ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε κατασχέσεις για οφειλές ~ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ – ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

σε-κατασχέσεις-για-οφειλές-μετα-την-αδ-67088

Μόνο με καταβολή μέρους των χρημάτων και ρύθμιση μπορούν να μπλοκαριστούν τα αναγκαστικά μέτρα

Σε ρόλο κατασχέτη βάζουν τη δημοτική αρχή Αλμυρού οι οφειλές προς το δήμο, οι οποίες υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία από αγρότες και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εδώ και ένα χρόνο ορισμένοι οφειλέτες δεν επέδειξαν καμία απολύτως διάθεση συμβιβασμού, αν και η δημοτική αρχή Αλμυρού απηύθυνε πρόσκληση για διακανονισμό ή ρύθμιση των χρεών δύο φορές, μία πέρυσι το καλοκαίρι και μία το Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική υπηρεσία του δήμου Αλμυρού έχει ήδη δώσει εντολή για την κατάσχεση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων σε δύο οφειλέτες αγρότες. Οι οφειλές ανέρχονται στις 25.000 ευρώ και 18.000 ευρώ αντίστοιχα και αφορούν στα τέλη άρδευσης.

Επόμενο βήμα της οικονομικής υπηρεσίας μετά την παραλαβή των κατασχετηρίων είναι να βγάλει τα επίμαχα ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Επιπλέον, σε επτά επιχειρηματίες έγινε έγγραφη υποθήκη περιουσιακών τους ακινήτων, καθώς οι οφειλές τους για το τέλος επιτηδεύματος 2% ξεκινούν από 15.000 ευρώ και φτάνουν και τις 45.000 ευρώ. Τα έγγραφα της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Αλμυρού, που διαβιβάστηκαν στους οφειλέτες, αποτελούν τίτλους εκτελεστούς.

Η πρόσκληση της δημοτικής αρχής για διακανονισμό των οφειλών το Σεπτέμβριο δεν έτυχε καμίας απολύτως ανταπόκρισης.

Υπεύθυνος και υπόλογος για την τήρηση του κανονισμού είναι ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών και ο δημοτικός ταμίας, καθώς σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουν το Νόμο θα τους καταλογιστούν ευθύνες για τα χρέη. Υπεύθυνος και υπόλογος είναι και ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ο οποίος εάν δεν παροτρύνει τις Υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, διώκεται πειθαρχικά για παράβαση καθήκοντος.

Να επισημανθεί ότι ακόμη και μετά την υποθήκη ή την κατάσχεση, αν οι οφειλέτες προσέλθουν για καταβολή μέρους των χρεών και διακανονισμό για την πληρωμή του υπολοίπου, η δημοτική αρχή Αλμυρού προτίθεται να διακόψει τη διαδικασία της αναγκαστικής κατάσχεσης.

Τι προβλέπει ο Κώδικας

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος εν προκειμένω ισχύει και για τους Δήμους, προβλέπει μετά την ατομική βεβαίωση οφειλής που αποστέλλεται προς τον οφειλέτη και την πάροδο δεκαημέρου, που αυτός δεν προβάλλει αντιρρήσεις, αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του στα οποία υποχρεούται η διοίκηση να προβεί.

Ως μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης θεωρούνται η εγγραφή υποθήκης, η κατάσχεση κινητών και ακινήτων, η κατάσχεση σε χέρια τρίτου δηλαδή σε τραπεζικούς λογαριασμούς κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου