ΑΛΜΥΡΟΣ

«Τυφώνας» άφησε χάος ~ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ

τυφώνας-άφησε-χάος-στο-ελεοσ-του-καλ-178781

Εικόνες πρωτοφανούς καταστροφής αντίκρισαν κάτοικοι και παραγωγοί του Στεφανοβικείου, βγαίνοντας από τα σπίτια τους, όπου έσπευσαν να προφυλαχθούν από τους μανιασμένους ανέμους και τη δυνατή βροχή που εκδηλώθηκε προχθές στις 8.30 το βράδυ. Όταν το ξέσπασμα του καιρού υποχώρησε, είδαν γύρω τους το χάος.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Πάνω από το Στεφανοβίκειο χτύπησε «τυφώνας», όπως παρατηρούσαν από το ορεινά χωριά κάτοικοι, βλέποντας την περιοχή βυθισμένη μέσα σε ένα κόκκινο πυκνό σύννεφο, που λες και είχε καθίσει πάνω από το χωριό, όπως περιέγραφαν.

Ολο το βράδυ κάτοικοι και υπηρεσίες του Δήμου έμειναν στο πόδι, προσπαθώντας να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Ηταν τόση η ένταση της ανεμοθύελλας που εκδηλώθηκε στην περιοχή, που δεν άφησε τίποτε όρθιο στο πέρασμά της. Παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη τη Μαγνησία, πουθενά αλλού δεν αναφέρθηκαν παρόμοιας έκτασης καταστροφές.

Δρόμοι πλημμύρισαν, δεκάδες δέντρα έσπασαν και άλλα ξεριζώθηκαν στην πλατεία και στις γειτονιές από τη λύσσα των δυνατών ανέμων, υπόστεγα ξηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε επικίνδυνα… ιπτάμενα αντικείμενα. Η δύναμη του αέρα ήταν τόσο δυνατή, που τα υπόστεγα κινούνταν με δύναμη μέχρι την Παλιά Εθνική Οδό! Είναι θαύμα πως δεν υπήρξαν θύματα από την προχθεσινή ανεμοθύελλα στο Στεφανοβίκειο.

Κεραμίδια έφευγαν από τις στέγες, κολώνες έπεσαν και καλώδια κόπηκαν, με αποτέλεσμα το χωριό να μείνει χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Ολονύκτιο αγώνα να αποκατασταθούν οι βλάβες του δικτύου και να επιστρέψει το ρεύμα στα σπίτια έδωσαν συνεργεία της ΔΕΗ, με επικεφαλής τον τεχνικό διευθυντή της Επιχείρησης Βαγγέλη Μπέη, που έσπευσε στην περιοχή για να επιβλέψει από κοντά την επιδιόρθωση.

Επί ποδός τέθηκαν συνεργεία του Δήμου, ενώ το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες για την απομάκρυνση δέντρων, κλαδιών και κάθε είδους αντικειμένων που είχαν κινηθεί στον αέρα με μεγάλες ταχύτητες και είχαν προσγειωθεί, όπου τα οδηγούσε ο άνεμος.

Τεράστια καταστροφή σε καλλιέργειες

Εκείνο που αποκάλυψε η επόμενη ημέρα, με το πρώτο φως, ήταν η απόλυτη καταστροφή στις καλλιέργειες φιστικιού. Καταστροφή ανυπολόγιστη έκανε τους παραγωγούς να γονατίσουν από απόγνωση. Ο τοπικός συνεταιρισμός παραγωγής φιστικιού, μιας ομάδας πρότυπης σε όλη τη χώρα, είδε τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται μέσα σε μισή περίπου ώρα! Για την ερχόμενη Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη η συγκομιδή. Και όμως λίγες ημέρες πριν ο καιρός τους επιφύλασσε την απόλυτη καταστροφή.

Στην ίδια μοίρα και οι εκτάσεις με καλαμπόκια. Τίποτε δεν έμεινε όρθιο από το πέρασμα της σφοδρής ανεμοθύελλας, που χτύπησε τα πάντα χωρίς κανένα έλεος.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ αναμένονται αύριο Δευτέρα για αυτοψία στις κατεστραμμένες καλλιέργειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου