ΑΛΜΥΡΟΣ

Απαγορευτικό μετακίνησης κοπαδιών

απαγορευτικό-μετακίνησης-κοπαδιών-163500

Απαγορευτικό στη μετακίνηση των κοπαδιών δύο κτηνοτρόφων του Αλμυρού, εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Στα δύο κοπάδια είχαν εντοπιστεί κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Μάλιστα τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που έγιναν στα ζώα βγήκαν θετικά στον ιό και ήδη τα ζώα υποβάλλονται σε θεραπεία.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Στο μεταξύ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στη Μαγνησία άλλα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. «Τα δύο δείγματα που είχαμε από κτηνοτροφικές μονάδες του Αλμυρού, βγήκαν τελικά θετικά στον ιό και τα ζώα ακολουθούν θεραπεία. Στο μεταξύ στους κτηνοτρόφους έχει απαγορευθεί να μετακινούν τα κοπάδια τους σε απόσταση 20χλμ. από τις μονάδες τους, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού που γίνεται μέσω κουνουπιών», δήλωσε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την εξάπλωση

Οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί τη μετάδοση του ιού από ζώο σε ζώο μέσω κουνουπιών και από σήμερα μέχρι το Σάββατο αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή.

Συγκεκριμένα με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα (κουνούπια) που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μην εξαπλωθεί η αρρώστια.

Απαραίτητα μέτρα

Τέλος όλοι οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, με στόχο να λάβουν τα μέτρα τους.

Ειδικότερα η υπηρεσία συστήνει στους κτηνοτρόφους να μην αφήνουν το κοπάδι τους στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, να αποφεύγονται μετακινήσεις ζωντανών μηρυκαστικών κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων-φορέων και να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα κτηνιατρικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα αφενός στα ζώα και αφετέρου κατάλληλα σκευάσματα για υπολειμματικούς ψεκασμούς στις επιφάνειες για την καταπολέμηση κουνουπιών που δρουν ως ενδιάμεσοι ξενιστές και μεταφέρουν στα ζώα (πρόβατα – βοοειδή) τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου