ΑΛΜΥΡΟΣ

Πετσοκομμένες οι επιδοτήσεις για την επιλέξιμη κτηνοτροφία

πετσοκομμένες-οι-επιδοτήσεις-για-την-63926

Κατά 20-80% με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε δεινή θέση

Σημαντικά μειωμένο θα δουν στις 20 Οκτωβρίου το εισόδημά τους με την ενιαία ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι. Η προκαταβολή του τρέχοντος μηνός σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι πετσοκομμένη μέχρι και πάνω από το 50% της επιδότησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Φορέα Ευαγγελία Δημούλη, για να αποκατασταθεί το θέμα χρειάζονται ειδικές αποφάσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διαφορετικά δεν μπορεί να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους.

Οπως εξηγεί, οι επιλέξιμες εκτάσεις που ανήκουν στον κάθε παραγωγό δεν φτάνουν για να πληρωθούν τα δικαιώματά του κατά 100%, με τη μείωση της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Η κ. Δημούλη τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Από την καθημερινή της επικοινωνία και συναναστροφή, επισημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί είναι έτοιμοι να πουλήσουν τις μονάδες τους, καθώς πλέον το μεροκάματο δε βγαίνει.

Η μόνη ελπίδα για τους κτηνοτρόφους είναι η δόση του Οκτωβρίου. Η κ. Δημούλη τονίζει ότι το μόνο που συγκρατεί τους κτηνοτρόφους από το να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές ή και να αλλάξουν αντικείμενο δραστηριοποίησης είναι η προκαταβολή του Οκτωβρίου.

Η ίδια προσθέτει: «Εξάλλου κάποιοι ποντάρισαν σε αυτή και τώρα είναι σε δύσκολη θέση, που τα λειτουργικά έξοδα βγαίνουν μετά κόπων και βασάνων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε ενημερώσει για τις αλλαγές. Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να έχουν ήδη στραφεί στην αναζήτηση αγροτεμαχίων σε άλλες περιοχές».

Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκεται η βιολογική κτηνοτροφία, με την εξισωτική να διαγράφεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Η κτηνοτροφία περνάει δύσκολους καιρούς. Η εκπρόσωπος του Φορέα διευκρινίζει ότι, οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν για το σύνολο των ενεργοποιημένων δικαιωμάτων τους τελευταία φορά το 2012, που δεν υπήρχε ακόμη το μέτρο της επιλεξιμότητας.

Η ίδια προσθέτει: «Εκτοτε πληρώθηκαν την ενιαία ενίσχυση και τα επιδόματά τους, δεν πήραν όμως καμία επιδότηση για τη βιολογική κτηνοτροφία. Το ίδιο συνέβη και το 2013, με αποτέλεσμα το υπουργείο να κάνει ταμειακή διευκόλυνση, χρήματα που τελικά οφείλονται ακόμη στο υπουργείο» καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου