ΑΛΜΥΡΟΣ

Αξιοποιείται ο περιβάλλων χώρος στις λίμνες Ζηρέλια

αξιοποιείται-ο-περιβάλλων-χώρος-στις-86264

«Σάρκα και οστά» παίρνει η ανάδειξη και η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου στις λίμνες Ζηρέλια.

Το περιβαλλοντικό… στέκι στη φύση που διεκδίκησε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ η δημοτική αρχή Αλμυρού για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου των λιμνών, πέρασε στο στάδιο υλοποίησης.

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στο έργο. Εξάλλου η Περιφέρεια Θεσσαλίας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους επιστήμονες που παρουσίασαν την αξία του περιβάλλοντος έργου.

Η περιβαλλοντική παρέμβαση είναι προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ. Υλοποιείται με στόχο να διαφυλαχθούν οι πολύτιμες οικολογικές αξίες των λιμνών και να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική ισορροπία.

Η μελέτη του έργου εξάλλου προβλέπει την ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών και φυσικών στοιχείων με σκοπό την αειφορική ανάπτυξη αλλά και την οικοτουριστικού ανάπτυξη της περιοχής.

Μέσω του έργου αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των κατοίκων, με το φυσικό περιβάλλον να εξελίσσεται από μόνο του σε υπαίθριο σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Βιοκλιματικές κατασκευές μικρής κλίμακας προβλέπεται να στεγάσουν ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης με αίθουσα εκθεμάτων και προβολών, χώρους αναψυκτηρίου και εποπτείας και φύλαξης της περιοχής.

Επιπλέον, θα διαμορφωθεί χώρος εισόδου με περίπτερο πληροφόρησης και χώρος στάθμευσης, παρατηρητήρια πουλιών σε επιλεγμένες θέσεις πέριξ των λιμνών, θέσεις θέας κάτω από ξύλινα κιόσκια.

Θα αναδειχθούν εκπαιδευτικές διαδρομές και διαδρομές περιήγησης, θα τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης και θα γίνει σήμανση των μονοπατιών.

Επίσης κατά μήκος των διαδρομών θα τοποθετηθούν πάγκοι και καθίσματα αλλά και παιδότοποι για την ξεκούραση των περιπατητών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Αλμυρού, προβλέπονται τρεις διαδρομές: μία δίπλα από τη λίμνη Μεγάλο Ζηρέλι, μήκους 1,5 χλμ., μία δίπλα από τη λίμνη Μικρό Ζηρέλι, μήκους ενός χιλιομέτρου και ένα περιβαλλοντικό μονοπάτι, περιμετρικά των λιμνών μήκους 2,5 χλμ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου