ΑΛΜΥΡΟΣ

Ξέσπασαν άλλες τρεις πυρκαγιές ~ ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ…

ξέσπασαν-άλλες-τρεις-πυρκαγιές-μια-βρ-139299

Δίχως τέλος οι φωτιές σε αγροτικές περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου

Επέμενε και τη χθεσινή ημέρα ο πύρινος εφιάλτης στη Μαγνησία. Τρεις νέες πυρκαγιές αντιμετώπισαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, από νωρίς το απόγευμα και συγκεκριμένα δύο στον Αλμυρό και μία στο Βελεστίνο. Οι φλόγες ξεπήδησαν σε τρία σημεία στη διάρκεια μιας ώρας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που τρέχει και δεν φτάνει, δίχως διάλειμμα, για πολλά συνεχόμενα 24ωρα, προσβλέπει πλέον στις βροχές, ώστε να πάρουν ανάσα οι πυροσβέστες…

Το μεγαλύτερο μέτωπο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ήταν εκείνο στην Πέρδικα Αλμυρού, όπου η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Η επιχείρηση κατάσβεσης στήθηκε ακαριαία με πυροσβεστικά οχήματα από τον Αλμυρό και το Βόλο, τα οποία ενισχύθηκαν από τη Λάρισα, να ξεκινούν τη δύσκολη μάχη για να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ζητήθηκε η συνδρομή από αέρος, ώστε να μην επεκταθούν οι φλόγες. Ρίψεις νερού έγιναν από πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Ο πρώτος απολογισμός έδειχνε 150 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης να έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Κάηκαν ακόμη 500 στρέμματα με σιτοκαλαμιές.

Μία ώρα αργότερα, στις 6μμ, όμως, ένα δεύτερο μέτωπο ξεκινούσε στο Μικρό Περιβολάκι. Κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες του Σταθμού της Βιομηχανικής Περιοχής, αφού έκαψε έκταση με υπολείμματα καλλιεργειών 30 περίπου στρεμμάτων.

Η τρίτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 6.10 το απόγευμα στη θέση Κοκκίνα. Στο σημείο μετέβησαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου τέσσερις ώρες αργότερα.

Η καύση αγροτικών υπολειμμάτων, δίχως ενημέρωση της Πυροσβεστικής και λήψη των απαιτούμενων μέτρων, φαίνεται ότι έκαναν και πάλι τη δουλειά τους.

Το καθάρισμα… με φωτιά συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο βραχνά και οι πυροσβέστες έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους παλεύοντας τα τελευταία 24ωρα με τεράστιες φλόγες, που επεκτείνονται με τη βοήθεια των ανέμων ή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εξαιτίας του ότι εκδηλώνονται μέσα σε χαράδρες, στις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα.

Οι τρεις νέες φωτιές στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ήρθαν να προστεθούν στις έξι που σημειώθηκαν από την περασμένη Κυριακή στον Αλμυρό και συγκεκριμένα στην Αγία Τριάδα, Νεοχωράκι, Ανάβρα, Πέρδικα και το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στη Φυλάκη.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στη Θεσσαλία παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα. Η εμπειρία θέλει την «ουρά» της αντιπυρικής περιόδου να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ο Σεπτέμβριος «καυτός»…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προβεί σε μηνυτήριες αναφορές σε πολλές περιπτώσεις καύσης φυτικών υπολειμμάτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, ενώ υπενθυμίζει για πολλοστή φορά ότι η καύση απαγορεύεται από τους Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά και την αναθεώρηση της KAΠ οπότε αν διαπιστωθεί, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφαιρεί τις επιδοτήσεις από τον παραβάτη καλλιεργητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου