ΑΛΜΥΡΟΣ

Ενας και πλέον αιώνας προσφοράς

ενας-και-πλέον-αιώνας-προσφοράς-111798

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» είναι το αρχαιότερο σωματείο της Θεσσαλίας

O αρχαιότερος σύλλογος της Θεσσαλίας, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ», που επί 118 χρόνια δημιουργεί και γράφει την ιστορία της, καταγράφοντας συγχρόνως την Ιστορία της περιοχής του Αλμυρού και της Θεσσαλίας.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» είναι το αρχαιότερο σωματείο της Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε το 1896, στον Αλμυρό Μαγνησίας, με σκοπό να περισυλλέξει και να διαφυλάξει τις διασκορπισμένες στην περιοχή μας αρχαιότητες, μνημεία της ιστορίας του τόπου. Σε λίγα χρόνια κατόρθωσε όχι μόνο να συγκεντρώσει μεγάλον αριθμό αρχαιολογικών κειμηλίων αλλά και να κτίσει μουσείο για να τις στεγάσει. Είναι το σημερινό Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, στολίδι όλης της περιοχής μας, το οποίο ύστερα από ειδική παραχώρηση εκ μέρους της Φιλαρχαίου, περιήλθε στο Υπουργείο Πολιτισμού με επιβλέπουσα αρχή τη ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Εκτός από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που διέσωσε και διεφύλαξε η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού φρόντισε και συγκέντρωσε αξιόλογα νομικά, ιστορικά, φιλολογικά και ιατρικά βιβλία. Αρκετά από τα βιβλία αυτά, μαζί με εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, παλαιά χειρόγραφα, αρχεία εφημερίδων και καταλόγους των αρχαίων ευρημάτων της συλλογής της «Οθρυος», εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα στη βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού. Και η Βιβλιοθήκη παραχωρήθηκε ευγενώς στο Μουσείο και στεγάζεται στη δυτική του αίθουσα.

Η Φιλάρχαιος ήταν αυτή που εμπνεύσθηκε και καθιέρωσε τα «ΚΡΟΚΙΑ», τους γνωστούς σ’ ολόκληρη την Ελλάδα αθλητικούς αγώνες.

Από το 1896 -1911 είχε εκδώσει, σε επτά συνολικά τεύχη, το «ΔΕΛΤΙΟΝ της εν Αλμυρώ Φιλαρχαίου Εταιρείας της «Οθρυος» συμβάλλοντας σημαντικά στην καταγραφή των αρχαιολογικών κειμηλίων της περιοχής μας.

Σήμερα η Φιλάρχαιος Εταιρεία δραστηριοποιείται στην καταγραφή και ευρύτερη γνωστοποίηση της ιστορίας της περιοχής μας, διοργανώνοντας για τον σκοπό αυτόν, και με τη βοήθεια του Δήμου, 4 επιτυχημένα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών. Από το 1997 επανεκδίδει το «Δελτίο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» (Β΄ εκδοτική περίοδος), με άρθρα αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Εκδίδεται ένα τεύχος 250 περίπου σελίδων κάθε χρόνο και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 17 τεύχη. Το 17ο τεύχος, του 2013, είναι αφιερωμένο στους αγωνιστές από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, που συμμετείχαν στο έπος του 1940-41.

Στις εκδόσεις της επίσης συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: «Η Περιοχή του Αλμυρού στην Αρχαία Μυθολογία» (2010) του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου, « Η Μέση Εκπαίδευση στην Περιοχή του Αλμυρού» (2012) της Χρυσούλας Δ. Κοντογεωργάκη – Τσαμανή και «Οι Καλαμιδαίοι της Μιτζέλας» (2012) του Γεωργίου Στ. Τσολάκη.

Είναι ένα δυναμικό σωματείο, με πλήθος δραστηριοτήτων: επιτυχείς εκδηλώσεις ιστορικού, αρχαιολογικού, λαογραφικού, μουσικού, κλπ περιεχομένου, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς κυρίως χώρους, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκδρομές, συνεργασία με τα σχολεία σε θέματα τοπικής ιστορίας. Γενικώς συμμετέχει και πρωτοπορεί στην πολιτιστική – πνευματική ζωή του τόπου. Εχει δημιουργήσει αξιόλογο Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού. Με δική της πρωτοβουλία και ενέργειες, επέτυχε να καθιερωθεί η 17η Αυγούστου ως Ημέρα Εορτασμού για την Απελευθέρωση του Αλμυρού από τους Τούρκους (1881). Στην κατοχή της σήμερα η Φιλάρχαιος έχει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη, εκτός αυτής που έχει δωρίσει στο Μουσείο, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με δωρεές και αγορές.

Η επίσημη αναγνώριση του σημαντικού για τον τόπο έργου της, υπήρξε η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2013.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου