυρό, μιας και υπάρχουν χωριά στον Δήμο Αλμυρού τα οποία απέχουν 120 χλμ. από το Νοσοκομείο Βόλου.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Π. Γρηγοριάδης έκανε ειδική μνεία στο θέμα της Αλοννήσου, τονίζοντας ότι: «Δεν είναι δυνατόν να επιλύουμε ένα πρόβλημα με μετακινήσεις, αφού αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε πρόβλημα από εκεί που παίρνουμε το γιατρό. Τέλος, εστίασε στην τοποθέτησή του στα χαμηλά κίνητρα που υπάρχουν στους νέους γιατρούς να καλύψουν κενές θέσεις ιατρών σε Νοσοκομεία και Κ.Υ.».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου