ΑΛΜΥΡΟΣ

Οι προτεραιότητες της Σούρπης

οι-προτεραιότητες-της-σούρπης-100162

Τα έργα που προτάσσει το Τοπικό Συμβούλιο

Εκπαίδευση – συντήρηση αγροτικής και εσωτερικής οδοποιίας – αντιμετώπιση του προβλήματος με το νερό είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται η πρόταση έργων προς τη δημοτική αρχή Αλμυρού από την Τοπική Κοινότητα Σούρπης.

Η επέκταση με μία αίθουσα του Νηπιαγωγείου, η αποκατάσταση της προσβασιμότητας στα δίκτυα και η συντήρηση του δικτύου ύδρευσης είναι οι προτεραιότητες του νέου Τοπικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για θέματα, τα οποία μαζί με την καθαριότητα «καίνε» την περιοχή και γι’ αυτό μπαίνουν πρώτα στη λίστα με τα έργα αν και το Τοπικό Συμβούλιο οραματίζεται την ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δίκτυο υποδομών που θα μπορέσει να βάλει τη Σούρπη σε άλλη τροχιά ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Σπύρος Γουρναρόπουλος, υπογράμμισε ότι το Νηπιαγωγείο πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθεί, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών.

Αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε, τα 35 νήπια Νηπιαγωγείου ασφυκτιούν, καθώς παρακολουθούν μάθημα σε μία αίθουσα.

Το έργο επέκτασης είναι προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και για την υλοποίησή του υπάρχει έτοιμη μελέτη. Εκείνο που απομένει είναι η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το Νηπιαγωγείο κατασκευάστηκε με την προοπτική να γίνει διθέσιο. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Εκείνο που απομένει είναι το έργο να γίνει πράξη» πρόσθεσε ο κ. Γουρναρόπουλος.

Η οδοποιία

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Σούρπης είναι αγρότες. Ενόψει της συγκομιδή της ελιάς ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου εξήγησε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα στο αγροτικό δίκτυο.

Οι αγρότες εξήγησε πρέπει να μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους με το αυτοκίνητό τους. Η συγκομιδή της ελιάς και όλες οι προϋποθέσεις που τη διασφαλίζουν είναι βασικό κομμάτι για τον πληθυσμό αφού συνδυάζεται με το βιοπορισμό.

Βεβαίως εργασίες χρειάζονται και στο εσωτερικό δίκτυο. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου σημείωσε ότι πρέπει να εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης σε αρκετά σημεία, ώστε η κίνηση των οχημάτων να είναι απρόσκοπτη.

Η ύδρευση

Η Σούρπη υδρεύεται από τις πηγές της Παναγιάς Ξενιάς και από τέσσερις γεωτρήσεις. Ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι κάτοικοι του χωριού αυξάνονται δυσανάλογα, τα αποθέματα εξαντλούνται και χρειάζεται η λήψη μέτρων.

Ο κ. Γουρναρόπουλος εξήγησε ότι στο πρόβλημα θα μπει οριστική λύση με την ολοκλήρωση του φράγματος Μαυρομάτι. Χρειάζεται όμως να γίνουν εργασίες συντήρησης του δικτύου, καθώς και να υπάρξει παροχή νερού για να εφοδιάζουν τα βυτία τους οι αγρότες και να καλύπτονται στο ψέκασμα και το πότισμα.

Μεταξύ των θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης είναι και αυτό της καθαριότητας, καθώς στην Τοπική Κοινότητα δεν υπάρχουν εργάτες και γι’ αυτό το συνεργείο του δήμου Αλμυρού χρειάζεται να διανύει μεγάλες αποστάσεις.

Ο τουρισμός

Η Σούρπη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει τον τουρισμό της. Ο κ. Γουρναρόπουλος εξήγησε ότι το καλοκαίρι επισκέπτονται τις Νηές κάτοικοι από όλες τις γύρω περιοχές προκειμένου να κάνουν το μπάνιο τους. Ωστόσο, οργανωμένο δίκτυο φιλοξενίας εκτός από μερικά καφέ, εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν υπάρχει.

Επιπλέον, το Τοπικό Συμβούλιο δεν γνωρίζει σε τι φάση βρίσκεται η επένδυση στις Νηές. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι σίγουρα θα πρέπει να δοθεί τουριστική ώθηση στην περιοχή για την οποία θα πρέπει να υπάρξει ένας καλός προγραμματισμός δράσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου