ΑΛΜΥΡΟΣ

Ορκίζεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού

ορκίζεται-το-νέο-δημοτικό-συμβούλιο-α-168345

Πρόσκληση για ορκωμοσία την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού (στη θέση «Πλατάνια») απηύθυνε χθες προ τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τους εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων ο νέος Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης.

Όπως αναφέρεται στην πρόκληση,μετά την επικύρωση της εκλογής και την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 34/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου, παρακαλείστε όπως προσέλθετε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλμυρού στη θέση «Πλατάνια», στις 20 Αυγούστου 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:00 μ.μ., ώστε σε δημόσια συνεδρίαση, να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 52 του Ν. 3852/2010 ορκωμοσία.

Συγκεκριμένα η επίμαχη εγκύκλιος προβλέπει τις ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβούν οι νέες δημοτικές αρχές πριν από την εγκατάστασή τους (με την ορκωμοσία τους) αλλά και μετά από αυτήν (την εκλογή μελών προεδρείου και συλλογικών οργάνων).

Η ορκωμοσία είναι εσωτερικής φύσης πράξη, που δηλώνει μία ηθική δέσμευση και δεν αποτελεί εκτελεστική διοικητική πράξη. Η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται διότι ο νομοθέτης δεν δέχεται την εγκατάσταση και την ανάληψη καθηκόντων που αυτή συνεπάγεται χωρίς να έχουν ήδη ορκισθεί οι εκλεγέντες. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ο νομοθέτης προβλέπει την αυτοδίκαιη έκπτωση αυτών που δεν συμμορφώνονται προς την υποχρέωση ορκωμοσίας εντός της νόμιμης προθεσμίας και περαιτέρω την κίνηση ταχείας διαδικασίας για την ορκωμοσία των αναπληρωματικών τους και την ανάληψη καθηκόντων από αυτούς.

Η ορκωμοσία πρέπει να γίνει πριν από την 1η Ιανουαρίου που εγκαθίστανται η Δημοτική Αρχή. Στη διαδικασία της ορκωμοσία παρευρίσκονται όλοι οι αιρετοί, δεν παρέχεται δηλαδή από τη νομοθεσία η δυνατότητα ορκωμοσίας των αιρετών κατά δημοτικές παρατάξεις όπως και δεν παρέχεται η δυνατότητα ορκωμοσίας των αιρετών ανά εκλογική περιφέρεια. Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό, με δύο αντίτυπα εκ των οποίων το ένα φυλάσσεται στο αρχείο του δήμου και το δεύτερο αποστέλλεται στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου