ΑΛΜΥΡΟΣ

Δραματική μείωση ψαριών στον Παγασητικό κόλπο

δραματική-μείωση-ψαριών-στον-παγασητ-127025

Στη δραματική μείωση σε διάφορα είδη ψαριών στον Παγασητικό κόλπο οδηγεί η υπεραλίευση.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλιευτικής Παραγωγής δήμου Αλμυρού που μετρά 140 μέλη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι, πρέπει να απαγορευτεί η αλίευση σε συγκεκριμένα σημεία την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών.

Ο αντίκτυπος της υπεραλίευσης είναι ιδιαίτερα αισθητός στις ψαριές των αλιέων. Οι εποχές που οι αλιείς επέστρεφαν από το ψάρεμα με αλιεύματα βάρους πέντε κιλών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Ευάγγελος Ευσταθίου, επισημαίνει ότι τα καΐκια δεν πιάνουν περισσότερο από μισό – ένα κιλό ψάρια.

Οπως είπε ο κ. Ευσταθίου: «Χρειάζονται οπωσδήποτε μέτρα απαγόρευσης σε συγκεκριμένα είδη – περιοχές αναπαραγωγής. Το λέμε πρώτοι εμείς αν και από αυτό το επάγγελμα επιβιώνουμε. Να μην πέσει αγκίστρι για ένα μήνα».

Οι αλιείς του Αλμυρού περνούν δύσκολες μέρες. Επιδοτήσεις στους επαγγελματίες ψαράδες και βοηθήματα δε χορηγούνται από το κράτος. Αντιμετωπίζοντας πρόβλημα βιοπορισμού, ήδη πολλοί αλιείς εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου τόνισε ότι: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Τα έξοδα δε βγαίνουν. Η συντήρηση των καϊκιών και των εργαλείων, το πετρέλαιο, οι ζημιές από τα δελφίνια. Το κόστος για την επαγγελματική αλιεία έχει καταντήσει απαγορευτικό. Οι αλιείς αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ. Αν και οι εισφορές το εξάμηνο ξεκινούν από τα 360 ευρώ, τα χρήματα δεν βρίσκονται εύκολα.

Εξάλλου, η ζήτηση του ψαριού περιορίζεται κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται και ο πληθυσμός της περιοχής. Ο χειμώνας είναι δύσκολη υπόθεση.

Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι: «Το χειμώνα έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν έχουμε πολύ κόσμο στο χωριό. Οι ψαράδες είναι αρκετοί, οι μανάβηδες επίσης. Υπάρχει ζήτημα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά ο Αγροτικός Σύλλογος Αλιευτικής Παραγωγής Δήμου Αλμυρού ζητά τη λήψη μέτρων.

«Η αλιεία όσο πάει και τελειώνει. Πρέπει να γίνουν απαγορεύσεις αλιείας στο Στόμιο και στη Λιχούδα, να βελτιωθεί η πορεία. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ψάρια», επανέλαβε ο κ. Ευσταθίου.

Επιπλέον, ο Αγροτικός Σύλλογος ζητάει να δημιουργηθεί νέο λιμάνι στη Μιτζέλα, δίπλα από το υπάρχον, ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα σκάφη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οπως εξηγεί ο κ. Ευσταθίου, στο υπάρχον καταφύγιο δεν χωρούν να δέσουν πάνω από δεκαπέντε σκάφη όταν οι ανάγκες είναι πολλή μεγαλύτερες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου