ΑΛΜΥΡΟΣ

Στην πυρά… από σιτοκαλαμιές ~ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

στην-πυρά-από-σιτοκαλαμιές-πρωτοφα-141787

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφει το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα – 700 πυρκαγιές σε ένα τρίμηνο

Δεν έχουν προηγούμενο οι καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στη Θεσσαλία. Επτακόσια συμβάντα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, από τον Ιούλιο έως και τις προηγούμενες ημέρες, έχει καταγράψει το δελτίο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια. Μόνο για τη Θεσσαλία πυροσβεστικά αεροπλάνα «σηκώθηκαν» σε 25 επιχειρήσεις κατάσβεσης στη διάρκεια του καλοκαιριού, όσες δηλαδή δεν πέταξαν για το σύνολο της υπόλοιπης χώρας. Πίσω από τα μεγάλα πύρινα μέτωπα, οι πυροσβεστικές αρχές διέκριναν από στοιχεία τους γνώριμους υπαιτίους: είτε αγρότες οι οποίοι επιχείρησαν να κάψουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους, είτε κτηνοτρόφους οι οποίοι σκέφθηκαν με φωτιά να «ανανεώσουν» βοσκοτόπους.

Ρεπορτάζ; ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για τη δυσάρεστη και επικίνδυνη για το περιβάλλον, τις περιουσίες και τη δημόσια υγεία τροπή που έχει λάβει η ανεξέλεγκτη καύση σιτοκαλαμιών. Το ζήτημα, όπως παρατηρούν, ξεφεύγει από τη δική τους αρμοδιότητα. Οι διαρκείς εκκλήσεις των επικεφαλής της πυροσβεστικής για αποφυγή καύσης χωρίς μέτρα και τα κατ’ επανάληψη «καμπανάκια» για τους κινδύνους που δημιουργούνται δεν λήφθηκαν υπόψη. Αν δεν συνεργαστούν φορείς και υπηρεσίες, κυρίως όσες εμπλέκονται με τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους, ο εφιάλτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Νίκος Μιχαλάκης. «Δυστυχώς φέτος ήταν η χρονιά της Θεσσαλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε πύρινο κλοιό ο Αλμυρός

Στη Μαγνησία, δυσάρεστη πρωτιά σε πυρκαγιές, εξαιτίας καύσης υπολειμμάτων σύμφωνα με τις ενδείξεις στο πλαίσιο του ανακριτικού έργου, είχε και συνεχίζει να έχει ο Αλμυρός. Το καθάρισμα… με φωτιά αποδείχθηκε σε μεγάλο βραχνά και οι πυροσβέστες έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους παλεύοντας τα τελευταία 24ωρα με τεράστιες φλόγες, που επεκτείνονται με τη βοήθεια των ανέμων ή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εξαιτίας του ότι εκδηλώνονται μέσα σε χαράδρες, στις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα.

Από την περασμένη Κυριακή έως και προχθές, έξι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στον Αλμυρό. Αγία Τριάδα, Νεοχωράκι, Ανάβρα, Πέρδικα και το μεσημέρι της Παρασκευής Φυλάκη ήταν περιοχές στις οποίες εκδηλώθηκαν φωτιές.

Σαν από παράδοση… ο Αλμυρός δίνει κάθε χρόνο μεγάλες πυρκαγιές. Τα προηγούμενα καλοκαίρια μέχρι και συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων και παραγωγών είχε καλέσει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ώστε να τους εξηγήσει κατ’ ιδίαν τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στις περιουσίες τους, καθώς και των γειτόνων τους, η απερίσκεπτη ενέργειά τους να θέτουν φωτιά για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων.

Μπλόκο σε επιδοτήσεις

Είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα, αλλά και τόση η επιπολαιότητα με την οποία συνεχίζεται να αντιμετωπίζεται που προ διετίας στο τραπέζι της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Μαγνησίας για τα μέτρα της αντιπυρικής περιόδου, ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού είχε καταθέσει την πρόταση για μπλοκάρισμα των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγούς που διαπιστωθεί ότι προχώρησαν σε καύση αγροτικών υπολειμμάτων, δίχως ειδική άδεια και κατά συνέπεια χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα. Σύμφωνα με τον κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, όποιος προχωρά σε καύση σιτοκαλαμιών, δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβει επιδότηση. Κατά συνέπεια, μία απλή καταγγελία στον Οργανισμό για τον αγρότη που προχώρησε σε καύση, μπορεί να αναστείλει την επιδότησή του. Μάλιστα, αν η καύση αφορά σε έκταση άνω του 30% της καλλιέργειας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να κόψει την επιδότηση έως και τρία χρόνια.

Προτάθηκε ως μέτρο πίεσης προς τους αγρότες, οι οποίοι «πρωταγωνιστούν» πίσω από τις διαρκείς φωτιές.

Πρακτική με αρνητικές επιπτώσεις

Σε όλους τους τόνους, στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας έχει ενημερώσει ότι η πρακτική της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων δεν προσφέρει τίποτε θετικό. Αντίθετα προκαλεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα του εδάφους με την καταστροφή της οργανικής ουσίας, μειώνοντας τις μελλοντικές αποδόσεις και τη διηθητικότητα του νερού. Εκτός αυτών έχει πολλαπλώς αποδειχθεί ότι η καύση δεν καταπολεμάει τα έντομα του αραβοσίτου (πυραλίδα, σεζάμια, πράσινο σκουλήκι κλπ.) που διαχειμάζουν στο έδαφος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, με τη φωτιά καταστρέφεται η πανίδα και η χλωρίδα του εδάφους, καθώς και πολύτιμο γενετικό υλικό. Παράλληλα, από την καύση εξοντώνονται οι πληθυσμοί των ωφελίμων εντόμων που διαχειμάζουν στο έδαφος, τα οποία λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους είναι ευάλωτα στη φωτιά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί των εχθρών της καλλιέργειας, με συνέπεια την αύξηση των προσβολών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Μεγάλης σημασίας είναι και οι επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως ευπαθών ομάδων πληθυσμού, εξαιτίας των αναπνευστικών και άλλων προβλημάτων που προκαλεί η καύση των καλαμιών.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία έκθεσης του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι και 31 Ιουλίου 2014, με τη Θεσσαλία να αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλήτρια σε πυρκαγιές.

Στην έκθεση περιγράφεται ότι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στο προφίλ των πυρκαγιών μέχρι τώρα, είναι η αδικαιολόγητη και φυσικά παράνομη εκδήλωση ενός υπέρμετρα υψηλού αριθμού πυρκαγιών και καταστροφών, κυρίως σε αγροτικές και γεωργικές εκτάσεις στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας και κυρίως στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, με σκοπό την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Η έκθεση σημειώνει ότι στη Θεσσαλία εκδηλώθηκε αριθμός πυρκαγιών μεγαλύτερος από το 1/3 του συνολικού αριθμού πυρκαγιών και μάλιστα μόνον από τις δέκα μεγαλύτερες πυρκαγιές κάηκε το 1/2 σχεδόν του συνολικού αριθμού των καμένων σε όλη την Επικράτεια στρεμμάτων.

Καταγράφεται ότι παρατηρήθηκε μια αδικαιολόγητη για τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες συμπεριφορά εξάπλωσης των πυρκαγιών, αφού εμφανίζεται πολύ υψηλός βαθμός δριμύτητας των πυρκαγιών, είναι δηλαδή πολύ καταστροφικές σε σχέση με το 2013, μάλιστα οι πιο καταστροφικές από το έτος 2008.

Συγκεκριμένα η δριμύτητα των πυρκαγιών από το έτος 2008 μέχρι σήμερα έχει ως εξής: έτος 2008, η δριμύτητα ήταν 34,6 κατά μ.ο. καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, το 2009 ήταν 19,3 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, το 2010 ήταν 14,5 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, το 2011 ήταν 23,5 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, το 2012 ήταν 28,3 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, το 2013 ήταν 27,3 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και το 2014 – μέχρι τον Ιούλιο – ήταν 36,1 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά.

Παραμένει «κόκκινος» συναγερμός

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίας στη Θεσσαλία παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα. Η εμπειρία θέλει την «ουρά» της αντιπυρικής περιόδου να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ο Σεπτέμβριος «καυτός»…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προβεί σε μηνυτήριες αναφορές σε πολλές περιπτώσεις καύσης φυτικών υπολειμμάτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, ενώ υπενθυμίζει για πολλοστή φορά ότι η καύση απαγορεύεται από τους Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά και την αναθεώρηση της KAΠ οπότε αν διαπιστωθεί, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφαιρεί τις επιδοτήσεις από τον παραβάτη καλλιεργητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου