ΑΛΜΥΡΟΣ

Πρόκληση η ενιαία διαχείριση υδάτων

πρόκληση-η-ενιαία-διαχείριση-υδάτων-114373

Με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη ΔΕΥΑΑ από τους πρώην δήμους

Μεγάλη δοκιμασία με το «καλημέρα» για τη νέα δημοτική αρχή Αλμυρού είναι η μεταβίβαση του ελέγχου και της διαχείρισης της ύδρευσης των πρώην ΟΤΑ Σούρπης και Πτελεού και της Κοινότητας Ανάβρας από το δήμο Αλμυρού, όπου μεταφέρθηκαν με τη δημιουργία του ισχυρού καλλικρατικού δήμου, στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Αλμυρού.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η δημοτική αρχή Δημ. Εσερίδη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων αλλά και των περιουσιακών στοιχείων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προεργασίας από την προηγούμενη Διοίκηση της Επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή μείζον θέμα είναι η έλλειψη σε προσωπικό στη ΔΕΥΑΑ, καθώς ενώ η Δημοτική Επιχείρηση ενισχύεται με αυξημένες αρμοδιότητες, δεν υποστηρίζεται με το αντίστοιχο προσωπικό.

Μέχρι σήμερα τα όποια θέματα συντήρησης των δικτύων των πρώην ΟΤΑ και της πρώην Κοινότητας και αποκατάστασης βλαβών γινόταν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Αλμυρού με τη συνεπικουρία της ΔΕΥΑΑ.

Η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης λειτουργεί με δεκατρία άτομα μόνιμο προσωπικό, αν και το παλιό οργανόγραμμα πριν τη συνένωση των δήμων προέβλεπε 25 οργανικές θέσεις.

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών τρέχει ήδη διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη δύο ατόμων με οχτάμηνες συμβάσεις. Ομως και πάλι το προσωπικό εκτιμάται ότι δεν επαρκεί, καθώς τα χιλιόμετρα του δικτύου που καλείται να διαχειριστεί και να συντηρήσει αυξάνονται δυσανάλογα σε σχέση με του σημερινού δικτύου.

Η Δημοτική Επιχείρηση έχει προχωρήσει σε μία πρόχειρη καταγραφή των πηγών ύδρευσης και των γεωτρήσεων αλλά και των παροχών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι πρέπει να συγκροτηθεί Επιτροπή για την πλήρη καταγραφή και την ενσωμάτωσή τους στη σύστημα μηχανογράφησης της Δημοτικής Επιχείρησης, με το μεγάλο όγκο δουλειάς να καταλαμβάνουν ιδιαίτερα οι παροχές ειδικά των πιο απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν πόρτα – πόρτα ώστε για να διασταυρωθούν.

Αυτή τη στιγμή η πρώην Κοινότητα Ανάβρας υδρεύεται με φυσικές πηγές, ενώ οι πρώην ΟΤΑ Σούρπης και Πτελεού με γεωτρήσεις. Το απόθεμα του νερού στους πρώην δήμους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης των νοικοκυριών. Ο δήμος Αλμυρού αναμένει την ολοκλήρωση του φράγματος Μαυρομάτι που θα αντιμετωπίσει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης σε σχέση με τα αποθέματα νερού.

Ο κ. Ηλίας Δαλακούρας, που αναμένεται να αναλάβει και επίσημα νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ, εκφράζει την πεποίθηση ότι η νέα δημοτική αρχή Αλμυρού θα τα καταφέρει να φέρει σε πέρας το έργο που καλείται να επιτελέσει και στον τομέα της ύδρευσης.

«Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαλακούρας, προσθέτοντας ότι θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΑ προς το παρόν λειτουργεί με το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο. Ανασυγκρότησή του προβλέπεται να γίνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και όλα τα ζητήματα της Επιχείρησης θα αξιολογηθούν, ιεραρχηθούν και θα καταρτισθεί ο καινούργιος προγραμματισμός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου